Una rèplica de la Dama d’Elx ja es pot veure a la Torre de l’Homenatge del Museu d’Arqueologia i Història d’Elx (MAHE), en el Palau de Altamira, amb la seua policromia original gràcies a la tècnica del videomapping. Amb aquest projecte i quatre mòduls didàctics (excavació, policromia, escultura i ritual funerari) “fem un pas avant en l’adequació de les instal·lacions i en la divulgació de tot el que té a veure amb la història del bust ibèric, i continuem avançant en el nostre objectiu de tindre disposat aquest museu per a albergar en el futur la Dama”, ha assenyalat l’alcalde d’Elx, Carlos González, qui ha visitat el Museu acompanyat de la regidora de Cultura, Patricia Macià, i del director del museu, Miguel Pérez.
“Hem completat els treballs d’aquesta primera fase en la qual hem actualitzat l’estat de la Torre de l’Homenatge, on actualment es pot contemplar la Dama amb la seua policromia original i es pot veure la contextualització historiogràfica del bust, tot el que li ha esdevingut des de la seua troballa. Hi ha documentació que té un enorme valor i que està situada en unes vitrines. També s’han incorporat en aquest projecte mòduls didàctics amb el que els escolars poden conéixer tot el que té a veure amb la Dama, des de la seua troballa fins al periple que ha suposat tota la seua trajectòria en aquests més de cent anys des de la seua troballa”, ha explicat González.
“L’objectiu principal d’aquest projecte és donar a conéixer la dimensió històrica de la Dama i facilitar la seua interpretació a tota mena de visitants. El MAHE soluciona la falta d’un espai de rellevància per a explicar la importància de l’escultura ibèrica”, indica el director del museu.
Aquest espai remodelat s’incorpora al discurs expositiu del MAHE. La remodelació ha dotat aquesta zona de noves tecnologies, amb pantalles tàctils i videompping. Així mateix, s’han fet els següents treballs:
En la passarel·la d’entrada a la Sala de la Dama s’ha instal·lat 6 tablets amb informació de l’escultura, des del seu descobriment en el seu context geogràfic, històric i social, la seua posterior venda i recuperació, els viatges que ha realitzat, curiositats i altra informació per a divulgar la seua història. La presentació tàctil permet al visitant seleccionar aquells aspectes que més li interesse conéixer, construint d’aquesta manera el seu coneixement.
Diferents institucions han contribuït a dotar de documents i fotografies aquest espai: la Real Acadèmia de la Història, el Museu Arqueològic Nacional, Museu Nacional del Prat, Institut Arqueològic Alemany, Arxiu General de l’Administració de l’Estat, Arxiu Històric Municipal d’Elx, així com fotògrafs com a Perfecte Arjones, que també han volgut col·laborar cedint el permís de reproducció de les seues fotografies.
En l’avantsala se situa un monitor que reflecteix la inspiració de la imatge de la Dama d’Elx en l’art. Diversos artistes han col·laborat cedint els seus permisos de reproducció de les seues obres perquè siguen presentades en bucle. Ací es poden contemplar obres de Sixto Marco, Azorín, Mª Dolores Mulà, Pedro Marco, obres conservades del Museu de Belles arts de València, un cartell del Museu d’Història de Marsella, vinyetes d’Enrique publicades al llarg dels anys en el periòdic Informació o dibuixos sobre la Dama realitzats per José María Pérez González, més conegut com “Peridis”, que també ha volgut col·laborar en la configuració d’aquest espai.
També en l’avantsala, enfront del monitor, se situa una vitrina participativa que aproxima a l’usuari del museu a comprendre la importància de la Dama com a imatge identitària i el seu caràcter popular. Aquest espai permet a tot aquell que posseïsca objectes, documents, bitllets, segells o llibres relacionats amb la Dama cedir-los al museu temporalment per a compartir-lo amb la resta de visitants i contribuir a la construcció d’aquest espai expositiu. En aquest cas l’espai s’inaugura amb els vestits i granadures de la Segona Dama d’Elx Vivent de la Reial orde de la Dama, en homenatge al 50 aniversari de la Reial orde de la Dama i a la seua labor infatigable per promoure la imatge de la Dama d’Elx a nivell nacional i internacional.
A l’interior de la sala, un parell de vitrines adaptades als criteris de conservació i exhibició de documents relacionats amb la història de la Dama. Llibres, cartes, notes, anotacions, fotografies i làmines antigues. La documentació d’aquestes vitrines s’anirà renovant amb el temps, per a oferir tota la riquesa documental que es conserva tant a les Biblioteques Municipals d’Elx, en l’Arxiu Històric Municipal d’Elx o en el propi Museu Arqueològic i d’Història d’Elx. Efemèrides de Pedro Ibarra, antics fullets de programes de festes, fotografies antigues relacionades amb la Dama o llibres clàssics que han abordat el seu estudi s’exposaran en aquestes vitrines.
Finalment, en el centre de la sala, una fantàstica rèplica de la Dama d’Elx, realitzada en els tallers de restauració del Museu Arqueològic Nacional a partir de la rèplica de Pinazo, permet al visitant retrocedir en el temps per a contemplar a la Dama amb la policromia original amb la qual l’iber veia l’escultura en el seu temps. L’anàlisi de pigments de colors permet saber amb seguretat els colors de la Dama i la tècnica del videomapping recrear-los.
Comentarios