El I Congrés Internacional sobre Masculinitats i Igualtat CIMASCIGUAL, que la seua temàtica s’intervé pionera en el context espanyol, se celebrarà el dijous 4, el divendres 5 i el dissabte 6 d’abril en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx, amb més de 400 assistents i fruit de la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx amb la Universitat Miguel Hernández (UMH). L’objectiu, aprofundir en la societat igualitària des de la perspectiva de gènere, posant la lupa sobre l’home; plantejar el debat de la masculinitat igualitària des de l’acadèmia. No en va, el lema de l’esdeveniment és: “A la recerca de bones pràctiques de masculinitats igualitàries des de l’àmbit de la universitat”.
“No volíem acabar la legislatura sense tractar un tema tan poc abordat a Espanya”, ha manifestat l’edil d’Igualtat, Teresa Maciá, que ha continuat explicant que, el centre de les polítiques de la Casa de la Dóna d’Elx és la dona, però que “no volíem obviar als homes; per això, en aquest Congrés pretenem introduir les masculinitats en els estudis de gènere”, la qual cosa serà, en paraules de Maciá, “la culminació del treball que portem fent des de la Regidoria l’últim any i mig”.
Anastasia Téllez, màxima responsable del Congrés, i professora doctora d’Antropologia Social de la UMH, ha emfatitzat que és una cita “dedicada als homes amb perspectiva de gènere”, i que després dels tres últims i reeixits 8M, i els casos de violacions grupals, ja era hora que la societat no solament parara atenció a la dona sinó, també, a les masculinitats; “no noves, sinó igualitàries, perquè ‘noves masculinitats’ no tenen per què ser bones”.
Així mateix, ha assegurat que en el Congrés s’emfatitzarà el món de la universitat i la joventut, atés que “la coeducació és el camí”, i ha lamentat que encara s’estiga “formant en la masculinitat tradicional”. “Això no és una lluita entre homes i dones, sinó una lluita contra el masclisme i el patriarcat”, ha dit Téllez, el grup del qual d’investigació porta dues dècades investigant com educar de manera diferent per a crear una masculinitat igualitària.
“El Congrés està fet per a tots i per a totes”, ha conclòs Téllez. Maciá, per part seua, ha acabat congratulandose que, amb aquest primer Congrés, Elx es converteix en “un referent en igualtat de gènere”.
Comentarios