La Universitat d’Alacant ha presentat aquest matí en roda de premsa la nova edició dels Cursos d’Estiu Rafael Altamira que aquest any 2021 compleixen vint edicions ininterrompudes amb la marca Rafael Altamira i deu anys des que van començar a les seus universitàries. En l’acte de presentació, presidit per la rectora de la UA, Amparo Navarro, han intervingut la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu; la directora d’Extensió Universitària, Larissa Timofeeva, i el vicedegà de l’Il·lustre Col·legi Provincial de l’Advocacia d’Alacant (ICALI), Miguel Ángel Martínez.
Amparo Navarro ha volgut subratllar i agrair “l’enorme esforç” que ha dut a terme la Universitat d’Alacant per a mantenir el seu programa de cursos d’estiu, a través del Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, en les circumstàncies actuals, així com la tasca desenvolupada pel professorat implicat en aquet programa “que ha realitzat un sobreesforç admirable en aquesta situació per a mantenir els cursos amb les seues propostes i sense els el qual això no seria posible”. Navarro ha esmentat les dades de les últimes enquestes que corroboren aquesta implicació del professorat, en les quals els participants de l’any passat van valorar la metodologia impartida pel professorat amb un 8,37; el grau d’aplicació del contingut impartit amb la seua professió i estudis amb un 8,44, i el contingut dels cursos amb un 8,78. En aquesta línia argumental, la rectora ha afirmat que “la UA aprofita la transformació digital que va dur a terme l’any passat per a fomentar les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies i posar-les així al servei de la societat i de la comunitat universitària”. Finalment, Navarro ha dedicat un especial agraïment a l’ICALI, col·laborador dels cursos des de fa més d’una dècada, una col·laboració sòlida que va començar, precisament, quan la rectora exercia el càrrec de degana de la Facultat de Dret de la UA. Enguany el programa inclou dos cursos de l’ICALI, uns cursos que, per primera vegada, es desenvoluparan a les instal·lacions de l’ICALI a Alacant: Dret, Xarxes Socials i Plataformes en Línia, i Reptes de la Digitalització en el Dret de l’Empresa i del Mercat. El vicedegà de l’ICALI, Miguel Ángel Martínez, que ha detallat el contingut dels dos cursos, ha declarat que “la formació de l’advocacia sempre va de la mà dels canvis socials, i els cursos d’estiu Rafael Altamira en són una perfecta mostra. La digitalització de les empreses i el repte jurídic que representa ens exigeix estar al dia. De la mateixa manera, l’ús d’aquesta tecnologia, de les xarxes socials i plataformes en línia i els límits que comporta en l’exercici de drets fonamentals també configura un altre camp d’estudi decisiu per a la nostra professió. Per això us encoratge a realitzar aquests cursos, que acull la nova seu de l’ICALI per primera vegada i que comptaran amb reconeguts experts en aquesta materia”.
La vicerectora Catalina Iliescu ha destacat en la seua intervenció que en aquests vint anys s’han impartit 536 cursos d’estiu en els quals s’han format 26.000 estudiants: “Hem passat d’una primera edició el 2002 amb 243 alumnes a consolidar-nos i mantenir-nos els últims cinc anys en una mitjana de 1.200 matriculats per edició. Un balanç tremendament positiu i satisfactori perquè, a més, el grau de satisfacció dels participants va arribar a un 8,6 sobre 10, segons les enquestes realitzades l’any passat, malgrat les restriccions pandèmiques que vam haver d’afrontar i que ens van fer oferir tot el nostre programa 2020 en format en línea”.A aquestes xifres s’hi sumaran els participants d’enguany.
El programa, que començarà el 16 de juny i acabarà el 30 de setembre, inclou 34 cursos de disciplines molt diverses, 8 de presencials, 4 de semipresencials, 7 de duals i 15 en línia, organitzats per la UA i les seus universitàries de Torrevella, Elda, Petrer, Villena, Cocentaina, la Vila Joiosa, la Nucia i la Marina, fruit de la tasca coordinada per la directora d’Extensió Universitària, Larissa Timofeeva, els directors de les seus i els ajuntaments respectius.
La vicerectora ha donat a conèixer les línies prioritàries dels cursos en aquesta edició 2021, marcades per l’estret vincle amb el món professional amb ofertes formatives orientades a perfils diversificats, un perfil professionalitzant que ja ha sigut prioritari en les darreres edicions. També ha destacat la transversalitat de les noves tecnologies i la dimensió humanista, i ha volgut posar l’èmfasi en la importància de la col·laboració institucional amb el CEFIRE i amb l’ICALI. La diversitat temàtica abasta ciències de la salut (Administració de Medicaments; Comprenent el TDA-H), enginyeries (Big Data; Deep Learning; Història i Videojocs. Eines i Tècniques de Ludificació Docent), educació (Coeducació; Innovacions en els Entorns d’Ensenyament i Aprenentatge amb la Inclusió de Recursos Tecnològics; Pensament Computacional a les Aules de Primària; Auschwitz i la Memòria dels Camps 75 Anys després del seu Alliberament. Eines per a la seua Transmissió Educativa), llengües (L’Autoaprenentatge com a Recurs per al Professorat de Valencià; Nous Reptes de l’Ús de l’Espanyol a l’Aula; «I am speaking». Oratòria en Anglès i en Espanyol per a Futures Líders) música (Curs Internacional de Música Moderna; Música i Salut); negocis (Rock and Roll and Bussiness; Lean Six Sigma. Certificació Yellow Belt. Investigació de Mercats com a Eina de Suport a Startups i Emprenedors); igualtat (Dones en Esport; Antigitanisme en la Societat del Segle. XXI; Avaluació del Risc en Violència de Gènere; Igualtat Efectiva per a Dones i Homes com a Principi Constitucional de l’Ordenament Jurídic); comunicació (Màrqueting i Moda); els dos cursos de Dret (ICALI) esmentats anteriorment, i d’altres com Astronomia: «Desxifrant els enigmes de l’Univers»; Organolèptica del Vi; La Llacuna Rosa de Torrevella: «Aplicacions potencials dels seus microorganismes»; Escriptura Creativa; Les Veus de les Escriptores Contemporànies, o La Unió Europea davant de les Grans Crisis: Migratòria, Canvi Climàtic, Brexit, Crisi Econòmica i Sanitària.
Per part seua, Larissa Timofeeva, directora del secretariat d’Extensió Universitària, ha volgut destacar que “amb aquesta edició es compleixen deu anys de l’inici dels Cursos d’Estiu amb la marca Rafael Altamira a les seus universitàries de la UA, una aposta decidida per acostar el coneixement a tota la província. En aquest desè aniversari oferim set cursos impulsats per les seus universitàries, quatre de presencials, quatre de semipresencials, dos en modalitat dual i sis en línea”. Timofeeva ha volgut agrair la “generositat i implicació dels directors de les seus i dels ajuntaments de les localitats respectives en que se situen, ja que malgrat la no presencialitat de molts dels cursos, no han dubtat a proposar una àmplia oferta oberta a la participació de persones de qualsevol lloc, encara que això no implique presència física en la localitat”.
Comentarios