La casa de Cultura de Guardamar del Segura acull una exposició fotogràfica de caràcter documental i etnogràfic amb obres de l’Enginyer Francisco Mira, artífex de la repoblació forestal que va impedir que el nucli urbà quedara sepultat per l’avanç de les arenes de les dunes a principis del segle passat. L’evolució del paisatge dunar cada vegada més verd i menys perillós però sobretot els retrats d’oficis, dones, homes, xiquets i grups familiars i de veïns que mostren una societat tradicional de fa un segle és l’essència de la mostra.

La regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Pilar Gay, destaca la sort que va tindre Guardamar a acollir a l’Enginyer Mira, “segurament el personatge més significatiu del nostre municipi en el segle XX”.

D’una banda, afig, a l’ésser el responsable de la repoblació dunar amb l’ajuda dels nostres avantpassats, i per una altra perquè amb la seua càmera fotogràfica de plaques va plasmar un moment vital de la nostra història, de la nostra vida quotidiana i dels nostres costums, en un temps on els fenòmens naturals destructius estaven molt presents.

“Al record dels terratrémols de 1829 s’unien els nous moviments sísmics dels primers 30 anys del segle passat i el perill de l’avanç de les arenes que ja envaïen zones de cultius i cases del poble” explica la regidora.

L’obra fotogràfica ara exposada és impactant, un tresor que ara podem gaudir tots després de la restauració, enguany, de les plaques fotogràfiques de l’Enginyer Mira, explica la regidora.

Quasi un centenar de fotografies conformen l’exposició. Entre altres amb paisatges, treballs, persones o classes socials. I tot això en un any especial per a tot el que envolta la figura de l’Enginyer Mira. D’una banda, el començament dels treballs de recuperació i reforestació del llegat natural d’aquest científic-fotògraf. Per un altre, perquè el seu habitatge a Guardamar situada en ple centre urbà està sent rehabilitada per a acollir i mostrar el seu llegat, indica Pilar Gay.