Es compleixen cent anys del naixement del pintor José Pérezgil i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha organitzat una jornada per commemorar aquesta efemèride amb una conferència i la projecció d’un documental. L’acte tindrà lloc hui dimarts, dia de l’aniversari, a la Casa Bardín a partir de les 19:30 hores.
Emmarcat en el cicle ‘Descobreix una obra d’art’, la proposta comptarà amb la participació de Joaquín Sant Matas, historiador que analitzarà l’obra Paisatge de l’artista. A més, després de la conferència es projectarà un documental sobre el pintor filmat en Súper 8 en 1981 i digitalitzat recentment.
Pérezgil (Caudete, 1918- Alacant, 1998) es va traslladar sent molt jove amb la seua família a Alacant on va desenvolupar la major part de la seua trajectòria artística. El seu primer contacte amb els pinzells va ser en l’Acadèmia de Manuel Cantos, no obstant això, la seua veritable formació la va dur a terme a l’Escola de Belles arts de Sant Fernando de Madrid, on va estudiar, becat per la Diputació d’Alacant. Gràcies al Ministeri d’Educació i a la Fundació Juan March va ampliar estudis a França, Suïssa i Itàlia, i a principis dels anys cinquanta va fundar l’Escola Professional de Belles arts d’Alacant, que va dirigir durant deu anys.
Considerat com un dels més rellevants artistes d’Alacant al segle XX, Pérezgil és autor d’una producció d’intens cromatisme i lluminositat. Les seves obres van ocupar nombroses exposicions, i moltes van ser adquirides per institucions públiques i privades. Membre corresponent de diverses acadèmies, entre elles la de Belles arts de Sant Fernando, va formar part del Consell Valencià de Cultura i va ser reconegut com a Fill Adoptiu d’Alacant.
Per la seua banda, Sant Matas va ser nomenat recentment membre del Consell Valencià de Cultura i des de 2003 a 2009 va ser director del IAC Juan Gil-Albert. Durant anys va tractar personalment a Pérezgil, l’obra dels quals coneix àmpliament.
En finalitzar la xerrada, es projectarà un documental rescatat pel IAC. La seua filmació i muntatge va formar part de la sèrie de cintes sobre pintors alacantins realitzats per l’Aula de Cinema, dirigida pel cineasta amateur José Ramón Clement en l’Institut d’Estudis Alacantins. El documental, que serà presentat pel director cultural del Gil-Albert, José Ferrándiz, ha estat digitalitzat recentment per Filmoteca València. Amb guió del poeta Vicente Mojica i direcció de Domingo Rodes, té una durada de catorze minuts i, encara que filmat aleshores amb recursos amateurs, posseeix un gran interès com a document realitzat en vida del pintor.