El Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert inaugurara hui la mostra “Schwindel” de Filiberto Siscar, comissariada per Silvia Mercé. Arranca així la programació d’exposicions de la cinquena edició del certamen ‘Art a la Casa Bardin’, les propostes de la qual es podran veure en la seu del IAC durant els pròxims mesos.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha manifestat que aquesta cinquena edició del concurs públic Art a la Casa Bardin “té el propòsit de promoure exposicions temporals amb propostes artístiques presentades per creadors nascuts o vinculats a la província d’Alacant juntament amb un comissari o crític d’art”.
La sèrie, iniciada en 2012, compta ja amb un total de 43 exposicions temporals de diverses disciplines i propostes pensades per a la seu del IAC, de cara a promocionar i consolidar aquest espai com a instrument contenidor de la seua programació expositiva.
“Schwindel”, que es podrà visitar fins al 3 de juny, realitza una reflexió entorn del Op Art, moviment artístic dels anys 60 del segle passat en el qual es feia ús de les il·lusions òptiques en la concepció de les obres i de la imatge digital, i la seua translació al món real. Així, les obres de Siscar apel·len als sentits i a la experiència directa amb la peça que, amb un gran poder hipnòtic, colpeja a l’observador, provocant una espècie de vertigen i mareig, significat de la paraula alemanya schwindel que dona títol a aquesta exposició.
Tal com ha explicat Silvia Mercé, l’obra de Siscar “irromp a la Casa Bardin de manera vibrant i ben equilibrada, i reflexiona a partir d’ella sobre la bidimensionalitat i la tridimensionalitat que aquest artista manipula mitjançant un joc matèric de papers pintats, impresos per tòner i posteriorment units en collage”. Es genera així una visió diferent de l’obra segons siga el moviment de l’espectador davant ella i es produeix una vibració visual semblant a aquest efecte moaré.
Llicenciat en Belles arts en l’especialitat d’Escultura i doctor cum laude per la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Siscar ha enfocat la seua formació a l’Animació 3D i en la seua trajectòria destaca la seua labor de lighting artist 3D en curtmetratges i produccions cinematogràfiques nacionals -com Moomios (2022) Dia de Morts (2017)- i internacionals -com Die Heinzels (2019)-. A més, imparteix classes de Dibuix en la facultat de BBAA de la UMH. Ha rebut destacats reconeixements, com el recent Accèssit en l’IV Certamen de Pintura de Foios (2021) o la Menció honorífica en l’III Certamen de Pintura de Fotos 2020, i també ha participat en nombroses exposicions, tant individuals com col·lectives.
Comentarios