La regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi presenta divendres que ve 3 de febrer l’exposició ‘Científiques Invisibles’, a la Casa de Cultura a les 20.00 hores, dins de les activitats commemoratives de l’11 de febrer, Dia internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència.
Rocío Guijarro, regidora titular d’Igualtat, convida a tota la població a assistir a la presentació de l’exposició, que romandrà oberta al públic fins al pròxim 3 d’abril.
Amb l’objectiu d’aconseguir l’accés i la participació plena i en igualtat de les dones i xiquetes en la ciència, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Una celebració que es destina, especialment, a promoure activitats d’educació i sensibilització i a reconéixer els assoliments de les dones en la ciència. L’Ajuntament de l’Alfàs des de la posada en marxa del projecte l’Alfàs + Igualitària, organitza diferents activitats per a commemorar una data considerada d’especial rellevància  en l’agenda  per la Igualtat. Coincidint amb l’exposició es duran a terme diferents visites guiades amb els centres educatius, associacions, i col·lectius del municipi. L’objectiu explica la regidora Rocío Guijarro “donar a conéixer a totes les dones que han contribuït a l’avanç científic en la nostra societat, perquè d’aquesta manera es mostren models a seguir per les nostres joves i xiquetes. I així potenciar l’estudi per part d’elles en carreres de ciències i STEM (acrònim dels termes en anglés Science, Technology, Engineering and Mathematics (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).”
En l’actualitat, les dones i xiquetes troben barreres de molts tipus, a vegades molt subtils, que dificulten la seua presència en la ciència. Aquesta desigualtat és palesa en l’elecció dels estudis per part de les xiquetes i es va aguditzant en avançar en les carreres científiques i tecnològiques. De fet, a pesar que les dones són majoria en les universitats, el seu percentatge descendeix fins al 25% quan es tracta d’estudis d’enginyeria, tant a Espanya com a Europa. Concretament, en les anomenades TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació), el percentatge de dones entre l’alumnat suposa un 10%.
Aquesta commemoració pretén recordar el paper fonamental que tenen les dones i les xiquetes en la ciència per a fomentar la seua participació de manera plena i equitativa, postil·la la regidora d’Igualtat de l’Alfàs, Rocío Guijarro.
Científiques invisibles és una iniciativa que pretén contribuir a recuperar i reconéixer el treball de les dones científiques al llarg de tota la història i fins als nostres dies. Es tracta d’una mostra d’històries de talent, treball i lluita en femení. Al costat d’algun nom conegut, com el de Marie Curie, revelem els de moltes altres científiques, quasi desconegudes per a la majoria i l’aportació de la qual ha sigut fonamental per a l’avanç de la física nuclear, les matemàtiques, la genètica, la biologia, la química, l’astrofísica o la informàtica.
L’exposició conté la biografia de diverses científiques importants, algunes conegudes i altres desconegudes per la societat. Totes elles van aplicar la creativitat i la innovació a les seues vides i professions, vencent els obstacles que les limitaven per a contribuir així al desenvolupament social i econòmic de la nostra societat. Les accions empreses des de les administracions per a pal·liar la discriminació de les dones científiques i fomentar les seues carreres.
Objectius Incrementar l’interés per les ciències, afavorint el desenvolupament de vocacions científiques entre els i les joves estudiants. Ampliar la visió de la societat respecte a la multidisciplinarietat de l’activitat científica i tecnològica. Afavorir el debat i la reflexió sobre la influència de les diferències de gènere en l’aprenentatge de les ciències. Identificar i valorar algunes aportacions de les dones a la ciència, la tecnologia i el benestar de la humanitat. Estimular un canvi d’actitud respecte a la igualtat d’homes i dones davant la ciència.