Quan es compleix el centenari del seu naixement, l’artista José Pérezgil serà distingit a títol pòstum per la Diputació d’Alacant com a Fill adoptiu de la província. Així ho ha proposat el diputat de Cultura, César Augusto Asencio, a través d’una iniciativa amb la qual es vol distingir la seua rellevància artística i reconèixer l’amplitud de la seua difusió.

Sobre aquest tema, el diputat ha comptat els mèrits d’aquest creador que “va desenvolupar en la nostra terra la seua brillant carrera professional, deixant-nos un important llegat artístic tant a nivell local com a nacional. Els seus pinzells van arreplegar paísajes de Monòver, Oriola, Crevillent, Dénia, Xàbia, Xaló, Elda, Villena… i vistes urbanes d’Alacant, especialment de la zona del Benacantil, el barri de Santa Creu i el de Benalúa; així com salines, ametlers en flor i cases de pescadors que són una constant en la seua iconografia”.

Nascut en la veïna Caudete, Albacete, en 1918, amb set anys Pérezgil es va traslladar a Alacant on va iniciar el seu aprenentatge en l’Acadèmia dirigida per Manuel Cantos. Després d’aconseguir una beca de la Diputació d’Alacant, va ingressar en l’Escola de Belles arts de Sant Fernando de Madrid. Anys més tard, ja amb premis i reconeixements en el seu haver-hi, va rebre una beca del Ministeri d’Educació Nacional per a ampliar la seua formació a França i a Suïssa, i una altra de la Fundació Juan March que li va portar a Itàlia en 1960.

Pérezgil va dirigir l’Escola Professional de Belles arts d’Alacant de 1949 a 1960, i va ser nomenat acadèmic de la Real Acadèmia de Belles arts de San Fernando de Madrid, la San Carlos de València, la San Telmo de Màlaga i la Santa Isabel d’Hungria de Sevilla, a més de Caballero de San Antón de Orihuela. També va ser nomenat Fill Adoptiu d’Alacant en 1979 i membre del Consell de Cultura de la Generalitat en 1987.