Els jaciments del Cabezo del Molino a Rojales i de Vessants del Castell a Callosa de Segura han conclòs les seues respectives campanyes d’excavacions amb rellevants avanços quant a l’antiguitat de les troballes, que datarien en alguns casos de fa més de 4.500 anys.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha confirmat que la setena campanya d’excavacions en el paratge callosí, impulsada per la Diputació d’Alacant a través del MARQ, «s’ha desenvolupat amb èxit, complint diversos dels seus objectius». Pendents que les mostres enviades al laboratori confirmen la seua antiguitat, tot sembla confirmar el descobriment de restes d’algunes dels primers habitatges construïts en la zona, la qual cosa convertiria el jaciment en un dels assentaments de l’Edat de Bronze més antics de la Comunitat Valenciana.
A més d’una àmplia diversitat d’estris i objectes de la vida quotidiana, les restes de menjar i altres evidències trobats fins ara en Vessants del Castell han oferit una valuosa informació sobre l’economia i els costums de les primeres comunitats de l’Edat de Bronze en el sud de la província d’Alacant. En aqueixa època, la zona estava va estar estretament lligada en els cultural amb les terres veïnes de Múrcia i Almeria, en el que es coneix com a ‘Cultura del Argar’.
D’altra banda, i per segon any consecutiu, la Serra de la Bernada ha acollit els treballs d’excavacions en el conjunt arqueològic del Cabezo del Molino, on s’ha invertit un total de 24.000 euros, sota la direcció de MªTeresa Ximénez de Embún Sánchez i Juan Antonio López Padilla. El paratge es va donar a conéixer en els anys 90 amb evidències estructurals i materials d’instal·lacions de funcionalitat encara indeterminada però datades entre els segles VIII i IX d. C., així com algunes fosses d’inhumació múltiple, aparentment aïllades.
Comentarios