El Consell Regulador de la DOP Alacant ha organitzat una jornada tècnica sobre la vinya de la demarcació per al pròxim 23 de gener.

En la mateixa es tractaran temes com l’anàlisi de varietats autòctones. En primer lloc, amb una anàlisi de la monastrell (la varietat predominant en la zona) i s’exposarà un projecte per a la seua selecció clonal amb el qual es pretén localitzar les variants de major qualitat i personalitat adaptades a les condicions del terrer alacantí. Al costat de la tinta, s’exposaran les diferents variants de moscatells localitzades a la Marina Alta. I al costat d’elles s’explicarà el treball d’identificació de varietats antigues que es porta realitzant des de fa 2 anys amb la intenció de poder desenvolupar el seu cultiu i la seua vinificació.

Al costat d’aquests temes sobre varietats, també es parlarà de la influència del canvi climàtic a la regió. Una inquietud comuna a totes les regions espanyoles i que té especial consideració en la zona precisament per l’adaptació d’aquestes mateixes varietats. Primer es tractarà de descriure la variació dels registres climàtics per a veure després què alertes o consideracions caldria tindre en compte per a desenvolupar en un nou entorn, vins de major qualitat i expressió.

La jornada es desenvoluparà en la seu de la DOP Alacant, i compta amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, la Plataforma Tecnològica del vi, el IMIDA de Múrcia, la Imidra de la Comunitat de Madrid o l’Agència Espanyola de Meteorologia, els professionals de la qual acudiran per a analitzar conjuntament aquests temes i promoure així mateix altres línies d’investigació de cara al futur.

La jornada es complementa a la vesprada amb una sessió per a parlar d’Anàlisi Sensorial de vins a càrrec dels tècnics del Panell de Tast de la DOP Alacant i la Universitat Miguel Hernández d’Orihuela