La corporació municipal de Guardamar del Segura ha aprovat en ple sol·licitar al Govern Valencià la declaració d’interès turístic autonòmic per a la Setmana Santa local amb l’objecte que siga reconeguda aquesta tradició amb personalitat pròpia que es manté al llarg dels segles gràcies al fort arrelament i participació popular. També perquè servirà per a donar a conèixer aquesta tradició única i singular, i per repercussió econòmica i turística per al municipi.

Ressenyar que la petició aqueixa argumentada sobre la base de que Guardamar té documentades les celebracions pasionarias des d’almenys l’any 1617, quan es té constància de l’adquisició de la primera imatge processional (Nazareno) que acompanyaria a la Santa Creu i altres estris processionals (fanals, camines…). Però sobretot com a conseqüència de les representacions passionals a l’aire lliure que tenen lloc tots els anys en diversos punts del municipi, segons explica l’Alcalde de Guardamar José Luis Sáez. “Aquestes representacions a l’aire lliure són un dels trets més distintiu de la nostra Setmana Santa i que almenys se celebren des del segle XVIII” assegura el primer edil.

Sobre aquest tema des de la Junta Major de Germanors i Confraries de la Setmana Santa de Guardamar s’explica que era costum general que les processons anaren acompanyades d’escenificacions i “il·lustrades” per predicadores que glossaven els moments més importants com la trobada en el carrer d’amargor o la mort del Senyor. I s’afig que en els arxius municipals hi ha constància de despeses per a fer un escenari per a la “casa i palau de Pilatos”, per tant hi hauria alguna cosa semblat al Lavatorio de Pilatos dels nostres dies; o de la compra de vestuari i també de construcció d’un calvari per a “ el prendimiento”. Per açò, afigen, la gran diferència amb altres poblacions és que aquestes representacions es van perdre i a Guardamar es van mantenir sent una constant en la nostra Setmana Santa.

Per a la Junta Major, s’obri ara el període de justificació de la petició on s’està elaborant un dossier al costat de l’oficina de turisme de Guardamar.

La primera aportarà un informe històric (amb documentació gràfica i documental), i la segona un informe sobre la repercussió turística i econòmica d’aquesta celebració. A més s’està recaptant el suport de les associacions culturals, esportives, festeres de la localitat.

L’objectiu és acabar el document en aquest mes, per a obtenir al més prompte possible la declaració, s’explica.