L’expert, que dirigeix en la Universitat d’Alacant el Laboratori d’Ecologia de Zones àrides i Canvi Global, participa en un fòrum en el qual es tractaran els efectes del mal ús de l’aigua i el sòl
Espai Sèneca acollirà aquest dimecres, 25 de gener, a partir de les 18.30 hores, una xarrada amb el científic alacantí Fernando Maestre, professor de la Universitat d’Alacant, on dirigeix el Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global. Una trobada organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant.
L’expert en desertització, que participarà en una nova sessió del Fòrum Sèneca, avisa que s’aveïna una gran catàstrofe ecològica a la província i, en gran manera, és degut a l’ús del regadiu. “El risc de desertització està augmentat sobretot zones àrides i semiàrides del territori espanyol, entre altres factors, per «el mal ús» que es fa de «dos recursos claus: l’aigua i el sòl», afirma l’investigador.
L’alacantí, nascut a Saix, és un dels científics més citats en el món. Va rebre el Premi Nacional d’Investigació Alejandro Malaspina en l’àrea de ciències i tecnologies dels recursos naturals que atorga el Ministeri de Ciència i Innovació i, també, el Premi Jaume I en Protecció del Medi Ambient, entre molts altres.
Els seus avanços en l’estudi de la biodiversitat i l’ecologia de les zones àrides, en els impactes del canvi climàtic en els ecosistemes terrestres i en la desertització li han consolidat com un dels investigadors del canvi climàtic més influents del món, tal com testifiquen diferents rànquings internacionals.
L’edil de Cultura, Antonio Manresa ha manifestat «que és un privilegi poder escoltar a Maestre en una xarrada oberta a tot el públic, pels seus extensos coneixements en la matèria, i la seua important trajectòria».
A Alacant, demana rearmar-se d’instruments que donen alternatives al transvasament Tajo-Segura, ja que no sols veurà reduït el seu cabal, sinó que preveu que, tard o d’hora, haurà de tancar per falta d’aigua, però quines són aqueixes alternatives? I a nivell global? És possible revertir el mal causat?
El canvi climàtic, el problema de l’aigua, la trepidant desertització dels territoris —especialment a la província d’Alacant— o les conseqüències futures d’aquest procés són alguns dels temes que es posaran sobre la taula de debat amb el científic Fernando Maestre, que donarà resposta a aquestes preguntes i comentarà diversos casos concrets. Una cita en la qual xarrarà amb els periodistes Daniel Terol i Cristina Martínez.