Conéixer amb exactitud el seu estat de conservació, localitzar deformacions per xicotetes que siguen i avaluar danys provocats per l’erosió, són els objectius del treball que un grup d’experts en enginyeria civil de la Universitat d’Alacant realitza a la Torre de la Illeta i el seu entorn. L’alcalde Juanjo Berenguer, sobre el qual recauen directament les competències de l’àrea municipal de Patrimoni, ha donat forma a un equip multidisciplinari que s’encarregarà de diagnosticar el monument més emblemàtic de El Campello i determinar futures intervencions de restauració i conservació. En aqueix equip destaca la presència de l’arqueòloga Ana Valero,dela empres Estrats Treball d’Arqueologìa, i l’arquitecte José Ramón Fuertes.

Especialment interessant ha resultat la utilització de la més avançada tecnologia per a escanejar en tres dimensions la torre en el seu conjunt, mitjançant un sensor que registra distàncies i coordenades, facilita una imatge a escala real del monument. Fins a 60 milions de punts han sigut captats per la màquina d’escanejat, molt utilitzada en aeronàutica per a analitzar superfícies terrestres.

La utilitat d’aquest treball preliminar, segons assenyala l’alcalde Juanjo Berenguer, és “generar mapes i plans d’altíssima precisió, amb dades geomètriques i precisió pel que fa a possibles deformacions dela torre o danys causats per l’erosió”.

Després de la presa de dades, els experts (integrants del Departament d’Enginyeria Civil de la UA) analitzaran resultats perquè arqueòloga i arquitecte puguen diagnosticar i determinar tractaments per a frenar la taxa d’erosió.

ACTUACIÓ INTEGRAL

La Torre de la Illeta (construïda entre els anys 1554 i 1557), juntament amb el jaciment arqueològic annex, constitueixen un ric conjunyisc sobre el que l’Ajuntament i Diputació d’Alacant actuaran per a donar forma a un parc arqueològic a l’aire lliure de primer ordre.

Totes dues institucions coincideixen en les “immenses possibilitats d’un “tot” visitable que tindria unes dimensions d’entre 5 i 6 hectàrees. Un ambiciós projecte que requerirà el concurs de la Generalitat Valenciana i el Govern Central, perquè totes dues administracions tenen competències sobre els terrenys i sobre el conjunt, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC).

En definitiva, es tracta de crear un gran museu arqueològic a l’aire lliure, que comptaria fins i tot amb un Centre d’Interpretació, noves entrades accessibles amb passejos que connectarien totes les àrees, i serveis per a usuaris.

“El jaciment i la Torre de la Illeta és un dels nostres principals actius culturals i turístics, molt benvolgut pels campelleros i pels visitants nacionals i estrangers, i una posada en valor com es mereix és un projecte en el qual hem d’implicar-nos tots”, assenyala l’alcalde Juanjo Berenguer.

En la mateixa línia es va pronunciar fa escassos mesos el Consell Valencià de Cultura (CVC), el president del qual, Santiago Grisolía, va visitar el paratge i va elogiar els tresors arqueològics que tanca.