El Museu Paleontològic d’Elx (MUPE) prepara un dels esdeveniments més importants del seu 20é aniversari. Es tracta de la celebració de les Primeres Jornades de Patrimoni Geològic i Paleontològic que tindran lloc a Elx del 22 al 24 de novembre.
Aquestes jornades, obertes al públic, es presenten com una trobada per a conéixer l’evolució del MUPE. En elles, experts a nivell nacional mostraran la importància de realitzar els corresponents inventaris de patrimoni geològic i paleontològic o casos pràctics de com arribar a la comunitat escolar a través de projectes educatius.
A més, s’analitzarà la importància d’aquest patrimoni per a generar recursos turístics vinculats al territori i es visitaran llocs d’interés geològic situats entre els municipis d’Elx i Alacant.
“Aquesta trobada és una oportunitat per a conéixer el patrimoni geològic i paleontològic més pròxim a més de poder comprendre el seu potencial científic, educatiu i turístic” explica Ainara Aberasturi, directora del MUPE.
Més sobre els continguts i programa de les jornades
El divendres, dia 22 de novembre, l’aula de la UMH de la plaça de Baix acollirà 7 conferències en les quals participaran especialistes en patrimoni geològic i paleontològic a nivell nacional, procedents de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya-CSIC, de Dinópolis, del Geoparque Mundial de la UNESCO de Granada, així com de la Universitat d’Alacant i la Universitat de Lleó. La jornada serà presentada i coordinada pel geòleg Nahúm Méndez Chazarra, divulgador científic conegut com “Un geòleg en dificultats”.
El dissabte, 23 de novembre, al matí s’ha organitzat una eixida de camp a llocs d’interés geològic situats entre Elx i Alacant amb geòlegs de GeaLand i de la Universitat d’Alacant com a guies. I, a la vesprada, destinat únicament a tècnics, el museu acollirà un workshop que permeta valorar les diferents propostes de gestió dels llocs visitats durant el matí. Es comptarà per a això amb professionals de la Comissió de Patrimoni de la Societat Geològica d’Espanya i de l’Associació Europea per a la conservació del Patrimoni Geològic, així com d’investigadors, personal de l’administració i universitats.
Finalment, el dia 24 de novembre es visitarà el MUPE centrant aquesta en les col·leccions procedents d’Alacant i en els últims projectes realitzats des del museu.
“El coneixement del patrimoni geològic i paleontològic i la seua posterior valoració patrimonial és fonamental per a gestionar el territori, promoure la seua protecció, així com desenvolupar pràctiques sostenibles educatives i turístiques. Aquestes jornades pretenen abordar el patrimoni paleontològic i geològic des d’una perspectiva global, oferint exemples pràctics, on els participants coneixeran com s’està gestionant aquest tipus de patrimoni” conclou la directora del MUPE.
Aquestes Primeres Jornades de Patrimoni Geològic i Paleontològic compten amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx amb motiu del 20é aniversari del MUPE.
Programa complet i inscripcions:
https://cidarismpe.org/jornadas-patrimonio.html
Conferències i ponents convidats:
El Patrimoni Geològic d’Alacant des del Geolodía.
Pedro Alfaro (Universitat d’Alacant)
Pedro Alfaro García és catedràtic de Geodinámica Interna del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient (Universitat d’Alacant). La seua principal línia d’investigació se centra en falles actives i efectes sobre el terreny de terratrémols. Paral·lelament a la seua activitat investigadora, ha desenvolupat una tasca de divulgació de la Geologia i defensa i estudi del Patrimoni Geològic.
Inventari del Patrimoni Geològic: necessitat i repte. Luis Carcavilla (CSIC – IGME)
Luis Carcavilla Urquí és llicenciat i doctor en Geologia per la Universitat Complutense i Autònoma de Madrid respectivament. És membre de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME – CSIC) com a científic titular en el Grup de Treball de Patrimoni Geològic i Geoconservación. A més, Luis és especialista en divulgació, havent escrit 11 llibres de divulgació geològica i participat en més de 30 com co-autor.
Divulgació del patrimoni geològic a través dels geoparques mundials de la UNESCO. Cas del Geoparque de Granada. Enrique López Aparicio (Geoparque de Granada)
Enrique López Aparicio és geòleg col·laborador del Geoparque de Granada. Coordina el Programa Educatiu, que té com a objectiu divulgar el patrimoni geològic entre la població del territori, especialment des dels centres educatius. Com a il·lustrador científic ha dissenyat un bon número dels panells interpretatius situats al costat de Llocs d’Interés Geològic que ajuden a entendre el seu valor i estimular la seua conservació.
El patrimoni paleontològic com a factor de desenvolupament territorial i turístic
Alberto Cobos (Fundació Conjunt Paleontològic de Terol – Dinópolis)
Alberto Cobos Periáñez és director-gerent de la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol-Dinópolis i director del Museu Aragonés de Paleontologia. Cobos és paleontòleg de la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol-Dinópolis des de 1999. Des de llavors dirigeix i coordina múltiples projectes en el camp de la paleontologia aplicada, específicament en relació amb el projecte Dinópolis i en l’ús de la paleontologia com un factor de desenvolupament territorial de la província de Terol.
Conservació i protecció del Patrimoni Paleontològic
Esperanza Fernández (Univ. León)
Esperanza Fernández paleontòloga i doctora en Ciències Geològiques per la Universitat d’Oviedo. Actualment és professora titular de la Universitat de Lleó. És investigadora en el grup d’investigació GEOPAGE, experta en ambients arrecifales del Devónico, sent autora de més de 50 articles científics. Treballa també en temes relacionats amb el patrimoni geològic, principalment en el seu inventariat.
Comentarios