Com cada any, i van set, Alacant gaudirà de la consolidació de la seua suau tardor amb una de les propostes culturals més singulars i avantguardistes del panorama nacional pel que fa a esdeveniments especialitzats en música electrònica i sons limítrofs.

En aquest 2023, i com és habitual des dels seus començaments, ENSOLAB sorprén amb una programació transversal i multidisciplinària que aposta per aportar visibilitat a propostes que, pel seu caràcter avantguardista, experimental i, sobretot, aliena a modes imperants, precisen d’espais especials, per sensibles, desperts i al marge, en els quals mostrar-se al món.

D’aquesta manera, un dels festivals més importants, prestigiosos i exportables de la província d’Alacant, i dels més reconeguts de la Comunitat Valenciana en aquest àmbit, desplegarà tota la seua intensa, variada i inquieta programació -que sinergia música, art, tecnologia i documentació sonora- des de dijous que ve 26 al dissabte 29 d’octubre de 2023, en el Centre Cultural Les Cigarreras.

Tota l’escena nacional posarà el focus en el festival ENSOLAB en un cap de setmana, que tancarà el mes vinent d’octubre, en unes dates a tindre molt en compte dins de l’exquisit i escàs panorama d’esdeveniments que inverteixen temps i treball en aquesta mena d’emergències artístiques independents.

ENSOLAB 2023 compte, de nou, amb la col·laboració de Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant com a patrocinadors principals, sent ENSOLAB un dels esdeveniments anuals més importants en l’agenda cultural del C. c. Les Cigarreras. També compta amb el suport de Cerveses Alhambra, per a crear l’Espai Alhambra en la Posterior,
on s’ofereixen moments singulars i irrepetibles, pensats per a detindre’s, observar i gaudir sense pressa de cada beat, i així assaborir l’originalitat de cada instant.

ABRAXAS, ALEX SILVA, EL FUTUR VIANANT, OMA TOTEM, ETC.

Per a celebrar la seua setena edició, ENSOLAB ha confirmat la presència de Abraxas, El Futur Vianant, Alex Silva, Oma Totem, Industrial Complex, Nano Modulars, Dafnis, Carrie Palmer i Pole Two.

Com en anys anteriors aquests artistes desplegaran tot el seu talent i emergència electrònica al llarg de showcases, lives i rare sessions durant els tres dies de ENSOLAB 2023.

Enguany, entre altres novetats, les activitats s’estenen al dissabte en sessió matinal i en nous espais ad hoc en la seua seu de Les Cigarerras, en una programació d’accés lliure.

A més, i a manera de començament, gaudirem de la interessant xarrada i posterior trobada, mà a màquina, entre Abraxas i el crític musical Oriol Rosell per a parlar, entre altres coses, de música electrònica, reflexió filosòfica i activisme polític-social.

PROGRAMACIÓ ENSOLAB 2023


MASTERCLASS + LIVE I RARE SESSIONS


PROGRAMA
Dijous 26
19:00h. Xarrada Oriol Rosell
20:00h. Trobada Oriol Rosell amb Abraxas 21:00h. Live Abraxas

Divendres 27
ESCENARI Caixa negra
/ ENSOLABLAB
17.00 Masterclass El Futur Vianant / Pole Two 22.00 Lives El Futur Vianant / Pole Two

Dissabte 28


ESPAI Alhambra / La Posterior

/ SHOWCASE
12.00 Industrial Complex
13.00 Nano Modulars


ESPAI Alhambra / La Posterior
/ RARE SESSIONS
16.00 Dafnis / Carrie Palmer


ESCENARI Caixa negra
/ ENSOLABLAB
17.00 Masterclass Oma Totem / Alex Silva 22.00 Lives Oma Totem / Alex Silva


ABRAXAS

Abraxas és un potent projecte totalment independent i autogestionat a mig camí entre la música electrònica, la reflexió filosòfica i l’activisme polític- social. El seu principal objectiu és sacsejar cossos i ments difonent missatges d’autocrítica individual i social des del punt de vista de la dualitat, els extrems i les contradiccions, inherents a l’ésser humà i a la societat capitalista. Tot això acompanyat d’un eixordador i corrosiu directe audiovisual.

’Dancing as an act rebellion’ és el primer (doble) LP en Soil Rècords. Compta amb dues edicions especials limitades (una Molotov de tan sols 50 còpies). Una recopilació dels primers enregistraments del projecte més alguns temes inèdits i, a més, un segon disc amb altres artistes de l’escena electrònica darkwave: Geistform, We Llaure Not Brothers, Ober Donada, Melting Dogmes, SDforma , HBK1, José Rodríguez, SOJ i PanDemian.


ALEX SILVA

Alumno de Xarxa Bull Music Academy en 2013, Alex Silva és un compositor i artista sonor la interpretació del qual de la música electrònica contemporània té molt a veure amb els seus primers passos tocant en bandes de punk a Espanya.

Va cursar un màster a Barcelona especialitzat en composició de música per a cinema i actualment resideix a Baltimore, Maryland (USA).

Després del llançament del LP «Exsamples» –quan encara es feia cridar Astroboyz-; el seu àlbum debut “Mind Pattern Explorer” en 2017 per a Canadian Duck Tapes

(Baltimore, USA) és presentat en directe amb banda i ha sigut triat per a obrir la gira per Estat Units de Dan Deacon en 2021, en Sónar Barcelona 25 aniversari (2018) i per a la banda sonora en l’episodi sobre Tecnologia creat per Wham City Comedy de la sèrie “Off the Air” en Adult Swim, entre altres.


EL FUTUR VIANANT

Els començaments de tot això es remunten a 2003. Si vint anys després seguim en actiu és perquè, bàsicament, no podem evitar-nos. Tampoc podem allunyar-nos de la música perquè forma part de la nostra manera d’entendre el món i del nostre sistema de valors.

Experimentem amb sons industrials i eteris , arranjaments instrumentals de centúries passades i ritmes i textures electròniques: amb aqueixa matèria primera elaborem en la nostra cadena de muntatge sonora cançons. Així de simple.

Algunes són enèrgiques, altres retorçades, altres afectades de morbus melancolicus. A aqueixes cançons les transvestim amb videocreacions, les atipem de attrezo i psicoactius i les fem girar i retorçar-se frenèticament en els directes.

Hem compost música per a obres de teatre, cinema i cabaret, la qual cosa fa que ens preguntem si estem obligats a ser polièdrics. I la resposta no sols aqueixa firmativa, sinó que aqueixa certesa finalment s’ha revelat com la nostra única forma d’existència possible.


POLE TWO

Pole Two presenten ‘Dins de la llum’. Es tracta d’un duo d’artistes audiovisuals de l’escena de Barcelona, investiguen amb els sentits per a generar emoció a l’espectador, creant una peça única integrada en cada espai.

Jose González “PLOT”
Artista amb més de 20 anys d’experiència en projectes audiovisuals, té devoció per l’electrònica, investiga amb tecnologia per a generar una narració
amb música, visuals i llum. La seua música és una banda sonara de vivències, plena de ritmes, capes i atmosferes.

Jaime “Mr. NØSIGNAL” Dyangani
Artista gràfic i director d’art amb 15 anys d’experiència en el desenvolupament de projectes culturals associats a la intervenció pública i la cultura urbana contemporani.

‘Dins de la llum’ és un directe audiovisual experimental, on la saturació de la llum i la foscor ens impacta, un contrast entre el silenci i el soroll, la

calma i l’ansietat. Com la llum en el revelat d’una imatge, les persones som sensibles a l’exposició social i això afecta al resultat de personalitat de cadascun. En tots dos casos, la saturació depén de la quantitat del temps que estiguem exposats. Aquest directe audiovisual està pensat per a teatres, consisteix en la sincronia dels sons amb les llums i projecció.


OMA OTEM

Membre actiu de l’escena barcelonina, Ignasi Sadurní aka oma totem, ha forjat el seu estil de DJ en clubs de la ciutat, sent resident de Nitsa i més tard actuant en clubs i festivals tant nacionals com internacionals. En els últims anys també s’ha centrat en produir música per a diferents projectes com drames rurals i cap de bestiar_és_*nostre, editats en Hivern Discs, on enguany ha publicat exercicis rítmics, el seu EP de debut centrat en la percussió dins d’un ampli rang de BPMs.

Al març de 2022 va estrenar el seu directe en Mutek, la qual cosa li va portar a actuar per a Boiler Room durant Primavera Sound. Més tard es va unir a la banda en directe de John Talabot, Koraal, per a realitzar alguns xous a Barcelona; tots dos també han col·laborat en l’estudi i van compartir una residència en Willem Twee Studios en Den Bosch, estudiant/tocant equips de prova i mesurament dels anys 50 i 60.

Al desembre va estrenar un nou espectacle Live A/V sota l’àlies s olids al costat dels artistes visuals sol i serps, així com el del seu projecte amb juns, cap de bestiar_és_*nostre.


DAFNIS

Nascut a Mèxic i establit a Barcelona, ha decidit fer una carrera de fons, que amb els anys li ha permés trobar un so propi en l’escena de la música electrònica. Sempre pròxim a la filosofia underground i DIY, ha format part de diferents col·lectius i projectes musicals a Mèxic, Alemanya i Espanya.

Les seues sessions són una experiència única, dissenyades per a la pista de ball, en les quals connecta acid, electro, bass music i techno. La seua passió pel so li va portar a construir el seu propi sound system de la mà del col·lectiu Bum Bum Box.

Actualment està dedicat a la construcció d’un nou sound system, cor mateix dels seus nous esdeveniments SoundCheck, extensió del seu treball com a DJ i objecte evolutiu d’investigació sonora.


CARRIE PALMER

Carrie Palmer és una dj/*producer murciana amb més de 7 anys de carrera. Sempre vinculada a la música de ball. Va iniciar la seua carrera punxant en clubs com a Bar Oci i

Moss Club, i molt prompte la seua manera d’entendre i executar el techno la va fer desmarcar-se. .

El seu so electrònic és un viatge feia les estreles. Combina amb elegància estils com el acid, el techno, el psy, el tràngol i el hard house. Eclecticisme exòtic que aconsegueix incendiar pistes i aconseguir la completa connexió amb els clubbers.

Ha actuat en grans festivals com La Mar de Músiques, Low Festival, SOS 4.8, Spring Festival i ha punxat en els millors clubs del panorama nacional.

Actualment es troba gravant el seu primer EP.


INDUSTRIAL COMPLEXX

Ximo Noguera es va iniciar com a DJ en 1991 atret per la vibrant escena electrònica de finals dels 80. El seu interés pel EBM li va portar a explorar altres estils com el psy tràngol, break beat, electro, IDM, trip-*hop o minimal. Entre els seus projectes passats cal destacar la seua relació a mitjan 90 amb el col·lectiu valencià «Ultimatum dj’s», un pas important en el desenvolupament i coneixement de la música electrònica elaborada fora de les nostres fronteres.

Des de 2013 és el màxim responsable al costat de Jesús Sierra de NXT recordings, discogràfica orientada al techno, a més de ser propietari d’Industrial Complexx, plataforma que funda en 2019 i que és actualment una associació cultural que opera com a segell discogràfic, editorial, webzine i coordinador d’esdeveniments vinculats a la seua activitat.

La seua música ha sigut publicada en discogràfiques com NXT recordings, HC Rècords, ART21, Industrial Complexx, Volumens i Soil Rècords, a més d’editar llibres sobre bandes i artistes com a Esplendor Geomètrica, llibre que va presentar en el festival alacantí ENSOLab amb una xarrada amb els dos membres de la banda. Uns altres dels llibres que ha publicat ha sigut sobre bandes i projectes com Absolute Bodi Control, German Army, The Sisters of Mercy, Bauhaus, Hainbach, Nostalgie Éternelle i Opéra Multi Steel, i en breu sobre Miclono, Uwe Schmidt i Orphx.


NANO MODULARS

NANO és una empresa jove de València centrada en el disseny de sintetitzadors modulars i altres productes relacionats amb l’àudio. El projecte va començar en 2018 com un Treball de Fi de Grau i des de llavors no ha deixat de créixer.

Produeixen tot tipus de mòduls per a sintetitzadors, cobrint totes les necessitats per a muntar un modular. Actualment es distribueixen per tot el món els nostres productes, sent usats per figures cèlebres com Martin Gore (Depeche Mode).

ORIOL ROSELL

Oriol Rosell (Barcelona, 1972) és docent, divulgador, artífex del podcast/blog
Tàctiques de Xoc i membre del duo de punk electrònic Dead Normal.

Des de 2018 és responsable de la secció sobre literatura de no ficció La Biblioteca Inflamable en el programa Territori Clandestí d’RTVE-Ràdio 4. Actualment també dirigeix i presenta el seu propi espai en la mateixa emissora: La Història Secreta.

En vides anteriors es va dedicar al periodisme cultural, la producció de música per a dansa, teatre i performance i el comissariat artístic, entre altres coses. Ha
participat en antologies com “Loops. Una història de la música electrònica” (2001/2018) o “El so de la velocitat” (2005). En 2024 publicarà “Un
curtcircuit formidable”, un assaig sobre els significats del soroll en la música pop.

OBJECTIUS ENSOLABLab 2023

Els objectius de ENSOLABLab 2023 són la difusió, amb paritat, de la cultura audiovisual de la música i art electrònics i tots els seus vessants experimentals; la promoció de continguts culturals de qualitat relacionats amb música, ciència i art electrònics; donar visibilitat i fer costat a artistes locals, nacionals i internacionals les propostes i l’obra dels quals tenen un grau d’experimentació, singularitat i risc que no els permet disposar d’un circuit estable i seriós on exposar el seu treball i, per descomptat, situar a Alacant i el seu teixit artístic i cultural en el mapa nacional de música, art, ciència i tecnologia.


+INFO LINE-*UP ENSOLAB 2023:
www.ensolablab.es
IG: https://www.instagram.com/ensolablab.alc FB: https://www.facebook.com/ensolablab.es/