Les festes de Les Danses de Sant Jaume han culminat amb gran èxit després de tres intensos dies replets d’actes en els quals el ball i la música tradicional han sigut els grans protagonistes. Uns elements que formen part del folklore i la identitat cultural del poble de Callosa d’en Sarrià.
Les colles de joves formades per ‘caps de danses’ i majorals han liderat el programa d’actes de les festes, que s’ha completat amb tres grans actuacions com el concert de música valenciana de ‘Sis veus per al poeta’, en homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés, que va tenir lloc el divendres, i l’espectacle del dissabte ‘Que Flamenca Sóc’ de Taconterra Dansa, que fusiona el flamenc amb la música tradicional valenciana. A aquesta actuacions musicals es van sumar el diumenge el concert que va oferir la Colla l’Algar i la Colla de dolçainers i percussió El Sogall de Castalla i l’Aplec muixeranguer, que va reunir a més d’un centenar de muixeranguers, amb la participació de la Muixeranga Marina Baixa, Muixeranga d’Alginet, Muixeranga el Campello i Muixeranga de València. Tres grans actes que van omplir la plaça del Convent amb un públic lliurat que va gaudir de l’arrelament de les tradicions populars valencianes.
A més d’aquestes tres grans actuacions, durant els tres dies de festes l’agenda ha estat repleta d’actes que han fet les delícies de tots, sent les danses populars de Sant Jaume les vertaderes protagonistes que enguany han estat representades per mig centenar de persones, entre cap de danses i majorals. Ells s’han dedicat a mostrar i difondre aquest tresor cultural per tot el poble.
En el programa de festejos a més no han faltat altres activitats que formen part de la idiosincràsia callosina com són les partides de ‘Calitx’, les cucanyes amb nombrosos jocs tradicionals dels quals han gaudit xicotets i majors, la ‘Correguda del Gall’ o les degustacions de coques dolces i orxata. El grup de dansa La Faltriquera i la Colla El Pinyol també han contribuït a preservar la tradició amb la seua actuació del dissabte. Un altre dels actes destacats van ser les tradicionals ‘Albaes’, que enguany han sigut a càrrec d’algunes de les components de Sis veus per al poeta i d’un dels millors representants valencians del ‘cant d’estil’, Boro de Paterna, acompanyats per la dolçaina i el tabalet. Les Albaes enguany s’han dedicat a l’actual presidenta de l’Associació de Moros i Cristians, María Gracia Puigcerver; al futur president de la mateixa entitat, Miguel Sanchis Gregori, que prendrà el testimoni després de les festes d’octubre d’enguany; a la presidenta de l’Associació d’Amics de la Música de Callosa, Inmaculada Puigcerver; i a dos ‘ballaores’ que han contribuït a difondre les danses de Callosa ensenyant els ball com són Raquel Domènech, directora de la Faltriquela; i María Tasa, que ha ensenyat als majorals i caps de danses els balls durant més de 30 anys.
L’alcalde i regidor de Festes, Josep Saval, ha agraït a totes les persones que han treballat perquè les Danses de Sant Jaume siguen tot un èxit i transcórreguen tots els actes amb total normalitat. El responsable de Festes municipal ha fet esment al personal de la Casa de Cultura i Serveis Tècnics municipals que ha col·laborat en l’organització dels esdeveniments, així com als cossos de Seguretat com la Policia Local i Protecció Civil que han vetlat pel bon transcurs dels actes. Igualment ha fet extensiu el seu agraïment a tots els grups de danses que han participat, a l’Associació d’Amics de la Música, a la Colla El Pinyol, a la Colla l’Algar, al grup de dansa local La Faltriquera, a les colles de muixeranga i a tots els veïns i veïnes de Callosa d’en Sarrià que ajuden cada any a mantenir viva una de les festes amb més arrelament en el poble.
Comentarios