L’Associació de la Carxofa del Baix Segura ha posat en marxa la campanya ‘Històries amb cor’, un vídeo que recull el testimoniatge de tres generacions vinculades al cultiu de la carxofa amb l’objectiu de reivindicar el treball que hi ha darrere de la Joia de l’Horta.
Els protagonistes són Cayetano Murcia, conegut com Tano el de la Barraca, que està jubilat, té 80 anys i porta vinculat a la carxofa des que va començar amb el seu pare quan era xicotet. Tano parla amb passió de l’horta, de la qual assenyala que és la seua vida però també ressalta tot el sacrifici que hi ha en el camp i que poques vegades és visible per al consumidor.
Aquest agricultor jubilat afirma que “el treball en el camp és dur. Tothom en el seu treball té el seu sou i en l’horta no és segur. No hi ha dies ni nits, ni descans…” però reconeix que és la seua passió i que sempre li ha agradat.
Per part seua, Lizeth Añez ens ofereix un testimoniatge d’esperança quant al relleu generacional en el camp. Ella, gràcies al seu sogre que tenia terres i plantava carxofes, va poder deixar el seu treball en una perruqueria per a dedicar-se a l’horta. El principal motiu que li va portar a prendre eixa decisió va ser la seua filla xicoteta i la necessitat de tindre major llibertat horària per a poder conciliar i passar més temps amb la seua família.
“Vaig decidir provar, porte tres anys i estic molt contenta”, assegura aquesta jove agricultora que anima a les noves generacions al fet que s’atrevisquen a treballar en el camp perquè “encara que és un treball dur, també és molt gratificant”.
Una altra de les protagonistes és Silvia Alfosea, que porta 24 anys treballant en Olé!, els principals exportadors de carxofes d’Espanya. Assegura que “la meua vida és 100×100 carxofa, ho portem en la sang i sempre he estat molt relacionada amb aquest cultiu” perquè ha plantat carxofes amb el seu pare i també va treballar en una conservera. D’aquesta manera, és coneixedora de tot l’esforç i la dedicació que hi ha al voltant de la carxofa i de tota la mà d’obra que genera perquè es recull i s’envasa una a una.
Aquesta primera peça audiovisual on apareixen aquests tres testimoniatges tindrà una continuació de vídeos on cadascun explicarà la seua història amb una mica més de detall i on també descobrirem a altres protagonistes que parlaran de la importància que té l’aigua per a aquest cultiu, així com el seu valor des del punt de vista de la gastronomia i dels beneficis per a la salut de la mà de Daniel Martínez, de l’àrea tècnica del Jutjat Privatiu d’Aigües Assut Alfetaimí; del xef i crític gastronòmic Tony Pérez, i Pedro Javier Zapata del Centre d’Investigació i Innovació Agroalimentari i Ambiental (CIAGRO) de la Universitat Miguel Hernández.
El treball que costa plantar-les i cultivar-les
El president de la marca de la Carxofa de la Vega Baixa, Antonio Ángel Hurtado, ha assenyalat que amb aquesta campanya, que compta amb el suport de la Diputació d’Alacant, “volem que es reconega la labor de les 7.000 persones que treballen de manera directa i indirecta en el cultiu de la carxofa i de la importància que té aquest cultiu per al territori”.
“Ens encantaria que el consumidor fora conscient de totes les històries amb cor que hi ha en cadascuna de les carxofes que es cultiven al Baix Segura, del que costa plantar-les i cultivar-les, de tot el sofriment que hi ha en el camp pels preus, pel canvi climàtic… i de l’important que és consumir productes de temporada que contribueixen a garantir el futur del camp”.
Antonio Ángel Hurtado afirma que aquesta iniciativa és una continuació de ‘Tenim cor’ que es va estrenar fa dos anys. “En aquella ocasió, un narrador parlava del territori i de les persones que formen part del sector però, en aquest cas, hem volgut fer un pas més i que siguen els propis protagonistes els que ens compten la seua relació amb la carxofa”, conclou Antonio Ángel Hurtado.
Comentarios