El passat cap de setmana es va celebrar a Elx el XVIII Congrés FEDALMA ‘Vulnerabilitat, associacionisme i lactància materna’, els dies 7 i 8 d’octubre. Dos intensos dies en què s’ha pogut gaudir de ponències tan destacades com les de María José Garrido, Lydia Feito i Ester Massó, tres grans investigadores del nostre país, que han defensat en el congrés la necessitat del canvi cultural cap a espais respectuosos amb la dona durant l’etapa de criança. A més de la necessitat de nous models de ciutadania amigables amb la infància i les seues necessitats. Les tres van coincidir tal com va assenyalar Ester Massó que “cal posar en valor la força del vulnerable”. D’altra banda, el reconegut pediatre Carlos González va ser l’encarregat de la taula de clausura “Ètica i promoció de la lactància”, una interessant exposició en la qual va parlar sobre el compliment del codi de comercialització de succedanis de llet materna i va analitzar els compromisos ètics.
Un altre moment a destacar dins del congrés, va ser la taula de ‘Projectes locals de promoció de la lactància’ en la qual es va fer públic el protocol d’alimentació amb llet materna per a escoles infantils per part de la Regidoria d’Educació. També es va comunicar a tots els assistents la recent declaració de ‘Elx ciutat amiga de la lactància’ per part de la Regidoria d’Igualtat.
A més, al congrés va acudir la presidenta del Comité Nacional de la IHAN, Salomé Laredo, que va moderar la taula de professionals sanitaris dels centres dels dos departaments de la ciutat i de l’hospital IMED. En aquesta taula es van buscar punts de consens, necessitats i reptes per al futur postpandèmia. Creant espais de diàleg moderat i constructiu entre professionals i usuàries.
Va causar gran expectació la taula ‘Divorcis en període de lactància. Drets de custòdia i el règim de visites. El dret del menor’ en la qual va participar Virginia Miranzo Gambín, jutgessa del jutjat de Famílies d’Elx.
El dissabte a la vesprada, es va realitzar el lliurament de premis de pòsters i comunicacions tant de professionals com de grups de suport. Va prosseguir amb la taula de clausura, en la qual van participar: Montserrat Angulo Perea, presidenta del Col·legi d’Infermeria d’Alacant, Anaís Ferrández Rodríguez, presidenta de FEDALMA, Marina Leal Clavel, presidenta de La Mama d’Elx i Isa Pulpillo, vicepresidenta de Almamar, Córdoba. Un taula plena d’emocions en les quals es va fer un balanç molt positiu de la trobada i es va anunciar que el XIX Congrés FEDALMA que es realitzarà a Còrdova en el 2023.
El congrés va finalitzar amb l’actuació de l’Associació ARTS, una entitat que amb la seua activitat millora les competències personals i socials de persones discapacitades. Ells van posar el fermall perfecte a unes jornades repletes de reivindicacions, convivència i sobretot lactància.
Cal destacar el gran esforç realitzat enguany pel grup amfitrió La Mama d’Elx, integrat per persones associades de la comarca del Baix Vinalopó, Elx, Crevillent i Santa Pola. Elles han sigut les encarregades de posar en marxa aquesta esperada trobada.
Balanç del congrés
Al XVIII Congrés FEDALMA ‘Vulnerabilitat, associacionisme i lactància materna’, han acudit més de 150 persones, totes elles preocupades per la lactància materna. Això ho ha convertit en un punt de trobada, per a entaular llaços amb associacions amb els mateixos objectius i circumstàncies, ja que han assistit grups de suport a la lactància de tota Espanya. Així mateix, l’original d’aquesta edició ha sigut la invitació a participar a altres associacions fora de l’àmbit de la lactància però amb dones o xiquets en situacions vulnerables, com: Elx Acull, AITEAL, Xarxa Mare i Dones Teixidores entre altres.
Durant aquestes dues jornades s’ha aconseguit el principal objectiu que es plantejava, donar visibilitat a situacions de vulnerabilitat com la discapacitat de mare o xiquet, les dificultats en la lactància, la migració de les famílies i la situació social i política que pot interferir en la cultura i suport a la lactància. D’igual manera, s’ha posat en el punt de mira el fenomen de la globalització, les desigualtats en salut per territoris i la desprotecció enfront del compliment dels drets de les dones i la infància a un naixement respectat i una lactància materna reeixida. Sense oblidar en cap moment el dret sexual i reproductiu de la dona.
També, s’han plantejat propostes concretes de canvi per a aconseguir millores en els drets dels bebés. Millores substancials que garantisquen el canvi de cultura cap a major respecte a la decisió materna d’alletar en qualsevol circumstància, així com l’aposta de la societat per protegir, sostindre i promocionar un tracte ètic i respectuós amb els bebés i les seues famílies.
Comentarios