Els fotògrafs naturalistes Teodoro Martínez i Ricardo Menor són els autors de la mostra “Aigua… libèl·lules i fotografies” que s’exposa a la sala Trànsit de la UA (vestíbul de l’aulari II), fins al 9 de març.
A través de les trenta-quatre instantànies que componen la mostra, els autors volen divulgar la vida d’aquests insectes voladors, la seua estètica, per a captivar el públic amb la seua bellesa i per a crear consciència sobre la necessitat de respectar el seu hàbitat i el medi ambient. Pretenen, de manera autodidàctica, fer-nos a conèixer el món dels odonats.
Els autors han forjat la seua amistat a través del seguiment de les libèl·lules i presenten aquesta col·lecció de fotografies realitzades, principalment, a la Comunitat Valenciana i a la Regió de Múrcia. Tots dos formen part de la Societat Odonatològica de la Comunitat Valenciana, a la qual aporten, a més de les seues fotografies, els coneixements adquirits al llarg de nombroses eixides al camp.
Martínez i Menor afirmen que “els odonats són uns éssers fascinants i captivadors per la seua gràcil i bella silueta; la seua capacitat per a buscar aigua; la seua gran varietat de colors; el seu vol acrobàtic, veloç i inspirador; la seua capacitat per a controlar, quasi sense ajuda, les poblacions d’altres insectes; la seua capacitat per a adaptar-se als canvis amb una facilitat indescriptible i per viure al màxim cada moment de la seua etapa adulta”.
Els odonats: libèl·lules, espiadimonis o parotets
Els odonats, coneguts com a libèl·lules, espiadimonis o cavallets, són uns insectes inofensius, la presència dels quals va associada a l’aigua (rius, rierols, petits cursos d’aigua, tolles, llacunes, torberes, basses de reg i embassaments), però també se’ls pot observar en llocs apartats del seu hàbitat. És en aquest medi on desenvolupen la major part del seu cicle de vida, d’ou a larva i de larva a libèl·lula. Fa més de tres-cents milions d’anys que són sobre la Terra, caçant els seus aliments com a insectes carnívors que són, vigilant el seu territori i rivalitzant per les femelles. I a penes han patit canvis morfològics. Presenten un nombre reduït d’espècies, comparat amb altres grups d’insectes, aproximadament 6.000 a tot el món, 120 a Europa i, d’aquestes, 79 a Espanya.
Ricardo Menor
Natural de Villena (l’Alt Vinalopó), va nàixer el novembre de 1951 i va dedicar la seua vida professional a un negoci familiar de fabricació de licors. Sempre li va agradar la fotografia, però mai va passar dels reportatges de família i viatges. Va començar en l’era digital amb una compacta amb la qual va descobrir el món de la macrofotografia i es va endinsar en la fotografia de natura. Ara usa una rèflex amb un objectiu macroespecífic. El març del 2007, a través d’Internet, es va assabentar d’una concentració de fotògrafs de natura a la Font Roja, Alcoi, a la qual va assistir i va coincidir amb uns fotògrafs alacantins amb més experiència i formació. Van formar un grup que, amb el pas del temps, va acabar dient-se Blauverd i ells van ser els que el van ajudar a progressar en aquest món. Més endavant, el març de 2008 i en el mateix entorn de la cita anterior, va participar en un testing d’invertebrats. En aquell lloc va conèixer Joaquín Baixeras, catedràtic de Biologia de la Universitat de València, que va exposar la seua intenció de formar un grup de voluntaris per al seguiment i estudi de les libèl·lules de la Comunitat Valenciana. Aquest grup de voluntaris va passar a denominar-se Parotets, emparat per l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València. La majoria de Blauverd es va integrar en Parotets i en una de les eixides organitzades per a fotografiar odonats va coincidir amb Teodoro Martínez, un altre entusiasta d’aquests insectes, amb el qual va establir amistat; tenien les mateixes aficions i inquietuds, la qual cosa els va acostar encara més. Avui dia forma part de la Societat Odonatològica de la Comunitat Valenciana, que entre els seus variats objectius, destaca l’elaboració i edició del Libro de odonatos de la Comunidad Valenciana en el qual col·labora activament. Implicat en la divulgació, ha impartit conferències sobre el fascinant món d’aquests increïbles éssers.
Teodoro Martínez
Natural de Llorca (Múrcia), va deixar la seua ciutat fa prop de quatre dècades per motius laborals i des de fa vint-i-quatre anys viu a Alacant. Sempre s’ha sentit atret per la fotografia, però mai trobava el moment per a dedicar-s’hi. Amb l’arribada de l’era digital i la seua afició per la natura, va incrementar les eixides al camp, fotografiant flors i principalment insectes. Li agradava sobretot captar els detalls més imperceptibles per a la vista, cosa que fa que s’incline per la macrofotografia. S’integra en un grup fotogràfic denominat Blauverd, format per gent de Múrcia i d’Alacant, amb el qual realitza contínues eixides, algunes per a fotografiar libèl·lules. Ací coneix Ricardo Menor, que li transmet la seua passió per aquests insectes i l’inicia en aquest món: on es poden localitzar, quins costums tenen, com és el seu cicle de vida, com es poden identificar, etc. Ara observen, fotografien i aprenen el seu comportament. És membre de la Societat Odonatològica de la Comunitat Valenciana (SOCV), amb la qual col·labora activament: censa i actualitza dades de les espècies d’odonats que observa en les seues eixides pel territori valencià, informació que facilita a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València per a incloure-les en la BSBCV (Base de Dades de la Biodiversitat de la CV); i coopera també en l’elaboració i pròxima edició del Libro de odonatos de la Comunidad Valenciana, per al qual aporta fotografies i fitxes identificatives d’aquests insectes. Participa i contribueix en algunes de les xarrades que imparteix el seu amic Ricardo, amb la idea de fer conèixer la seua visió sobre aquests insectes i divulgar el seu món fascinant.
Comentarios