Elda va presentar en Fitur ‘Les Veus de la República: De Castelar a Negrín’, una proposta cultural i turística amb la qual es pretén dignificar i reconéixer el paper de la ciutat durant els últims dies de la II República, quan va acollir al govern de Juan Negrín abans de la seua eixida cap a l’exili.
L’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro, acompanyat de la regidora de Turisme, Lorena Pedrero, ha donat a conéixer els detalls d’un proposta que, d’una banda, pretén obrir una finestra al diàleg i a l’estudi sobre aquest tema i, per un altre, posicionar Elda com a destinació de turisme històric i cultural.
En la presentació han participat dos actors caracteritzats com el president Juan Negrín i com un xiquet venedor de periòdics que ha repartit entre el públic assistent exemplars d’un diari de l’època que inclou tota la informació sobre ‘Les Veus de la República’.
“Sóc Emilio Castelar”, ha començat l’actor que ha interpretat al que fóra president de la I República. “En breu retorn a la ciutat on vaig fer els meus primers passos, Elda. Una ciutat que ha conjuminat tecnologia i tradicions, on han viscut civilitzacions antigues sent exemple de convivència. Viatjar a Elda és travessar una porta màgica que porta a una frondosa vall. Som tradicions, alegria, modernitat. Una porta que et rep com una mare. Torne a Elda i la meua ciutat serà un ressò en tots els racons, seré com aquell xiquet que jugava en tots els racons, però també donant veu als més necessitats. És la meua terra estimada i la meua terra enyorada”.
Per part seua, Rubén Alfaro ha assegurat durant la presentació que “és el moment de posar en valor el que tenim, d’oferir aquest tipus de turisme que ens enriqueix per la seua cultura i la seua història. No es tracta d’obrir un debat, de guerres i bàndols, es tracta de parlar i de reconéixer que Elda va ser la Capital d’Espanya i del paper que va tindre aquesta ciutat”.
L’alcalde d’Elda ha explicat que “aquest projecte generarà turisme i generarà coneixement per la porta que s’obri per a acostar-nos a aquesta etapa de la història”. El primer edil ha afirmat que “el turisme cultural mou a Espanya, anualment, entre 4.000 i 6.000 milions d’euros”.
Dins de les activitats culturals incloses en ‘Les Veus de la República’ destaquen la creació d’un espai a la Biblioteca Municipal destinat a l’estudi de la República i els seus principals protagonistes i una conferència de l’eurodiputat i exministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, sobre la figura de Juan Negrín.
Quant a la proposta turística, inclou una ruta teatralitzada que discorre per diferents racons i escenaris de la ciutat que van jugar un paper cabdal durant la II República.
Seran els propis protagonistes, a través d’actors caracteritzats, els qui compten en primera persona uns fets que van marcar un dels períodes més importants de la història moderna del nostre país.
La ruta es realitzarà els dies 19 d’abril, 17 de maig, 14 de juny i 19 de juliol.
Els llocs i objectes emblemàtics són:
- La Vara de Comandament de Manuel Azaña, president de la República entre 1936 i 1939, que s’exposa en el vestíbul de l’Ajuntament.
- El Monument a Emilio Castelar, últim president de la Primera República, la primera pedra de la qual va col·locar Niceto Alcalá Zamora en 1932.
- El Col·legi Pare Manjón, centre escolar inaugurat també en 1932 per Miguel d’Unamuno.
- La Casa de les Beltranas, que Castelar va visitar en 1898 uns mesos abans de morir.
- El Teatre Castelar.
- La Casa Gran del Jardí de la Música, on es va instal·lar un hospital de sang.
Tota la informació sobre les diferents activitats, personatges i llocs inclosos en la ruta es poden consultar en el seu web de las voces de la república.
Comentarios