La Societat Agrària Transformadora (SAT) Olé!, principals exportadors de carxofa d’Espanya, ha posat en marxa un mètode innovador i sostenible que estalvia fins a un 25% d’aigua de reg en els seus cultius de carxofa.
Es tracta d’un sistema d’embuatats biodegradables que consta de dues capes: una exterior blanca opaca, amb l’objectiu de transmetre la menor calor possible cap al sòl, minimitzant les altes temperatures dels mesos d’estiu i, d’altra banda, una cara interna de color negre que impedeix que entre la llum solar i que es produïsca la fotosíntesi amb la finalitat que no germinen les males herbes.
El director tècnic de Olé!, Bartolomé Ramírez, ha assenyalat que gràcies a aquesta tècnica de cultiu “es manté la humitat en el sòl, es redueixen les pèrdues per evaporació perquè no hi ha una incidència directa del sol i, a més, permet controlar la majoria de males herbes sense la necessitat d’utilitzar herbicides”.

Agricultura de precisió
Ramírez afirma que aquest mètode, desenvolupat per la signatura situada en la pedania de Sant Bartolomé (Oriola), “és fruit d’uns cinc anys d’investigacions i d’assajos en camp amb l’objectiu de maximitzar l’eficiència en l’ús de l’aigua i apostar per pràctiques sostenibles”.
“Portem molts anys desenvolupant aquesta tècnica, hem provat diversos materials, colors, dimensions… analitzant com es comporta en el camp fins que s’ha comprovat la seua eficàcia i el resultat és un material totalment biodegradable certificat, ja que era un requisit indispensable per a nosaltres”.
El director tècnic de Olé! ha precisat que aquest sistema l’estrenen aquest any de forma generalitzada i l’han aplicat en prop de 120 hectàrees del cultiu que es tradueix en una producció que girarà entorn de 2.500.000 de quilos de carxofes.
Els embuatats biodegradables es col·loquen en el sòl just abans de posar les plántulas de carxofa, entre juliol i agost, que és quan la planta està més exposada i hi ha més incidència per les elevades temperatures. Després la planta es va desenvolupant, ella mateixa va cobrint el sòl amb les seues fulles basals, dificultant el creixement de males herbes, alhora que el material es va degradant.
La biosolarización, una altra tècnica sostenible
A més del mètode per a estalviar aigua, Olé! porta al voltant de 7 anys aplicant una altra tècnica innovadora com és la biosolarización, un mètode sostenible de desinfecció de sòl que combina l’energia solar amb els gasos de la biodescomposición orgànica per a previndre l’aparició de patògens del sòl que produeixen malalties en el cultiu de la carxofa i millorar la producció de la planta.
El que fem, precisa el director tècnic de Olé!, “és aplicar aquesta tècnica dins de la nostra rotació de cultius, realitzant-la en els sòls més fatigats i que poden presentar majors problemes de patògens. Procurem fer-la després d’un cultiu de brássicas, (bròcoli, coliflor, etc.), perquè dins els estudis que s’han realitzat s’ha demostrat que la descomposició de les brássicas allibera uns gasos (isotiocianatos) que ajuden a la desinfecció dels sòls”.
En el cas de la biosolarización, l’ideal és posar-la entre sis i huit setmanes abans que es vaja a plantar la carxofa perquè s’acumulen les temperatures necessàries que combaten els patògens i que els gasos de la biodescomposición de l’esmena orgànica es generen correctament.
Big data aplicada al camp
Enguany, com a novetat, l’empresa de la pedania oriolana de Sant Bartolomé ha col·locat en les zones de la biosolarización una sèrie de sensors a diferents profunditats que els transmet dades a temps real sobre els nivells d’humitat, temperatura i conductivitat.
Actualment, aquestes dades ens diuen que tenim una mínima de trenta-cinc graus i una màxima de quaranta-quatre graus a quinze centímetres de profunditat del sòl. D’aquesta manera, sabem que amb aqueixa temperatura necessitem un mil·ligram de carboni per cada gram de sòl amb la finalitat que la descomposició de la matèria orgànica es produïsca correctament i es produïsquen aqueixos processos que ens ajuden a combatre els patògens i a incrementar la fertilitat del sòl.