Els museus dels centres municipals d’Alacant (MACA, Museu d’Art Contemporani d’Alacant, el Centre Cultural Les Cigarreras, la Sala d’exposicions de la Llotja, el MUSA i el Museu de Tabarca), els centres culturals provincials (MARQ, Museu Arqueològic, MUBAG, Museu de Belles arts i l’Institut Juan Gil Albert), el Museu The Ocean Race, el MUA, Museu de la Universitat d’Alacant i el Museu d’Aigües d’Alacant celebren un any més el Dia Internacional dels Museus amb una programació especial que tindrà lloc del 18 al 21 de maig.
El regidor de Cultura, Antonio Manresa espera que «aquesta siga una edició de rècord, ja que estic convençut que la gent té moltes ganes de tornar a reprendre de manera habitual la celebració d’una data tan significativa per a tots els museus i centres culturals, que, durant els pròxims dies, conjuminen de manera especial les seues forces per a oferir als visitants una programació molt àmplia i el més important, de qualitat, per a tots els gustos i públics».
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro Caballero apunta que “des de la Diputació d’Alacant continuem fomentant i promocionant la cultura amb diferents activitats, ara coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus. Sota el lema ‘Museus, sostenibilitat i benestar’, els principals museus i centres culturals d’Alacant presentarem una intensa programació que, en el cas de la Diputació, inclourà interessants activitats gratuïtes i jornades de portes obertes en el MARQ, el MUBAG i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert perquè tota la ciutadania puga gaudir de les nostres propostes”
En paraules de la Vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu Gheorghiu, el MUA “se suma als actes de celebració del DIM amb una programació d’activitats que destaca el compromís del museu universitari amb la sostenibilitat mediambiental i la creació de comunitats, convençuts de la força que tenen els museus per a ser vehicle d’aprenentatge, gaudi i sensibilització, a més de destacar la constant preocupació del MUA per l’accessibilitat i el seu permanent repte didàctic i formatiu.”
Martín Sanz, director de Comunicació i Relacions Institucionals d’Aigües d’Alacant, ha destacat que “ens sumem un any més a la celebració del Dia Internacional dels Museus, amb una proposta per a aquest 2023 totalment alineada amb el lema “Sostenibilitat i benestar”, intentant oferir sempre opcions noves a la ciutadania que s’acosta al Museu en aquests dies, proposades fruit de les aliances i de la col·laboració”
Jan Pérez, directora del Museu The Ocean Race ha assenyalat que «per a nosaltres el lema d’enguany és molt especial ja que des de The Ocean Race naveguem per l’oceà i pel nostre futur. A través de la campanya One Blue Voice estem recollint signatures per a presentar al setembre la Declaració de Drets de l’Oceà en l’assemblea de Nacions Unides. Des del Museu tenim la plataforma perfecta per a
conscienciar sobre la salut dels oceans amb el programa d’activitats que hem preparat».
Programació museus.
Cigarreras
A més de les dues exposicions que s’exhibeixen en aquest moment en el centre, el 19 i 20 de maig tindrà lloc el Urban Tactis 2023, un festival de cultura urbana. Durant el divendres i el dissabte els assistents gaudiran de documentals i taules redones, zona market i grafiti, tallers i música, amb accés lliure a totes les activitats.
Tota la programació de Urban Tactics 2023 està organitzada i produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el Centre Cultural Les Cigarreras i el col·lectiu Urban Tactics, amb la col·laboració de Cerveses Alhambra, que se suma a la celebració amb l’objectiu d’acostar la cultura contemporània.
Institut de Cultura Alacantí Juan Gil Albert
La programació està formada per un cicle de conferències descobrint a Sorolla, coordinat per Pilar Tébar. Les sessions iniciades volen mostrar la importància de la figura d’un pintor tan excepcional com és Joaquín Sorolla dins del centenari de la seua defunció. A través d’aquest nou cicle, es pretén mostrar i posar en valor l’obra del pintor valencià més universal. A través de 7 conferències impartides per grans especialistes en la matèria, ens endinsarem en l’univers del denominat pintor de la llum.
El 18 de maig a les 19.39 hores. «Sorolla. Orígens» a càrrec de Luis Alberto Pérez Velarde, Comissari de l’exposició de Sorolla “Orígens” i conservador del Museu Sorolla de Madrid.
El dia 19 a les 19.30 hores «Sorolla, Rafael Altamira i la Institució Lliure d’Ensenyament» a càrrec de Pedro J. Martínez Plaza, Conservador de Pintura del segle XIX del Museu del Prado.
De la mateixa manera els visitants poden gaudir de l’exposició «On habita el silenci» de Jesús Tarruella, comissariada per Felisa Martínez Andrés.
MACA
Les activitats començaran el dijous 18 a la vesprada amb una sessió de Sinapsi, el programa de dansa inclusiva i seguirà amb l’activitat Parlem d’art? a les 18 hores que se centrarà en la figura de Fernando Zóbel. Ja el divendres 19 de maig a la vesprada serà el torn del taller de músiques gràfiques coordinat per Carlos Izquierdo a les 17 hores.
Durant el dissabte 20 els assistents podran gaudir La visita-taller de Grans artistes a seques, a les 12 hores, entorn d’Elena Asins i a les 17 hores una visita comentada a la Col·lecció Eusebio Sempere i berenar, amb motiu de l’Any Sempere. La celebració seguirà a les 18.30 hores amb el MACA en viu amb l’actuació de la Companyia Elías Aguirre i Jorge dona Rocha.
El diumenge 21 de maig finalitzarem a les 12 hores amb Hola som ací!, una visita l’exposició temporal sobre Elena Asins i pregunta’ns; i a la mateixa hora una actuació de la Companyia Elías Aguirre en MACA en viu i amb En/caixa/2. Performance entre el happening i la intervenció artística, a càrrec del Grup de Paraules Majors a les 13 hores.
El Museu obrirà en el seu horari habitual, excepte el dissabte que tancarà a les 21 hores. Tota la informació sobre les activitats i la forma d’inscripció està disponible en www.maca-alicante.es
MARQ
Jornada de Portes Obertes per a celebrar el Dia dels Museus en el MARQ, els jaciments de Lucentum a Alacant i la La Illeta al Campello i el monument de la Torre almohade d’Almudaina, durant els dies 18, 20 i 21 de maig. Es podrà visitar l’exposició temporal El Llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina. Els guerrers de Xi´an i l’exposició permanent.
Des del dijous 18 fins al diumenge 21 de maig la Fundació CV MARQ ha preparat un variat programa que inclou visites animades i teatralitzades, tallers didàctics, contacontes, jocs de pista relacionats tant amb l’exposició temporal com amb la permanent, amb la participació d’associacions i institucions relacionades amb les persones amb discapacitat i responsabilitat social que formen part de la família del MARQ.
El dijous 18 de maig a les 12 hores: Presentació de l’Exposició “La princesa dels Carpats. Una Excepcional Tomba de l’Edat del Bronze a Alacant”. Mostra disposada en l’àmbit expositiu del Vestíbul d’entrada al museu, en la qual per primera vegada s’exhibirà l’extraordinari aixovar d’or i plata descobert en 1904 en el jaciment de l’Edat del Bronze de Sant Antón, a Oriola (Alacant), al costat d’altres peces de ceràmica, metall i os, procedents dels depòsits del MARQ, completaran el grup d’objectes trobats en la sepultura d’una jove enterrada fa una mica més de 3500 anys. D’entre tots ells sobreïx l’excepcional conjunt de minúsculs cons d’or perforats, peces úniques en l’orfebreria prehistòrica de la península ibèrica, el disseny i les tècniques d’elaboració de la qual ens remeten a les cultures de l’Edat del Bronze de la conca carpática, a més de 2000 quilòmetres de distància, on amb freqüència adornaven els vestits de dones del més alt rang social.
El museu obrirà en el seu horari habitual.
MUA
Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) prepara 4 dies de celebració -del 18 al 21 de maig- amb una intensa programació d’activitats que permetrà acostar els continguts de les exposicions a tots els públics. Durant tota la jornada del dijous 18 de maig, el MUA regalarà catàlegs d’exposicions a tot el públic visitant i durà a terme visites a les seues exposicions en horari de matí i vesprada; el divendres 19 de maig s’ha dissenyat la gran festa DIM que tindrà lloc de 17 h a 20 h amb tallers artístics i de reciclatge creatiu, visites guiades, murals i accions col·lectives, jocs i tallers de ioga, tot això organitzat en col·laboració entre professorat i alumnat de la Facultat d’Educació i l’Àrea Didàctica del MUA. El dissabte al matí es durà a terme una visita guiada a les exposicions i el taller didàctic “La llum de Sempere”; a la vesprada es realitzarà una altra visita a les exposicions i l’espectacle teatral “Sentires” vinculat a la 3a Convocatòria d’Arts Visuals PLURI-IDENTITATS a càrrec de l’actriu Gemma Martínez. El diumenge també hi haurà una altra visita guiada i el taller “Artteràpia”, impartit per la arteterapeuta Susana García Ungo. Totes aquestes propostes han sigut especialment dissenyades per a connectar amb el lema de la celebració i conscienciar sobre la necessitat de cuidar el benestar personal, social i mediambiental.
El MUA ampliarà el seu horari habitual d’obertura el dissabte fins a les 20 h.
MUBAG
El Museu de Belles arts d’Alacant s’uneix una edició més a la celebració del Dia Internacional dels Museus. En la seua programació per als dies 18, 20 i 21 de maig proposa acostar les seues exposicions mitjançant passades guiades i itineraris teatralitzats i a més planteja dues originals activitats centrades en el lema del DIM: Museus, sostenibilitat i benestar.
El dijous, 18 de maig, s’oferiran tres passes guiats a les 12:30h, 17:30h i 18:30h a l’exposició temporal Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i Contrastos. Una mostra visitada per prop de 30.000 persones.
El dissabte, 20 de maig, es desenvoluparan: visites guiades, teatralitzades i una activitat escènica. Les visites guiades seran a les 10:15h a l’exposició de Sorolla i a les 17:30h a l’art com a inspiració. Les col·leccions de Sara Navarro. A les 11.30 es durà a terme l’activitat escènica Sorolla: un passeig a la vora del futur per part de la companyia teatral Ambulants Lab i anirà destinada a públic jove i adult. La visita teatralitzada es realitzarà en l’exposició permanent El segle XIX. La col·lecció a la llum a les 12:30h.
El diumenge, 21 de maig, s’iniciarà la jornada a les 11:30h amb el taller Eco-missatge, per a públic familiar, a càrrec de Daguten Escola Gràfica de Barri. Mitjançant la serigrafia, el collage i el dibuix es crearan postals amb missatges ecològics. Per a tancar la programació es realitzarà un nou passe teatralitzat a la permanent, a les 12:30h.
El MUBAG mantindrà el seu horari habitual d’obertura, de dimarts a dissabte de 10h a 20h i el diumenge de 10h a 14h. Totes les activitats programades seran amb places limitades i inscripció prèvia en www.mubag.es
MUSA
La programació del MUSA tindrà lloc durant la vesprada del dissabte 20 de maig a la Torre Sarrió. A les 18.15 s’oferirà una visita monitorada a la Torre Sarrió i casa annexa; posteriorment a les 19 hores hi haurà un concert de música clàssica a càrrec de Cor Hernández i Antonio Pérglez sota el títol “El violoncel en el Barroc. Música del segle XVIII”, un recorregut per la música del segle XVIII en format de Sonates per a dos violoncels. S’interpretaran obres de L. Boccherini, G. Cervetto, J.B. Barrière i G. Antoniotti. Entrada lliure limitada a l’aforament.
Museu d’Aigües
El dissabte 20, en horari de 18.30 a 19.30, el Museu d’Aigües d’Alacant acollirà «Murmuris en l’aigua», una pràctica de meditació amb sons de diversos instruments en una improvisació orientada a crear un ambient sonor que convide a la concentració dels assistents en un espai d’acústica tan singular com són els Pous de Garrigós. L’activitat estarà dirigida pel professor de ioga, Carlos Daniel Renedo Monti. D’altra banda, “La dansa de l’Aigua” prevista per al diumenge 21, d’11.00 a 12.00, és una activitat a càrrec de María Maestre i Gabriel López de @uma.experiència.alicante, que conviden a una sessió de InsideDance by Sofia Machta; un viatge a través de la música, restablint la connexió amb l’essencial.
L’horari del Museu d’Aigües d’Alacant serà l’habitual, de dimarts a divendres, de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores i dissabte i diumenge, de 10.00 a 14.00 hores.
Museu Nova Tabarca
Durant el dissabte 20 de maig, els visitants podran gaudir «Pel camí de les estreles», Cultura Tabarquina.
A les 11.30 un primer passe de l’activitat, seguit a les 12 d’un primer passe de microteatre «La Cova del Llop Marí» a l’Esplanada annexa al Museu Nova Tabarca.
Aquesta programació es repetirà a les 12.30 hores amb un segon passe de l’activitat, a les 13 hores amb un nou passe del microteatre i la jornada finalitzarà a les 13.30 amb una ruta guiada de “Mites i llegendes poblat emmurallat”. Tot això, limitat a l’aforament.
Ocean Race
El divendres 19, dissabte 20 i diumenge 21 de maig, l’únic museu del món dedicat a la volta al món a vela ha preparat nombroses activitats per a descobrir com la sostenibilitat és present en l’esdeveniment esportiu més llarg i dur del món.
Activitats gratuïtes per a tota la família. Visites guiades gratuïtes en anglés i espanyol, tallers infantils on treballaran d’una forma divertida els valors de la sostenibilitat,navegació, història nàutica, ciència i tecnologia i Yogacuentos, una activitat amb la qual aprendrem a cuidar el nostre cos i el planeta.
Tots els participants en les activitats programades rebran un regal (fins a finalitzar existències).

Web conjunta i signatura del conveni
Els museus compten amb un espai web que mostra la identitat pròpia de cadascun d’ells i concentra l’activitat que desenvolupen totes les institucions en un espai únic, facilitant a tots els agents relacionats amb la difusió de tall cultural i el turisme a Alacant una única eina per a mostrar continguts relacionats amb l’art, la cultura i el patrimoni.
L’adreça és http://museosdealicante.com/ i en ella es pot trobar tota la informació de tots els museus i centres participants.
D’altra banda, tots ells han signat un conveni, l’objecte del qual és la realització en comú d’activitats de divulgació, de formació i d’investigació desenvolupades conjuntament pels museus i centres culturals de la ciutat d’Alacant subjectes a aquest conveni.
Les parts signants d’aquest conveni han creat un entorn de col·laboració que, sota la denominació MUSEA, mostra la identitat pròpia de cadascun d’ells i concentra l’activitat que desenvolupen totes les institucions en un entorn únic, principalment en línia, facilitant a tots els agents relacionats amb la difusió cultural i el turisme a Alacant una única eina per a mostrar continguts relacionats amb l’art, la història, la cultura i el patrimoni.
Es tracta d’un instrument bàsic de relació i comunicació que ordena el mapa conceptual dels museus i centres culturals de la ciutat d’Alacant en un únic entorn i que permet als membres resoldre de manera coherent i coordinada la programació d’exposicions i activitats, i facilita a l’usuari final la comprensió de la ciutat d’Alacant i la seua cultura i l’accés a la seua oferta cultural.