Visites a centres d’investigació a Ibi i Santa Pola, una ruta a peu pel centre d’Alacant, tallers, xarrades i jocs són algunes de les propostes que la Universitat d’Alacant ha preparat com a colofó a la Nit Mediterrània de les Investigadores, MEDNIGHT 2021, projecte concebut a l’empara de la European Researchers’ Night que se celebra aquest divendres 24 de setembre de 2021.

A les 9.30 hores arranca la Jornada de portes obertes en el Centre d’Investigació Marina de Santa Pola, activitat dirigida a tots els públics que oferirà un visita guiada per les seues instal·lacions, observació de mostres en el laboratori del centre, i un recorregut per la zona de costa per a observació un situ. A aqueixa mateixa hora, però des d’Ibi, estudiants del municipi participaran en la visita “Coneix l’evolució i els utilitats dels plantes al Jardí Botànic de Torretes” per a descobrir la diversitat vegetal i l’origen filogenètic dels principals grups de plantes i els seus usos alimentaris, medicinals, com a espècies, fibres… i serà el preludi al taller d’observació al microscopi en el laboratori de l’Estació Biològica dels Torretes.

A les 11 hores, qualsevol persona interessada podrà participar en la conferència en línia “Divulgació digital i tradicional per a la defensa del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana», que comptarà amb divulgadors, youtubers i professionals de patrimoni cultural.

Ruta a peu

Des de les 16.30 hores, només amb inscripció prèvia, donarà principi Ruta geològica per la ciutat d’Alacant, un recorregut a peu per a conéixer els secrets geològics de la ciutat que transcorre pel Castell de Santa Bàrbara, el parc de la Ereta, els vessants de la Muntanya Benacantil, la plaça de l’Església de Santa María, el passeig de l’Esplanada i la platja del Postiguet. En col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, professorat i estudiants de la UA acompanyen al participants amb explicacions sobre el patrimoni geològic d’Alacant amb un enfocament científic i divulgatiu.

Tallers per a joves

A les 17 hores, en format en línia i amb inscripció prèvia, començarà Fuita room robòtic, un joc científic en el qual els participants podran iniciar-se en el món de la Robòtica i la Programació. La Fuita planteja una sèrie de proves que condueixen a pistes per a obtindre el passe a la següent fase del joc.

D’altra banda, també amb inscripció prèvia però en format presencial, des de les 18 hores a la Biblioteca dels Llibres Feliços (Col·legi Notarial de València – Seu d’Alacant C/ Bailèn, 25 Alacant), es durà a terme el taller “Qui no dubta no pensa”, una oportunitat per a acariciar llibres antics i bussejar en històries màgiques.

A les 18.30, podrà seguir-se en directe “Tallers astronòmics de la lluna mediterrània”, presentació dels tallers astronòmics nous experimentals sobre la lluna mediterrània que s’han emportat durant setmanes en dos centres de primària i secundària.

Conferències en femení

Amb aforament limitat a la capacitat de la sala i retransmés també en directe, la Seu Universitària Ciutat d’Alacant acollirà les trobades “Sociòlogues valencianes”, a les 18 hores, que pretén visibilitzar i valorar el paper d’aquestes dones en la sociologia valenciana i el seu compromís amb els canvis socials, destacant les decisives contribucions entorn de la realitat social de les dones valencianes i, en definitiva, als estudis de gènere; i, a les 19.30, “Cuineres del territori: diàleg sobre el paper dels dónes en la configuració del patrimoni culinari i gastronòmic”. Amb el format de diàleg i a partir del concepte de cuineres del territori, s’abordarà el protagonisme que cal atorgar a les dones en el procés de configuració de les tradicions culinàries i gastronòmiques, les claus que ajuden a entendre la invisibilitat que han tingut en el relat històric dels sabers culinaris i gastronòmics o quals són les raons que expliquen que encara estiga pendent trencar el sostre de cristall a l’àmbit de la cuina d’avantguarda, entre altres qüestions.

Activitats prèvies

El dijous 23 de setembre a les 19 hores tindrà lloc les observació remota “A la caça d’asteroides” des de l’Observatori de Busot, una oportunitat per a descobrir com afecta la contaminació lumínica al cel i aprendre a detectar asteroides de la mà d’investigadors de la UA.

A més, fins al 24 de setembre, es pot participar en els jocs en línia «Mathland. El rescat del talismà icosaèdric» Fuita room matemàtic i Veig, Veig, així com en els experiments i xarrades científiques que s’emeten en horari de demà, des de les 9 hores, des del canal de YouTube de la UA.

Exposició

Des del dijous 23, a les 12 hores, i fins al 22 d’octubre, podrà visitar-se la Sala Aifos de l’edifici C de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA l’exposició “Clima i biodiversitat en un món canviant. Una visió des de la UA”.

MEDNIGHT

Aquesta programació forma part de les activitats organitzades en el marc del projecte europeu MEDNIGHT 2021, la Nit Mediterrània de les Investigadores, finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101036107). MEDNIGHT reuneix un consorci de 13 institucions de Grècia, Xipre, la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia.

Les activitats organitzades des de la UA compten, a més, amb el suport de la Fundació per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.