Les festes de Moros i Cristians en honor del sant patró de Guardamar ja estan al punt àlgid commemorant i recreant d’una manera festiva, les lluites i els períodes de pau que va haver-hi entre els bàndols de la Creu i la Mitja Lluna. Anit i per tercer any consecutiu es va representar l’Ambaixada del Pacte de Tudmir, una recreació de l’acord de conquesta pacifica signada l’any 713 on el Rei visigot Teodomiro va cedir als musulmans de Abd-al Azid el territori on es troba Guardamar.

La plaça de la Constitució va acollir l’escenificació protagonitzada pels bàndols Moro i Cristiano. El primer representat per Luis Fernando Barquilla i el segon per Marta Marín. Tots dos van donar vida als dos personatges històrics que fa ja més de mil anys van evitar un conflicte bèl·lic interposant el dialogue a les armes.

La regidora de Festes, María Venerdi, va destacar l’originalitat de l’esdeveniment ja que cada municipi, d’acord amb la seua pròpia història, afig actes diferenciadors a l’estructura comuna de les festes de Moros i Cristians. «L’ambaixada del Pacte de Tudmir és entre altres una d’elles i permet que les nostres festes siguen diferents gràcies a la idea i realizacion de la JCMYC» subratlla l’edil de Festes.

María Venerdi va indicar que la representació es basa en fets històrics adaptats al text escrit per Ramón Sánchez, «fidel als fets passats, amb una posada en escena i una labor dels festers magnifica que impressiona i molt valorada per les centenars de persones que la van presenciar un any més».

La regidora de Festes, al costat de l’alcalde, José Luis Sáez i altres membres de la corporació municipal van presenciar l’acte acompanyats pel president de la Junta Central de Moros i Cristians (JCMYC), José Antonio Ferrer, les Dames i la resta de càrrecs de les deu comparses.

La recreació històrica va consistir en la instal·lació d’un campament de l’exèrcit musulmà a les portes de l’Ajuntament. La seua màxima autoritat Abd-Al-*Azid va rebre a les hosts cristianes encapçalada per Teodomiro per a signar l’acord de pau. Una veu en off va narrar de forma didàctica aquest episodi històric i tots dos caps van entaular un dialogue que va donar lloc a l’ocupació de la Cora de Tudmir de manera pacífica.

L’acte es va completar amb l’actuació de l’Agrupació Musical de Guardamar i de la Coral Aromes de Guardamar, que van interpretar l’Himne de Festes.