El passat 12 de desembre de 2022 va tindre lloc la decisió del jurat avaluador de la convocatòria pública FOTO, dins del programa Aterriza Residències Creatives 2023 del Centre Cultural Les Cigarreras, per a realitzar l’estudi i la valoració dels 45 projectes rebuts.
Els integrants del jurat, Alelí Mirelman, Leo Simoes i Carolina Fuentes, van decidir, amb unanimitat, la selecció de quatre projectes principals i d’altres tres, que queden en reserva.

/// PROJECTES SELECCIONATS
LA NATURALESA HA MORT, de Carolina Diego
DE CONTINU L’INESTABLE, d’Antonio Guerra
UN XICOTET VOCABULARI PER A UN GRAN SECRET, d’Abel Jaramillo
KISS, de Marina Babau Marco

Els quatre artistes seleccionats desenvolupen les seues obres en una residència de 8 setmanes de duració, amb una dotació econòmica de 5.050€ per a cadascuna d’elles (en concepte d’honoraris i despeses) i un espai de treball situat en el Centre Cultural Les Cigarreras d’Alacant. Així mateix cadascun d’ells disposa de diversos materials professionals per a la realització dels projectes a més d’assistència tècnica per part de l’equip responsable de les Residències.
Carolina Diego i Antonio Guerra han arrancat amb èxit la seua estada com a part del primer període de residències (del passat 1 de febrer al pròxim 30 de març de 2023), mentre que Abel Jaramillo i Marina Babau Marco ho faran en la segona etapa (del 18 de setembre a l’1 de desembre de 2023).
El Programa Aterra Residències Creatives dona suport als processos de creació i desenvolupa una proposta organitzada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant i emmarcada dins del programa EDUSI Alacant – Àrea Les Cigarreras.

Carolina Diego
L’artista alacantina, Màster en PHOTOALICANTE en Projectes d’Autor i Fotografia Contemporània, ha sigut beneficiària de beques i premis. Va ser seleccionada en la Convocatòria CULTURA EN LÍNIA #CMCVaCasa, del Consorci de museus de la Comunitat Valenciana, finalista en la Beca LENS de fotografia de l’Escola LENS, finalista en la Beca Roberto Villagraz 2019 de l’Escola EFTI, seleccionada per a la residència artística A frec de roba d’Alacant i premi al millor projecte desenvolupat durant el Màster PHOTOALICANTE.
En La naturalesa ha mort, Diego proposa una investigació amb un clar component crític, que es materialitza principalment a través d’una sèrie fotogràfica. Es pretén fer reflexionar a l’espectador sobre la relació que actualment té amb els aliments que consumeix, amb intenció de promoure un debat moral, ètic i científic que orbite al voltant de preguntes com què menjaran les futures generacions?

Antonio Guerra
Aquest artista zamorà, nascut en 1983, ha exposat en institucions i centres d’art contemporani com el Centre Niemeyer d’Astúries, DA2 de Salamanca, Festival PhotoEspaña de Madrid, la Biennal d’Artistes del Mediterrani a Ancona (Itàlia) i a Tessalònica (Grècia), Breda Photo Holanda, Cercle de Belles arts de Madrid, CA2M Móstoles, Institut Cervantes de Madrid, l’Ambaixada d’Espanya a Cuba, Sala Amárica de Vitòria i Real Jardí Botànic de Madrid. En 2022 publica el seu primer lliure La Llum que ens encega amb Ed Dalpine i Kursala.
En el projecte per a aquesta convocatòria, De continu l’inestable, tracta temes que van des de la història geològica de la província d’Alacant i els antics sistemes de producció en les mines, a les noves concepcions del paisatge contemporani i el vincle existent entre tecnologia, deixalles i medi ambient.

Abel Jaramillo
L’artista audiovisual extremeny, nascut en 1993 i Màster en Art Contemporani, Tecnològic i Performatiu per UPV/EHU, ha participat en nombroses exposicions col·lectives, beques i premis des dels seus inicis en 2013, i ha exposat individualment en cinc ocasions. Compta amb tres obres representatives en els últims anys, en les quals experimenta amb l’art en totes les seues variants, des de la música fins al teatre, passant per la literatura.
El seu projecte seleccionat, Xicotet vocabulari per a un gran secret, presa la noció cinematogràfica de la novel·la de Robbe-Grillet com a metodologia, així com el muntatge en espiral de Marker per a pensar la història des de la imatge: explora així una imatge que es desplega, que es creua amb el textual, amb la veu i el gest, que es desprén cap a una experiència espacial on els límits estan difusos, i que culmina en una idea d’assaig, viatge i memòria, com el revers de l’oblit.

Marina Babau Marco
L’artista madrilenya, Màster en Fotografia Contemporània i Gestió de Projectes en EFTI, se centra en els seus treballs en l’observació de l’individu en societat i la normalització del comportament, de l’estranyesa de les cultures i dels límits dibuixats pels ensenyaments heretats. La seua participació en diverses exposicions es distribueix entre diverses mostres en els centres EFTI (Madrid), la Galeria Abartium (Barcelona), la Facultat de Belles arts de la Universitat Complutense (Madrid).
El treball Kiss reflexiona sobre la degeneració de la passió a través de la cerca i recopilació de retallades d’imatges trobades en xarxes socials, entrevistes i mitjans de comunicació, de gent besant-se. En aquestes fotografies, Babau busca mostrar a persones que posteriorment van ser assassinades per qui les està besant.