L’any 2020 es va iniciar el projecte de restauració del retaule de Sant Cristòfor Mártir conservat en l’antesagristia de la Catedral d’Oriola. La recuperació d’aquesta obra pertanyent a la pròpia seu oriolana ha sigut possible gràcies a la iniciativa del Cabildo Catedralici i al patrocini i mecenatge del Rotary Club d’Oriola. Així s’ha presentat aquest matí davant nombrosos mitjans de comunicació i autoritats.
Després de la benvinguda i presentació de l’acte a càrrec de José Antonio Gea, degà de la Catedral d’Oriola, s’ha procedit a l’explicació de la restauració per part de Pilar Vallalta i Mariano Cecilia, del Museu Diocesà d’Art Sacre.
Així han explicat que es tracta d’un retaule compost per un llenç emmarcat de grans dimensions, tres metres i mig, on es mostra a Sant Cristòfor i agenollat als seus peus a un sacerdot, identificat com Cristóbal Ripoll, beneficiat de la Catedral d’Oriola i capellà real, d’acord amb una inscripció existent en aquest. La pintura ha sigut datada pels especialistes del Museu en el primer quart del segle XVII.
D’altra banda, en l’Àrea de Reserva del Museu Diocesà d’Art Sacre d’Oriola es va identificar la predel·la d’un antic retaule del segle XVII que, segons els inventaris conservats en l’Arxiu Catedralici, es va inserir en el segle XVIII al conjunt del llenç de Sant Cristòfor Mártir. Aquesta obra ha sigut també recuperada i en ella es mostra a sants i màrtirs com a Sant Lluc, patró dels pintors, Sant Vicent Ferrer, patró del Regne de València, o a Santa Úrsula i les onze mil verges, entre altres, advocacions vinculades històricament a la Catedral d’Oriola.
L’historiador Mariano Cecilia ha destacat el seu valor material “per ser una de les obres més antigues que es conserven en la Catedral i una pintura molt interessant des del punt de vista artístic”. Però sobretot ha posat el focus en el seu valor immaterial ja que amb aquesta gran restauració, que ha suposat dos anys de treball, “es recupera una advocació, la de Sant Cristòfor, que era molt pròpia de les catedrals ja que la creença popular en el segle XVI era que protegia davant la mort sobtada o davant la pesta”.
En l’acte s’ha comptat també amb la presència i intervencions d’Ángel Barrientos, president del Rotary Club d’Oriola; José Aix, tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Oriola i Antonia Moreno, delegada del Consell a la província d’Alacant qui ha tingut paraules d’agraïment “per iniciatives com aquesta de rehabilitar el patrimoni d’Oriola que és la segona ciutat en valor patrimonial de tota la Comunitat Valenciana”.
Ha tancat l’acte el bisbe diocesà d’Oriola-Alacant, monsenyor José Ignacio Munilla, que ha enfocat la seua intervenció en el sentit espiritual del quadre en el qual es representa la imatge d’un gran home travessant un riu i portant a coll a un xiquet xicotet, el Xiquet Jesús, que porta a la seua mà la bola del món. “Resulta que aqueix xiquet, que sembla feble, li demana a aquest gran home ajuda per a travessar el riu, és la imatge del Déu fet home que es fa feble i li demana a l’home l’ajuda per a portar el pes del món” ha explicat Munilla. “Déu ens ha donat forces i energies per a lluitar, per a transformar al món, però al mateix temps sempre és bo que siguem conscients que encara que desenvolupem totes les nostres forces i energies estem sent nosaltres sostinguts per un Déu que ens porta en el palmell de la seua mà” ha afegit.
Després de la presentació els assistents han visitat i conegut de primera mà també el nou enjardinament del Claustre Catedralici.
El nou compromís: l’òrgan barroc
En aquest acte s’ha fet pública també la necessitat de restaurar l’òrgan de la Catedral qualificada de “una autèntica joia del barroc”. Les diferents autoritats presents han mostrat el seu suport i compromís perquè aquesta actuació puga dur-se a terme pròximament.
Comentarios