L’antic vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, ha visitat aquesta vesprada la seu de Casa Mediterrani, on ha protagonitzat la segona sessió del cicle ‘Más Europa al Mediterrani’, organitzat al costat del Club Informació. Durant la seua intervenció, Almunia ha exposat davant els assistents les seues impressions sobre els resultats de les passades eleccions europees del 26 de maig, una cita en les urnes que ha remarcat la ruptura de la ciutadania amb el bipartidisme.
El seu partit, el Partit Socialista Obrer Espanyol, va obtindre 20 diputats en la institució, la qual cosa els ha convertit en la delegació majoritària en el grup dels proeuropeus. No obstant això, davant els resultats generals en aquesta Cambra, Almunia explica que el bipartidisme “està en crisi” i, amb això, la resta de forces polítiques estan aconseguint avanços.
Per a l’ex polític, la cerca de “ofertes diferents”, com a alternativa al bipartidisme dels passats anys, suposen “un repte per als qui pertanyem a partits molt antics”. Malgrat això, assegura que en el Partit Socialista “continuem oferint projectes de futur”.
Aquest nou context europeu mostra que els grans partits tradicionals, com el PSOE, han patit una “reducció d’escons, compensada per l’augment de liberals i verds”, segons ha comentat Almunia, la suma dels quals reflecteix la majoria dels diputats proeuropeus en el Parlament Europeu.
No obstant això, Almunia ha manifestat el seu desgrat amb l’auge dels partits de l’extrema dreta en aquesta institució, el qual “ha sigut bastant més moderat del que molts temíem”, perquè en determinats països “han baixat en escons i en representació”.
La ultradreta en països com Itàlia, Polònia o Hongria ha tingut “bons resultats” amb els quals han aconseguit entrar en el Parlament Europeu, no obstant això, “no tenen majoria ni té possibilitat de bloquejar l’avanç proeuropeu”, ha incidit.
A més, en el cas d’un Brexit pròxim, i amb l’eixida dels diputats britànics del Parlament Europeu, el PSOE aconseguiria sumar un diputat més al seu grup, aconseguint els 21 membres parlamentaris.
Davant aquesta situació d’eixida, Almunia ha explicat que els britànics “van decidir anar-se” de la Unió Europea però “porten tres anys sense saber com fer-ho”. Aquesta decisió és “incomprensible”, segons qualifica, i la recent dimissió de Theresa May, hui, portarà a unes eleccions generals al país que determinarà la seua eixida de la Unió Europea.
Malgrat això, Almunia té clar que l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea és temporal, “tornaran d’ací a uns anys, quan s’adonen de l’error que han comés”, ha subratllat. “Si decideixen fer marxa enrere i, d’ací a uns anys tornar a entrar, han de trucar a la porta i seguir amb la negociació corresponent”, ha afegit.
Comentarios