La Fundació Mediterráneo en memòria de Vicente Gimeno Sendra, Catedràtic de Dret Processal, Magistrat Emèrit del Tribunal Constitucional i Patró de Fundació Mediterráneo, instaura i convoca per primera vegada el Premi “Vicente Gimeno Sendra” per a treballs jurídics sobre drets fonamentals i dotat amb 9.000 euros.
El Premi “Vicente Gimeno Sendra” està dirigit a premiar treballs jurídics sobre drets fonamentals, escrits en castellà, que incorporen resultats originals d’investigació i inèdits, que no hagen sigut guardonades amb anterioritat.
El premi, que compta amb un jurat de gran reconeixement i inqüestionable solvència jurídica, està dotat amb 9.000 euros per al treball guanyador i el text es publicarà per l’editorial Aranzadi.
El president de la Fundació Mediterráneo, Luis Boyer, afirma que “aquest premi és el millor homenatge que li podíem fer a Vicente Gimeno Sendra, un jurista d’excepcional trajectòria docent, investigadora i de defensa dels drets fonamentals”.
“La influència jurídica i la qualitat humana i professional de Gimeno Sendra”, afig Boyer, “es reflecteix en l’excepcional jurat que s’ha sumat a aquest premi, referents del Dret del nostre país”.
El jurat estarà compost per juristes de reconegut prestigi:
–        Pascual Sala: expresident del Tribunal de Comptes, del Tribunal Suprem, del Consell General del Poder Judicial (1990-1996) i del Tribunal Constitucional (2011-2013).
–        Victoria Ortega: presidenta del Consell General de l’Advocacia.
–        Yolanda Gómez: directora del Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals i Catedràtica de Dret Constitucional.
–        Luis María Cazorla: catedràtic de Dret Financer i Tributari, advocat de l’Estat, lletrat de les Corts Generals i, entre altres, actual secretari general de Borses i Mercats Espanyols.
–        Juan Carlos López Coig: fiscal del Tribunal Suprem des de 2014 i prèviament fiscal cap de l’Audiència Provincial d’Alacant
–        José María Asencio: Catedràtic de Dret Processal de la Universitat d’Alacant
Així mateix, el president de la Fundació Mediterrani presidirà el Premi, actuant com a secretari del Jurat el secretari general de la Fundació, Rafael Simón.
Els treballs tindran una extensió mínima de 400.000 caràcters (150 págs. aproximadament grandària DIN-A4), per una sola cara, a espai un i mitjà, font Times New Roman al 12
El termini de recepció dels treballs serà fins a les 23.59 hores del 15 de setembre de 2023. El termini màxim per a la fallada del premi serà l’1 de desembre de 2023. La fallada tindrà lloc a la ciutat d’Alacant i serà publicat en la pàgina web de la Fundació Mediterráneo (www.fundacionmediterraneo.es).

Vicente Gimeno
José Vicente Gimeno Sendra (Gandia, 1949 – Alacant, 2020) va ser magistrat del Tribunal Constitucional entre 1988 i 1998 i catedràtic de Dret Processal en la UNED. Va ser patró de la Fundació Mediterrani entre 2016 i 2020.
Després de rebre el premi extraordinari de doctorat en 1977 en la Universitat de València, Gimeno Sendra va exercir com a advocat i com a assessor del Ministeri de Justícia.
Va presidir l’Institut Europeu de Ciències Jurídiques Carles V i va participar en el Consell de Redacció de nombroses revistes jurídiques i va publicar més d’un centenar d’articles.
Al llarg de la seua dilatada trajectòria va rebre destacats premis i reconeixements, entre els quals es troben la Gran Cruz de l’Orde d’Isabel la Catòlica, la Creu d’honor de l’Orde de Sant Raimundo de Peñafort i la Medalla de l’Orde del Mèrit Constitucional.