La Seu Universitària d’Elda, en el marc dels Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la Universitat d’Alacant i en col·laboració amb el CEFIRE d’Elda, ha dissenyat dues propostes formatives que posen en valor experiències noves i recursos per a la innovació educativa, aplicables a les aules i també fora dels centres educatius en coordinació amb les institucions culturals.
El regidor de Relacions amb la Universitat, Amado Navalón, acompanyat per la directora de la Seu de la UA a Elda, Rosario Navalón, i la directora del Secretariat d’Extensió Universitària de la UA, Larissa Timofeeva, ha donat a conéixer dos cursos “que es desenvoluparan en la setmana del 4 al 8 de juliol en la sala d’actes del Museu del Calçat. Estan orientats tant a docents com als interessats per la innovació educativa a través del joc, però també a les persones relacionades amb els museus i el patrimoni, o aquelles que se senten atretes per conéixer eines que contribuïsquen a la conservació del patrimoni a través de l’educació”.
Rosario Navalón ha explicat que “el curs ‘El maletí didàctic: concepte i disseny per a la dinamització i conservació del patrimoni’, que es desenvoluparà els dies 4 i 5 de juliol, se centra en una metodologia especifica de caràcter innovador per al desenvolupament d’eines que facen més accessibles i atractius els valors del patrimoni als escolars que visiten els espais patrimonials durant el període lectiu com a activitat complementària”.
Navalón ha indicat que “aquesta proposta pot ser interessant, tant a docents que desitgen traure major partit de les eixides de l’alumnat de les aules, com per a gestors del patrimoni, responsables de museus, jaciments arqueològics, o parcs naturals, entre altres llocs d’interés patrimonial, que entenen que la conservació del patrimoni comença per l’educació dels més xicotets”.
Per a tractar el concepte i disseny d’aquestes maletes didàctiques, aplicables a molt diferents àmbits, es comptarà amb la presència de professionals dels principals espais patrimonials de la província d’Alacant, molts d’ells considerats llocs de referència a nivell nacional i internacional pel seu bon fer, com el MARQ, millor museu d’Europa en 2005, el Museu Escolar de Puçol, que és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, la Fundació Alcudia, el Parc Natural del Fondo, el MACA, entre altres casos de bones pràctiques.
Es comptarà també amb la intervenció d’empreses que incorporen aquesta metodologia en les seues propostes per a mostrar que aquesta pot ser una orientació professional d’interés tant per a gestors com per a guies de turisme. El curs es completarà amb un taller en el qual s’aplicarà la metodologia de disseny d’un maletí didàctic, dedicat en aquest cas a la història eldense entorn de la família dels Coloma, aprofitant el context favorable de les activitats enguany, per al que es també es comptarà amb especialistes de l’àmbit local.
Per part seua, el curs ‘Ludificació a l’aula’ respon a la creixent inquietud del professorat en general per incorporar a la seua pràctica docent metodologies actives on l’alumnat passe a ser el protagonista dels processos d’ensenyament-aprenentatge. En aquest curs s’aposta per donar a conéixer amb detall aquelles metodologies relacionades amb el joc: Aprenentatge Basat en el Joc (ABJ), Ludificació i Fuita Room / Breakout edu. També es tindrà l’oportunitat de posar en pràctica tot això amb la realització de diferents tallers, així com es mostraran experiències i bones pràctiques, i es debatrà sobre els límits d’aquestes metodologies en una taula redona.
El curs es desenvoluparà els dies 7 i 8 de juliol, de la mà d’experts docents en el tema que han sigut premiats o finalistes en diversos certàmens com a Premis Espiral, SIMO Educació, Premi Innovació URJC, premis ABANCA, Premi Acció Magistral, Escola Pública, Premis d’Innovació Educativa a Espanya i altres nominacions com a millor docent d’Espanya, i comptarem també amb Aarón Asencio i Miguel Ángel Azorín que, a més, han estat entre els millors 100 professors del món en Flipped Classroom.
Tots dos cursos ofereixen reconeixement acadèmic de crèdits ECTS i tenen un preu subvencionat molt per davall de l’establit en la universitat i en altres seus universitàries. Per al professorat amb destinació en centres educatius no universitaris i en borsa de treball de la Comunitat Valenciana, amb inscripció a través de Cefire és gratuït. Tota la informació està disponible en la web de la Universitat en cursos d’estiu.