El regidor de Medi Ambient a l’Ajuntament d’Oriola, Miguel Ángel Fernández, va presentar aquest dijous al costat de Rafael Almagro, regidor de Patrimoni Històric, les “I Jornades Internacionals sobre el Llegat Andalusí i la Ruta dels Palmerars del sud-est espanyol i nord d’Àfrica” que se celebraran els pròxims dies 29 i 30 de gener a Oriola en el Centre Cultural de la Fundació CAM i en el Palmerar de Sant Antón.

Tal com va explicar Miguel Ángel Fernández, representants diplomàtics de huit països àrabs a Espanya prendran part en aquestes jornades. Concretament, “assistiran els ambaixadors de Palestina, Tunísia, Egipte, Sudan, Mauritània, Lliga Àrab, l’encarregat de negocis de Líbia i el conseller de l’Ambaixada del Marroc, a més del president del Cercle Intercultural Hispà-Àrab”. Els actes es desenvoluparan en el Centre Cultural de la Fundació CAM i en el Palmerar de Sant Antón.

El dimarts 29, Pilar Garrido, professora de la Universitat de Múrcia, pronunciarà una conferència titulada “De l’a el-Andalus a l’Oriola actual: la simbologia de la palmera”. Seguidament es presentarà una antologia poètica sobre la palmera i hi haurà un recital poètic a càrrec de Soumia Abid Bridaa i Manoli García. I a continuació, “es procedirà a la signatura d’una declaració a favor de la protecció dels Palmerars, per a finalitzar amb la mostra “El Palmerar en clau EADSO”, a càrrec d’alumnes i professors de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Oriola”, va explicar l’edil de Medi Ambient.

Així, el dimecres 30 a les 10.00 hores s’inaugurarà l’exposició “Arquitectura Andalusina. Espais i mirades”, propietat de la Fundació El Llegat Andalusí de Granada i, a continuació, es realitzarà un recorregut per la Ruta Andalusina d’Oriola. A les 18.30 hores, també en el Centre Cultural de la Fundació CAM, l’arqueòleg municipal, Emilio Diz, parlarà sobre “El llegat Andalusí a Oriola”. Finalment, hi haurà un recital de música Andalusina: “La Zambra morisca”, interpretada per Suhail Ensemble.

Fernández va voler agrair especialment “la col·laboració de Juan José Sánchez Balaguer, coordinador del projecte en qualitat de codirector de la Càtedra Iberoamericana d’Indústries Culturals Creatives, en l’organització i desenvolupament en aquestes primeres jornades internacionals”.

Per part seua, l’edil de Patrimoni Històric, Rafael Almagro, va voler reflectir que Oriola és la seu d’aquestes jornades perquè “després de l’època Romana a Oriola va començar a sorgir una gran potència territorial, política i econòmica que els seus resultats encara són visibles en els nostres dies”. Almagro també va destacar que aquesta és una gran iniciativa que afavorirà el turisme, el comerç o els intercanvis culturals.