En el marc del conveni subscrit per l’Ajuntament d’Ibi i l’Institut d’Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA, promoguts per les àrees d’Urbanisme i Turisme, s’ha estat desenvolupant durant aproximadament cinc mesos una investigació arqueològica del paisatge agrari d’Ibi. La finalitat de l’estudi ha sigut l’anàlisi dels poblats i els espais agraris que configuren el paisatge antic de la zona i les societats que els van modelar des de fa dos mil anys, mitjançant tècniques no destructives, metodologies múltiples i tècniques geoespacials innovadores que han permés la caracterització dels llocs arqueològics, de manera no invasiva i amb una escassa afecció al subsòl.
L’estudi, que engloba les zones d’Hortes Nord, Hortes del Pont, Altet de Campos, Hortes Sud, Fernoveta, camí i turó de Sant Miquel, ha estat dirigit per Ignasi Grau i Iván Amorós i autoritzat per la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana. A més, s’ha desenvolupat una investigació participativa, coordinada per Elvira Sanjuán, que ha pretés involucrar als col·lectius locals d’estudis i defensa del patrimoni. En els treballs de camp han participat estudiants del Grau d’Història i del Màster d’Arqueologia Professional de la UA.
Les actuacions arqueològiques han estat en el marc del projecte d’investigació «Estudi dels orígens i dinàmiques del paisatge agrohidràulic d’Ibi» i ha estat presentat a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Per definir l’ús històric d’aquests paisatges, s’han centrat en la identificació, geolocalització i documentació de totes aquelles restes materials detectades en superfície (tant materials com estructures). A través de les diferents tècniques s’han pogut definir les zones on es va desenvolupar el poblament en el diferents períodes i quins espais del seu entorn van ser explotats com a àrees productives.

Santi Cózar, tinent d’Alcalde de l’àrea de Territori i Patrimoni, declara que «en breu, els resultats es donaran a conéixer públicament a tota la ciutadania per part de les persones que han estat darrere d’aquest estudi que posa en valor el patrimoni històric-arqueològic d’Ibi. Els nostre gran agraïment a Ignaci Grau Mira i Iván Amorós López que, a més, han comptat amb la col·laboració de la iberuda Elvira Sanjuan Sanjuan. Tots ells han fet un grandíssim treball que volem tinga una continuïtat. Per tant, podem dir que es tracta d’una primera fase d’un estudi molt més ample i ric que ens permetra reconstruir una història completa de l’ocupació humana a la localitat».