El diumenge va tindre lloc l’última actuació de la XXIV edició del Festival Medieval d’Elx. Els encarregats de realitzar el tancament van ser el Cor Nihil Obstat i el Ensemble La Danserye que van interpretar “Die 15. Augusti In Festi Assumtionis Beatae Mariae Virginis Ad missam”. Un projecte d’investigació, recuperació i interpretació de la música que es va poder escoltar en la missa de l’Asunción de la Verge en els segles XVI-XVII. Un treball d’arqueologia musical, realitzat per l’expert en música medieval Rubén Pacheco. La precisa interpretació dels cantors i els ministrers, unit a la cuidada selecció del repertori va fer possible que els assistents es traslladaren de debò a una altra època, a un ambient hui dia desaparegut. Més de 500 persones van acudir al tancament del Festival i a aquest especial concert que va posar el fermall final al certamen tardorenc il·licità, amb una llarg aplaudiment als artistes.
Abans de començar el concert, tots els assistents van poder escoltar el comiat d’aquesta edició per part, del director del Festival Medieval d’Elx, Paco Alberola i les paraules de Joan Castaño, historiador i arxiver del Misteri, a més de Maestro de Cerimònies de la representació asuncionista, que va realitzar la presentació de la missa del segle XVII, que es va poder escoltar a continuació.
Per a aquest concert es van seleccionar parts del “propi” (fragments variables de la litúrgia que canvia en cada festa o ocasió) segons un cantoral del segle XVII conservat en l’arxiu de la Basílica, i les parts del “ordinari” (peces constant en totes les celebracions) de la missa O magnum Mysterium de Tomás Luis de Victoria.
La novetat d’aquesta proposta no ha sigut solament la recuperació del repertori, sinó també de les pràctiques musicals. Durant el concert es va recrear el cor de cant pla i la capella de música, formada per cantors i ministrers, per a les parts instrumentals i polifòniques. Van interpretar les obres en la disposició típica del segle XVII: cantors i instrumentistes llegint des d’un sol llibre col·locat en un gran facistol o faristol.
Un perfecte final per a aquesta edició del Festival Medieval d’Elx, que d’aquesta manera fa l’ullet i homenatge al Misteri d’Elx, obra que fonamenta l’existència i pervivència d’aquest certamen.
UN ÚLTIM DIA PLE D’ACTIVITATS
Així mateix, l’activitat del diumenge 3 de novembre, últim dia del Festival va començar a les 10.00 hores amb el segon lliurament de la “Ruta dels escuts d’armes de famílies d’Elx” de Somnis Teatre. Un camí teatralitzat, orientat al públic familiar, que ha mostrat la història medieval de la ciutat il·licitana a través de la simbologia de les estirps tradicionals de la zona. Una experiència molt positiva, que va comptar amb una magnífica assistència i resposta de públic.
La jornada va continuar amb l’última representació de “Esgrima artística” de la companyia Sala d’Armes de Louis XIV. La Plaça del Congrés Eucarístic va ser l’encarregada d’acollir una vegada més aquesta sorprenent simulació de combat a partir de les 11.00 hores.
El comiat i tancament del Festival Medieval d’Elx va tindre lloc a les 12.00 hores. Des de la Glorieta, el Ensemble La Danserye va amenitzar una cercavila fins a arribar a la Plaça del Raval, on es va desenvolupar l’acte. El director del Festival, Paco Alberola, en el seu nom i en el de la regidora de Cultura Marga Antón, va dir unes paraules agraint al públic la seua assistència als diferents esdeveniments del certamen. A més, va llegir el “Sonet 46” de William Sckespeare i va finalitzar convidant als presente a un xicotet refrigeri.
Comentarios