La regidoria de Cultura ha avançat la seua programació cultural per als propers tres mesos, amb una extensa llista de propostes per a tots els públics, entre les quals els alacantins trobaran tant programes habituals, com també moltes novetats.

L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, ha assenyalat que «es tracta d’un avanç, ja que alguns dels programes seran presentats pròximament als mitjans». El Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), el Centre Cultural Las Cigarreras, la sala d’exposicions de la Llotja del Peix, el Castell de Santa Bàrbara, el Teatre Principal, el Centre Municipal de les Arts, les Biblioteques Municipals o l’Arxiu, són alguns dels espais que durant els propers mesos augmentaran la seva programació, tant en exposicions com en activitats que en elles es realitzaran.

Per un altra part, alguns dels programes més significatius de la regidoria com són Cultura en Barris o Aula Oberta, arrencaran durant les properes setmanes. Ambdues propostes formen part de la línia d’actuació d’acostar la cultura a tots els barris de la ciutat, amb la finalitat de descentralitzar i diversificar geogràficament l’oferta cultural. Dins d’ells, no solament les Biblioteques Municipals o els Centres Comunitaris, si no moltes de les places i carrers de la ciutat albergaran activitats per a tots els públics com explica contes, dansa, teatre, música, tallers o cinema.

Com a novetat, l’edil de Cultura, s’ha compromès a incloure a Tabarca com un barri susceptible de comptar amb programació dins del programa de «Cultura en barris».

Algunes de les activitats que tindran lloc en els propers mesos són:

  • VAN GOGH PROTAGONITZA LA TARDOR CULTURA A la SALA D’EXPOSICIONS DE LA LLOTJA

‘Van Gogh Alive – The Experience’ està per primera vegada de gira per Espanya i promet convertir-se en un dels fenòmens culturals de la tardor alacantina. No és casualitat que sigui l’exhibició multimèdia més visitada del món. Milions de persones en gairebé 40 ciutats s’han deixat ja conquistar per una proposta única que combina 3.000 imatges en moviment, llum i música per crear una experiència envolupant i plena d’emoció.

I és que ‘Van Gogh Alive – The Experience’ no és una exposició d’art a l’ús, i per descomptat s’allunya molt de la convencional visita a un museu, en la qual es passeja en silenci per les diferents sales. Aquí els visitants es veuen envoltats per l’art del pintor holandès i se’ls convida a submergir-se en l’obra i la vida de Van Gogh des d’un punt de vista nou i sorprenent, que estimula tots els sentits.

Això fa d’aquesta exhibició multimèdia un pla perfecte per a tots els públics, des dels entesos en art a aquells que s’acosten per primera vegada a l’obra de l’artista. Adults, joves i nens gaudeixen per igual d’una experiència que combina la fascinació per Van Gogh, l’entreteniment i el caràcter didàctic.

 

Des de l’inici de la visita i fins al final, el públic es veu envoltat per una poderosa simfonia de llum, color i so que convida a un viatge inoblidable. Gràcies a la innovadora tecnologia SENSORY4T, l’obra de Van Gogh cobra vida a gran grandària en les parets, les columnes i fins i tot els sòls. A aquesta escala, les vibrants formes i colors del treball de Van Gogh es tornen encara més impressionants.

Això permet gaudir de tots els detalls de les obres i fins i tot contemplar l’oscil·lar de les constel·lacions que Van Gogh va plasmar en La nit estavellada o veure com emprenen el vol els ocells del seu famós Trigal amb corbs, a més de deixar-se impressionar pel caràcter únic i misteriós dels seus autoretrats o el familiar quadre del Dormitori de Arlés.

  • TEATRE PRINCIPAL

Quaranta espectacles componen el programa del Principal des d’octubre fins a gener. Vuit concerts, set espectacles de dansa, dos espectacles de flamenc, dues sarsueles, dues òperes, setze espectacles de teatre, tres espectacles per a públic familiar i dos espectacles de circ.

La temporada teatral arrenca els dies 13 i 14 d’octubre amb l’ESTRENA NACIONAL de “La volta de Nora. Casa de nines 2” amb Aitana Sánchez-Gijón i l’adreça d’Andrés Lima. Estaran present en l’activitat del teatre la III Gala dels Premis de Temporada José Estruch, la Mostra de Teatre Español d’Autors Contemporanis i l’III Festival de Teatre Clàssic d’Alacant. La Companyia Lírica Alacantina amb el respatller de la I Residència Maestro Chapí estrena la sarsuela Donya Francisquita.

La programació completa en www.teatroprincipaldealicante.com

  • MACA, MUSEU D’ART CONTEMPORANI D’ALACANT

El MACA, referent de l’art contemporani de la Comunitat, aposta per una programació expositiva d’alt nivell i unes activitats complementàries per a tots els públics.

Fins al 14 d’octubre, la sala d’exposicions temporals alberga l’obra de la “Col·lecció Juana Francès”, llegat de l’artista a aquest Museu. Està composta per més d’un centenar d’obres entre dibuixos, pintures, caixes, torres, serigrafies i litografies recorren totes les seves etapes creatives: des de les primeres obres figuratives a les enlluernadores peces informalistes que van donar pas a les seves obres més radicals: les “caixes”, on reflexiona sobre la donis-humanització de l’home. La cerca de l’harmonia i de l’equilibri, a través del maneig del color, es materialitza en els subtils papers de fons submarins, per reprendre de nou, al final de la seva vida, el gest i la matèria.

Es tracta d’una de les artistes més contundents de la trajectòria plàstica espanyola del segle XX; membre fundador i l’única dona del grup El Pas, va anar sempre una creadora de caràcter fort i sensibilitat extrema no sempre reconeguda.

La següent exposició que podrà visitar-se en el Museu serà la de Luis Gordillo que els espectadors podran veure a partir de finals d’octubre.

Però el Museu compta amb una extensa programació d’activitats, vinculada directament tant a les seues col·leccions permanents com a les seues exposicions temporals.

Laboratoris de Lletres i Imatges

L’últim dissabte de cada mes al matí a la Biblioteca del MACA realitzem dues sessions del Laboratoris de Lletres i Imatges, la primera a les 11h i la segona a les 12:30h. Aquests tallers estan indicats per a nens de 5 a 12 anys.

Aquests laboratoris són un camp d’aprenentatge i descobriment i una oportunitat per donar a conèixer llibres de gran qualitat, tant pel que expliquen pel com ho expliquen. No és fàcil definir-los perquè justament busquen sorprendre i trencar motlles.

Properes dates: 29 de setembre, 27 d’octubre, 24 de novembre i 22 de desembre.

2º D Contes en el MACA

Els “2º D. Contes en el MACA” són uns contes per aprendre i gaudir en un entorn diferent.

Dirigit a nens de 4 a 12 anys els segons diumenges de cada mes.

Contes per a bebès

Una sessió per escoltar petits contes i senzilles cançons. Una trobada amorosa i tendre, en el qual estimular emocionalment als nostres petits a través de la paraula aquesta amb tendresa, els colors i les formes de pintures i escultures, les rimes que apunten dels llibres, i les cançons amb les quals vam créixer.

Un espai per gaudir en família i deixar-nos sorprendre pel descobriment de paraules, obres d’art i personatges nous que s’omplen de màgia a través de petits objectes que van sorgint i donant color a la narració.

Públic: bebès de 9 a 36 mesos;

Data: 20 d’octubre a les 11 hores.

La taula de l’arquitecte 5

El MACA proposa des de 2015 unes trobades en format de conversa, entorn de l’art i l’arquitectura. Reflexionar de nou sobre les relacions entre l’arquitectura i l’art, entendre el procés de construcció i reconstrucció de l’arquitectura des d’un punt de vista més artístic o de pensament, ens fa aprofundir en aquesta proposta.

Les trobades tindran lloc a la Biblioteca del MACA, els últims dijous de cada mes des de setembre. Toni Gironés, Ester Pizarro, José Carlos Sanz Belloso, Anatxu Zabalbeascoa, José María Sánchez García, Emilio Tuñón, Bet Capdeferro i Ramón Boch, i Ricardo Flores i Eva Prats, són els convidats aquesta cinquena edició.

Projecte educatiu i educació social

El MACA és un museu que destaca per les seves col·leccions, per la seva singular arquitectura i per la seva gran capacitat d’ensenyar, divertir i commoure, promovent la divulgació del coneixement artístic, cultural i l’interès per temes relacionats amb el pensament i l’acció creativa.

Els programes educatius que duem a terme estan orientats a facilitar l’accés al museu a tot tipus de públics, abordant projectes de recerca de la mà d’artistes, professors i especialistes. Són fruit de l’observació, la recerca i la cooperació, són sensibles a les transformacions del món contemporani i també estan en contínua evolució.

D’altra banda, des de la seua inauguració, el seu equip educatiu, duu a terme diferents projectes d’atenció a la diversitat i consciència social, la finalitat de la qual ha estat i és potenciar la integració efectiva i l’accessibilitat real de tots a l’art, a la cultura i al museu. Per això el museu organitza regularment programes, visites dinamitzades i tallers per a col·lectius amb diversitat funcional física, psíquica, sensorial, intel·lectual o mental, així com per a col·lectius en situació de vulnerabilitat social.

Són molts els col·lectius, com AFA, APSA o el Centre Doctor Esquerdo, que any rere any, participen en aquests programes organitzats pel Museu.

Més informació en www.maca-alicante.es

  • CIGARRERAS

Com és habitual, el Centre Cultural Les Cigarreras, presentarà en les properes setmanes la seva programació trimestral, però com a avançament a la mateixa podem assenyalar:

Exposició «Negocio». Aquesta exposició tracta de trobar noves formes de pensar sobre els jocs, noves maneres d’utilitzar els jocs per reflexionar sobre la resta del món. Què pot aportar el joc com a mitjà artístic i com l’art pot subvertir les jerarquies de poder que reprodueixen. Fins al 30 de setembre.

Exposició: «SPIDERTAG. Street art superhero». Fins al 31 de desembre.

Abstraction + Geometry + Neon Minimalism in the streets since 2008

Spidertag és un artista urbà que treballa des de l’any 2008 reinterpretant la geometria, l’abstracció i el minimalisme als carrers i espais rurals a nivell global. A principis de 2016 descobreix el material que ho ha portat a fer un pas més personal, innovador i únic: cables de llum flexibles que es poden utilitzar amb bateries. Aquí comença una aventura de recerca i desenvolupament que encara contínua i que ha donat enormes progressos. La pulsió geomètrica frega el futur a través de grans murals, intervencions en el sòl o figures tridimensionals suspeses en l’aire. Cau la nit, es posa el vestit de superheroi per encendre i plasmar, el seu particular i moderna visió del street art. És l’Era… Neonmetry.

Circarte.

El Festival de circ contemporani de la Província d’Alacant Circarte celebra la seva novena edició del 14 al 29 de setembre. Al llarg de tres setmanes el públic de Circarte podrà veure d’a prop el circ contemporani, o nou circ, en els seus més variades disciplines: acrobàcies de sòl, aèries, en duo, malabares i manipulació d’objectes, contorsió, suspensió capil·lar, clown o equilibrisme, i les seves fusions amb la dansa, el teatre i la música en directe. El públic de Circarte podrà també experimentar el circ en la seva pròpia pell, explorant nous espais escènics com la Plaça de l’Ajuntament, en els tallers d’introducció a les tècniques circenses que s’oferirà en Les Cigarreras d’Alacant.

Vegan Fest

20 i 21 d’octubre. V Edició de Vegan Fest Alacant. Esdeveniment antiespecista que pretén conscienciar sobre els drets dels animals, a través de conferències, tallers d’alimentació, stands informatius, música, exposicions i molt més.

Obert a tot tipus de públic (vegano o no), aquest festival és gratuït i interseccional.

Més informació en http://www.alicante.es/es/area-tematica/centro-cultural-las-cigarreras

  • SEGUEIX A LA TEUA BANDA

Un altre dels principals objectius de la Regidoria, és augmentar la presència de la Banda en diferents espais de la ciutat més enllà de la Casa de la Música i la Petxina de l’Esplanada. Per a això existeixen diverses línies d’actuació: D’una banda la Banda realitza al llarg del curs, a l’Auditori de la Casa de la Música del Centre Cultural de les Cigarreras ,més de trenta concerts dirigits a escolars del municipi i de la Comarca ,amb l’objectiu de col·laborar en el desenvolupament del gust per la música clàssica i contemporània en els nens, amb una programació pensada per a la participació dels alumnes i que es prepara prèviament amb els professors dels Centres educatius interessats i inscrits.

A més, ofereixen audicions didàctiques dirigides a Instituts d’Ensenyament Secundari ,prèvia inscripció, que posteriorment recibien la visita de petits grups de músics agrupats per instruments ,que actuaran al seu Centre educatiu.

Tenen especial rellevància, els concerts que s’ofereixen a l’Auditori de la Diputació ,ADDA, gràcies al Conveni de col·laboració que regeix entre ambdues institucions (Concerts de temporada, temàtics i Cicle de Joves Intèrprets), així com les actuacions que realitzen als diferents barris de la ciutat, molts d’ells dins del programa Cultura en barris.

  • XXVI MOSTRA DE TEATRE ESPAÑOL D’AUTORS I AUTORES CONTEMPORANIS

La mostra, en la qual la regidoria de Cultura col·labora econòmicament un any més, tindrà lloc del 2 al 10 de novembre i part de les representacions tindran lloc en dos espais municipals com són el Teatre Principal i Les Cigarreras. Es tracta d’un esdeveniment que compta amb la participació d’altres institucions com la Universitat d’Alacant, la Diputació o l’Institut Valencià de Cultura a Alacant.

  • LA III EDICIÓ DEL FESTIVAL DE TEATRE CLÀSSIC D’ALACANT PRESENTA LA SEVA PROPOSTA MÉS INTERNACIONAL

Es tracta, sens dubte, d’un dels esdeveniments culturals més importants del proper hivern. Una aposta de futur clara de la Diputació i l’Ajuntament d’Alacant per la qualitat de les seves propostes culturals, amb una programació d’esdeveniments escènics amb importants noms del panorama escènic nacional i internacional i i activitats paral·leles amb un clar segell alacantí i amb presència majoritària de dones creadores. En aquesta tercera edició del Festival, que arrenca el 15 de desembre, podem parlar d’un punt d’inflexió. Neix amb un clar desig de futur, amb propostes atractives i de gran qualitat amb set espectacles i en dotze activitats paral·leles.

Gràcies a un il·lusionant projecte, Alacant s’ha convertit, després de Tarragona, en la segona «extensió» del Festival de Teatre Clàssic de Mèrida, considerat el més important del nostre país. Neró, Ben-Hur, El Rei Lear o Èsquil, Naixement i mort de la tragèdia, són alguns dels principals títols que veurem sobre les taules del Principal.

  • CONEIX LES NOVETATS DE LA REGIDORIA DE CULTURA

Per poder estar informat de totes les propostes culturals de l’Ajuntament d’Alacant, la regidoria posa a la disposició del ciutadà diferents vies. D’una banda la web www.alicantecultura.es, la www.agendacultural.org i segueix-nos a les diferents xarxes socials (Facebook, twitter i instagram).