Des de la taula sectorial d’arts escèniques posen de manifest el seu malestar amb l’actual gestió que s’està fent del II FESTIVAL D’ARTS ESCÈNIQUES DE LA PROVÍNCIA D’ALACANT.
La convocatòria perquè els municipis sol·licitaran la subvenció que els donara accés a aquest, es va tancar el mes de març. Les bases d’aquesta convocatòria cobreixen programació des del mes d’abril fins a finals de novembre d’enguany. En data de hui, aquesta convocatòria segueix sense resoldre’s, i les notícies que tenen indiquen que així serà fins a final d’estiu. Molts municipis que havien programat representacions durant els mesos de juny, juliol i agost s’estan veient obligades a suspendre-les, ja que sense la resolució favorable per part de Diputació no poden assumir aquestes contractacions.
Això suposa pèrdua de programació per a la ciutadania, i pèrdua de treball per a les companyies, intèrprets, tècnics, gestors,… No es pot admetre que un retard així cause tant de perjudici als professionals del sector.
D’una banda volem agraeixen el tarannà dialogant i el sincer interés que la diputada de cultura Julia Parra ha demostrat pel sector des de l’inici de la pandèmia, creant un diàleg regular amb la taula d’arts escèniques de la Comunitat. Així com el seu esforç per a dotar pressupostàriament una partida per a la creació d’una estructura que facilitara la mobilitat de companyies professionals dins de la província.
El sistema triat per Diputació per a generar aquesta estructura (subvenció als
municipis) ha demostrat clarament la seua ineficàcia per a atendre les necessitats de programació
dels municipis. Des del primer moment, les associacions professionals han sol·licitat la creació d’un ens autònom, que igual que en altres Diputacions, proporcione l’agilitat i flexibilitat necessària per a poder gestionar un circuit d’aquestes característiques.
L’èxit de les dues convocatòries del Festival d’Arts Escèniques i el nefast retard en la resolució de la subvenció, ha demostrat la necessitat que tenen els Ajuntaments de la província per a la posada en marxa d’aquest ens autònom. Un ens autònom que gestione, no solament el circuit provincial, sinó també noves accions que faciliten l’accés total de la ciutadania a les arts escèniques professionals, com la creació d’una Campanya Escolar d’abast provincial, i un centre de producció públic que afavorisca la projecció dels professionals locals.
En definitiva, es necessita que les bones intencions demostrades per la Diputació, es traduïsquen en una aposta ferma per crear els pilars bàsics per a la política cultural d’arts escèniques que la província necessita. Els professionals del sector porten treballant més d’un any amb aqueix objectiu i s’ofereixen per a materialitzar aquestes idees en projectes sòlids i duradors.
Membres
PROTEA Professionals del Teatre d’Alacant
GESTIÓ CULTURAL – ASSOCIACIÓ VALENCIANA DE PROFESSIONALS DE LA CULTURA
APCCV – ASSOCIACIÓ DE PROFESSIONALS DE CIRC DE LA COMUNITAT VALENCIANA
APDCV – ASSOCIACIÓ PROFESSIONALS DE LA DANSA DE LA CV
AVED – ASSOCIACIÓ VALENCIANA D’EMPRESES DE DANSA
AVETID – ASSOCIACIÓ VALENCIANA D’EMPRESES DE TEATRE I CIRC
COMITÉ ESCÈNIQUES – ASSOCIACIÓ DE CREADORES I CREADORS D’ARTS ESCÈNIQUES CONTEMPORÀNIES
ADVAEM – ASSOCIACIÓ DE DISTRIBUÏDORS VALENCIANS D’AAEE I MÚSICA
AAPV – ASSOCIACIÓ D’ACTORS I ACTRIUS PROFESSIONALS VALENCIANS
Comentarios