Per a escriure aquestes notes hem bussejat per les web i xarxes socials de cada candidatura, hem recollit declaracions en altres mitjans de comunicació amics, en els menys, hem tingut oportunitat de llegir el seu programa en paper per a aquestes eleccions i algun full de mà de batalla que empren per a l’acció de carrer i arribe a la conclusió, amb una certa tristesa, que els diferents partits tenen alguna idea per a desenvolupar en l’àrea de cultura de la ciutat d’Alacant però cap té un pla cultural real i que convença i als fets em remet.
Hi ha moltes raons per a votar a uns o a uns altres. A més, existeixen molts problemes i necessitats que solucionar: ocupació i emprenedoria, igualtat, salut, educació, disseny de ciutat, i tot té a veure amb el futur que esperem i sobre el que diumenge que ve delegarem aqueixa funció en els candidats i candidates perquè ho administren el més adequadament possible. Però el que sí que és cert és que no es desprén en el seu conjunt o no arribe al convenciment que la cultura de la ciutat vaja a ser una base fonamental en l’estratègia de la nostra qualitat de vida, formació com a persones i visió de futur més enllà dels titulars, quasi eslògans, que encunyen amb el terme cultura moltes de les propostes llegides aquests dies que lamentablement es queden en això, en eslògans.
En dues coses coincideixen tots i totes. Que Les Cigarreras ha de ser un centre de producció cultural amb molts recursos posat a la disposició de les arts i sobre el que ja portem molts anys llegint i dient això sense existir una aposta ferma. D’altra banda, la segona coincidència és que “La Britànica” es convertirà en un nou centre de la cultura a la ciutat, cadascun des d’una opció semblant però diferent, però que no té data real pel que sembla més un parlar per parlar.
Vegem que ens proposen des de cada candidatura:
CIUDADANOS
-Impulsar un gran pacte de ciutat perquè la cultura siga motor i sobrepasse les barreres polítiques.
-En l’àrea de patrimoni i gestió d’infraestructures consolidar Les Cigarreras com un lloc de producció cultural.
-Més inversió per al MACA per a avançar més ràpidament.
-Considerar el Catàleg de Proteccions com un tema essencial a debatre i resoldre.
-Respecte a la Britànica volen una comissió per a la seua recuperació, on intervinguen diverses administracions, abans de parlar que es rehabilitarà sense conéixer la viabilitat pressupostària.
Museu d’Art Contemporani. MACACOMPROMIS
-Adquirir l’antic cinema Ideal per a convertir-lo en seu de l’Institut Valencià de Cultura i la Filmoteca amb el concurs imprescindible de la Generalitat.
-Reprendre i impulsar el programa d’emprenedoria cultural Impulsa Cultura.
-Posada en valor de l’entorn de les Torres de l’Horta, un paisatge que consideren únic a Europa tant a nivell de patrimoni cultural com ambiental.
-Crear un espai cultural a la ciutat d’Alacant segons el model d’èxit del Centre de Cultura Contemporània del Carme (CCCC), situat a València, com a univers de promoció, producció, investigació i residència cultural.
CONTIGO Somos Democracia-Una proposta de Turisme Cultural que transcendisca al “sol i platja” en la qual proposen crear el Carrer de la Ciència en Óscar Esplá, la creació d’un Museu de Cotxes Antics i Clàssics en Les Cigarreras i un altre Museu interactiu d’Història, Indústria i Etnologia així com la posada en valor del jaciment paleontològic del Porquet i els dos castells d’Alacant i tot això vertebrat en un programa que es denominarà la ruta “Alacant em posa”:
-Gestionar amb el govern d’Espanya la implantació d’una seu de l’Institut Cervantes en l’antic Cinema Ideal.
-Rehabilitació de l’antiga refineria “La Britànica” per a convertir-ho en el museu d’història de la ciutat.
-Estudiar la construcció d’un Alacant Arena com a gran espai funcional per a la realització de tota mena d’espectacles culturals o esportius que permeta una gran afluència de públic.
-Fomentar i donar suport a les Escoles de Música així com les Societats Musicals declarades Bé d’Interés Cultural.
EU-PODEMOS
-Unides Podem converteix la cultura en la base del model de ciutat. Amb ella desitgen resoldre tres claus: desestacionalizar el turisme, dinamitzar els barris i crear ocupació.
-Crear en Les Cigarreras laboratoris amb mitjans de producció perquè els i les artistes puguen crear i monetitzar el seu art, com a forma de vida convertint-se en un laboratori de creació i no solament d’exhibició.
-Consolidar una ruta museística que reculla tots i cadascun de les fites històriques de la República i el Franquisme.
-Creació d’una línia d’ajudes a la creació audiovisual.
Exposició OTTSTUFF. Centre 14PSPV – PSOE
-La marca de la ciutat d’Alacant proposen que serà la Cultura tant des d’un punt de vista de la vida de la ciutat com de la seua promoció en la resta del país, amb la posada en marxa del Districte Cultural en l’àrea de Mercat Central, MACA, Teatre Principal, Casa de Socors, Casa Bardín, el Districte de la Memòria i Identitat alacantina i el Districte de les Arts i Creativitat.
-Transformació del complex cultural municipal Les Cigarreras en el major campus urbà de la Comunitat Valenciana de formació en les arts i la creació
-Creació d’un Centre Internacional de Cultura Contemporània Europea en La Britànica, en societat amb el Consorci de Museus de la Comunitat.
-Creació del Museu Etnogràfic de la Ciutat en el Casc Amtiguo
-Remodelació total de l’amfiteatre del Parc El Morant amb el nom de Teatre d’Estiu Pepe Estruch.
-Crear en Les Cigarreras un Campus de les Arts i portar allí un programa de formació.
-Programa de recuperació i promoció del Patrimoni Històric Artístic amb la creació també d’un circuit integral que servisca de promoció i posada en valor de les Torres de l’Horta i la Santa Faç.
PARTIT POPULAR
-Ús cultural que l’Ajuntament d’Alacant donarà a l’actual edifici de la Comandància de la Guàrdia Civil quan l’institut armat es trasllade de forma definitiva a les noves dependències en Rabasa
-Posar la Cultura en el centre de la política municipal amb una programació i planificació adequada de les infraestructures municipals
-L’espai cultural dels antics depòsits de la Britànica, en la serra Grossa on s’obrirà un centre d’investigació i interpretació d’aqueixa “magnífica obra civil” que compta amb més de 4.000 metres quadrats útils i voltes de més de 20 metres d’altura.
-Conjuminar forces amb la Diputació per a aconseguir un cicle de teatre romà similar al que se celebra a Mèrida en els Jaciments de Lucentum
-Dissenyara una iniciativa per a impulsar la presència d’artistes de qualitat en les places i carrers dels barris, com es fa en les principals ciutats del món
-Crear la Targeta de fidelització cultural, que podria denominar-se Alacant Culture Club per a potenciar la divulgació i informació de la programació cultural i a més permetrà beneficiar-se de descomptes i bonificacions.
-Que Les Cigarreras aculla el Museu de la Setmana Santa d’Alacant.
Inauguració Expo. Sistema Operativo a Las CigarrerasVOX
-Considerar Les Cigarreras com un centre neuràlgic de la producció cultural.
-La recuperació del Real Liceu Casino d’Alacant com a centre de debat i producció d’idees.
-Programa de professionalització cultural que repercutisca en beneficis econòmics.
-Promoure un festival cultural d’hivern per a desestacionalizar l’oferta.
-Creació d’una companyia de teatre de caràcter municipal.
-La volta a la identitat purament alacantina: el valencià és una d’elles però no és necessàriament la prioritària.
Cinc coses que segueixen pendents.
Com a tancament us assenyalem algunes coses, breument, que en matèria cultural pràcticament ni s’esmenten en les propostes llegides per a aquestes Eleccions del 26 de maig:
- La participació ciutadana dels agents culturals. El fòrum creat per a aquest assumpte va ser el Consell de Cultura que porta més d’un any sense vida real. El nou govern hauria de reactivar aquest espai per a conéixer directament les veus de la ciutadania en matèria cultural.
- La infància ens sembla una prioritat. Es fa necessari que el nou govern impulse amb fermesa un programa transversal d’acostament de la cultura a les xiquetes i xiquets de la nostra ciutat i que permeta la integració de les seues famílies en el mateix per al gaudi i participació en aquesta àrea atés que són el nostre futur.
- Es fa necessari impulsar programes culturals que recolze la desestacionalització com el Festival de Música desenvolupat en dues ocasions a l’Illa de Tabarca i que l’últim govern del PSPV-PSOE va decidir prescindir d’ell per considerar-ho, curiosament, car.
- És essencial definir el suport municipal que es desenvoluparà en projectes culturals de la ciutat impulsats per associacions, grups i persones de la cultura a Alacant com són, servisca com a interessant exemple, el Festival de fotografia PHOTOALICANTE o el programa ALACANT DESPERTA.
- Vitalitzar i visibilitzar personatges de la història d’Alacant en matèria cultural per a continuar tenint referents en la nostra comunitat de grans figures que ajuden també a materialitzar noves iniciatives culturals en el nostre entorn com ha sigut en els últims dos anys el dramaturg José Estruch impulsat pel IAC Juan Gil-Albert i el Teatre Principal d’Alacant.
Comentarios