L’Associació Gramàtica Parda i l’Ajuntament d’Elda, a través de la Regidoria de Cultura, dediquen la VII Quinzena Cultural a la figura de l’escriptor José Martínez Ruiz, Azorín, amb motiu del 150 aniversari del seu naixement. Del 16 al 29 d’octubre Elda i la comarca s’ompliran de diferents activitats que giren entorn de la figura del poeta, escriptor, articulista, assagista i prosista. El regidor de Cultura, Iñaki Pérez, i la presidenta de Gramàtica Parda, Victoria García, han presentat aquest matí la programació.
Iñaki Pérez ha recordat que «els valors d’Azorín i la seua preocupació per Espanya són presents tant en la seua obra com en les seues accions. Des de la pèrdua de les colònies a Cuba, quan es forma la Generació del 98, a la qual ell mateix posa nom, fins a la defensa de la República per al que va fundar en 1937 l’Aliança d’Intel·lectuals Antifeixistes, per a denunciar el feixisme i donar suport a la lluita contra Franco. Continue escrivint en l’exili mostrant la seua preocupació per les lletres i pel seu país».
L’edil de Cultura ha explicat que «en la seua àmplia obra Azorín ens transmet la importància del quotidià, del senzill i retrata l’Espanya i als espanyols del seu temps, mostrant un gran amor per la literatura i un ferm compromís per la cultura espanyola».
Per part seua, Victoria García ha explicat l’ampli programa d’activitats de la VII Quinzena Cultural, «que arrancarà dilluns que ve 16, a les 20.00 hores en la Fundació Paurides, amb la conferència ‘Azorín i el seu temps’ a càrrec de José Joaquín Martínez. El dimarts 17, a les 20.00 hores, també en Fundació Paurides, es projectarà el documental ‘Azorín, la imatge i la paraula’, presentat per Octavio Jover».
Les activitats continuarà el dijous 19, a les 20.30 hores en el Museu del Calçat, amb la XV edició dels Premis Gramat de relats curts i escriptura a l’instant. El dissabte 21, a les 11.00 hores a Monòver, visita guiada a la Casa Museu Azorín, i el dimarts 24, a les 20.00 hores, lectura de textos d’Azorín per Gramàtica Parda, en lloc encara per determinar.
El dijous 26, a les 20.00 hores en els Salons Princesa, xarra-tast ‘Azorín i el fondillón’, per Rafael Poveda, “que ens donarà una visió més familiar de l’escriptor”, ha destacat García. El dissabte 28 de, de 10.00 a 13.30 hores en la Plaça Sagasta, ‘Llibres al carrer’, i el diumenge 29, a les 12.00 hores a Petrer, Passeig literari pel centre històric de Petrer, eixida des de la Plaça de Baix. “El motiu de l’elecció d’aquest lloc és perquè la dona d’Azorín era de Petrer”, ha explicat Ramón Rodríguez, membre de Gramàtica Marró, més conegut per Adalís de Lietor.
Finalment, el diumenge 29 a les 18.00 hores en el Museu del Calçat, es realitzarà el lliurament dels Premis Gramat i la clausura de la VII Quinzena Cultural, durant la qual es llegiran textos d’Azorín en Radi Elda.
Finalment, Iñaki Pérez ha agraït a Gramàtica Marró «iniciatives com aquesta que nodreixen de cultura la nostra ciutat. Animem a la ciutadania a participar en aquestes activitats i acostar-se i conéixer a l’autor monovero i el seu impacte en la literatura, en la història i en la llengua espanyola».