El Dia Mundial de l’Aigua, que es va celebrar el 22 de març afavorit per Nacions Unides, se centra enguany en “El valor de l’aigua” i cerca conéixer el significat que aquest element té per a cada persona i prendre consciència sobre aquest tema. Una reflexió més necessària que mai perquè en 2050 la població mundial aconseguirà quasi els 10.000 milions de persones i la demanda mundial d’aigua augmentarà entre un 20 i un 30%.
D’aquí ve que Hidraqua haja treballat en un model de gestió que contribuïsca, a través de la gestió de l’aigua, a millorar la sostenibilitat i la resiliència dels municipis, i a la protecció de les persones, i en concret als col·lectius més vulnerables. Per a tal fi, ha pres com a palanques la transformació digital, el talent i les aliances amb administració, institucions i empreses.
Pacte Social
Dins d’aquesta aposta i sota la crisi sanitària actual, Hidraqua ha proposat aconseguir un Pacte Social que garantisca una recuperació econòmica sostenible i equitativa, d’acord amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Es tracta de garantir sempre l’accés a l’aigua als col·lectius vulnerables i impulsar una recuperació ‘verda’ que arribe a tota la societat, sense deixar a ningú arrere.
Una reactivació basada en la col·laboració públic-privada i en l’ocupació de qualitat, aprofitant els fons europeus Next Generation per a realitzar inversions estratègiques, en les quals l’aigua i el seu futur tinguen un paper protagonista.
Fins hui, aquest Pacte Social s’ha llançat en Agamed (Torrevieja) i Aigües de l’Horta (Torrent, Aldaia, Picanya, Xirivella, Alfara del patriarca i Beniparrell), empreses participades per Hidraqua on la companyia gestiona, en col·laboració amb els ajuntaments, el cicle integral de l’aigua. A més, té previst estendre aquesta iniciativa a altres municipis de la Comunitat Valenciana per a afrontar els reptes de futur als quals s’enfronta el territori.
A l’avantguarda en la detecció del virus
En la lluita contra la pandèmia, SUEZ Espanya, grup empresarial al qual pertany Hidraqua, va desenvolupar en temps rècord la solució integral COVID-19 City Sentinel per a la detecció precoç del virus en les aigües residuals, combinant analítiques de laboratori, l’anàlisi de la topologia de les xarxes de clavegueram i l’accés a una plataforma digital de gestió de dades.
Es tracta d’una eina de vigilància epidemiològica per a identificar de manera precoç la presència del virus, realitzar el seguiment de la seua evolució i adoptar mesures efectives immediates per a anticipar l’aparició de nous brots. Aquesta innovadora solució, que inclou la detecció del nou cep britànic, està implementada ja en diversos municipis i permet fer el seguiment a més de 1,2 milions d’habitants de la Comunitat Valenciana.
Dinapsis, un centre únic en el territori per a la gestió centralitzada i en temps real
Els grans reptes als quals s’enfronta la societat actual, com la lluita contra l’emergència climàtica o l’actual crisi sanitària, són més fàcils de superar amb el suport de la tecnologia i les eines digitals. La gestió i interpretació de dades (big data), els mesuraments intel·ligents (smart metering) o l’aplicació de models d’intel·ligència artificial són instruments que impulsa Hidraqua en la seua aposta per la digitalització, permetent transformar per complet la gestió urbana del cicle de l’aigua. Per a això, SUEZ compta amb la xarxa de hubs digitals DINAPSIS –un total de sis centres repartits pel territori nacional—la missió del qual és desenvolupar tecnologia d’avantguarda per a construir ciutats més intel·ligents, resilients i verdes.
La Comunitat Valenciana compta amb un d’aquests centres operatius, únic en el territori en la gestió centralitzada i en temps real del cicle integral de l’aigua. Aquest model de gestió, cada vegada més estés en els municipis en els quals opera Hidraqua, està basat en la planificació i gestió de l’operativa de manera coordinada i de manera estandarditzada per a buscar la millora contínua en la gestió de les operacions.
Un espai en el qual, a més, es desenvolupen les solucions més avançades per a la gestió territorial sostenible. Exemple d’això és la solució que ara mateix està ultimant el centre i que permetrà analitzar l’evolució econòmica de les ciutats a través del consum de l’aigua. Aquesta solució va ser presentada a la convocatòria llançada per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana mitjançant les ajudes de concessió directa a solucions científic-innovadores directament relacionades amb la lluita contra la Covid-19.
Per a l’obtenció d’aquesta informació, es recorrerà a models d’agrupació de consums per zones de les ciutats. El resultat en plans de densitat dependrà del nivell de lectura i periodificació dels comptadors en nivells: nivell ciutat (comptador general) i nivell barri (comptador de sector).
Comentarios