La Diputació d’Alacant ha reunit en el ADDA a una nodrida representació de la societat alacantina en la gala de lliurament dels II Premis a la Cultura Alacantina Miguel Hernández, una trobada que ha comptat amb un gran suport del públic i del sector cultural.
En l’acte, que ha presidit la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, han cobrat protagonisme les 21 persones, institucions, organitzacions i tradicions guardonades per la seua destacada labor i trajectòria. El lliurament de trofeus ha culminat amb un reconeixement especial per a l’artista Ana María Sánchez Navarro, a qui s’ha concedit, a títol pòstum, el Premi a l’Ambaixadora Cultural de la província d’Alacant. El trofeu, entregat per Julia Parra i recollit pel fill de la cantant eldense, Miguel Ángel Rubio Sánchez, és un homenatge a una de les veus més nobles i intel·ligents de la lírica espanyola, soprano de nissaga i personalitat entranyable.
La vicepresidenta ha felicitat a tots els premiats i ha mostrat la seua satisfacció “perquè Alacant és terra de talents”. La titular de Cultura ha destacat, a més, la labor del jurat i la presència d’un nombrós públic per a abrigallar als guardonats d’una convocatòria dedicada a secundar, valorar i donar visibilitat al sector cultural. “És el nostre deure agrair, amb reconeixements com el de hui, el bon fer de moltes persones i col·lectius que, des dels seus respectius àmbits, ens fan millors a tots com a persones i com a societat, i la província d’Alacant està plena d’exemples”, ha remarcat Julia Parra.
La gran festa de la cultura, conduïda pel presentador Luis Larrodera, ha comptat, a més, amb l’actuació de la reconeguda cantant oriolana Esmeralda Grao acompanyada del pianista Manuel Ramos, acadèmic de la Il·lustre Acadèmia de la Música Valenciana. Durant la vetlada, s’han recitat poemes de Miguel Hernández.
A més de la vicepresidenta provincial, han format part del jurat el director gerent del consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; la directora de l’àrea de Cultura de la Diputació d’Alacant, María José Argudo; la directora cultural de l’Institut Juan Gil-Albert, Pilar Tébar; el director del Museu de Belles arts Gravina, Jorge Soler; el director de la seu de la UNED a Elx, Francisco Escudero; el periodista i director del Club Informació, Toni Cabot; i l’agent de continguts artístics del ADDA, Jaume Gavilán.
Guanyadors dels II Premis a la Cultura Alacantina
Els Premis a la Cultura Alacantina Miguel Hernández es distribueixen en cinc categories: Trajectòria professional consolidada en el món de la Cultura; Nous creadors i emprenedors culturals; Premis a la innovació de la cultura a través de les tecnologies de la informació i comunicació; i Premis a la promoció i difusió de la cultura popular. En cada categoria, al seu torn, es distingeixen els cinc sectors presents en la cultura: Llibre i literatura; Arts escèniques; Arts plàstiques i visuals; Creació audiovisual; i Música.
Com a reconeixement a la trajectòria professional s’ha concedit guardons a l’escriptor José Luis Ferris (Llibre i literatura), al Teatre Principal d’Alacant (Arts escèniques), a l’il·lustrador i historietista Miguel Calatayud (Arts plàstiques i visuals), a l’operador de càmera Luis Colombo (Audiovisual) i al guitarrista Ignacio Rodes (Música). En la categoria de nous creadors i emprenedors s’ha seleccionat al catedràtic de la UA impulsor de la Biblioteca dels llibres feliços, Manuel Desantes (Llibre i literatura), a la responsable de les unitats territorials del Institut Valencià de Cultura a la província, Alicia Garijo (Arts escèniques), als galeristes Michael Jenkins i Javier Romero (Arts plàstiques i visuals), a l’artista Elena López Riera (Audiovisual) i al musicòleg de la UA Javier Romero Naranjo (Música).
Quant a la innovació a través de les tecnologies, s’ha premiat a l’escriptora Paz Castelló (Llibre i literatura), a la ballarina Pilar Andújar (Arts escèniques), a la directora de la Galeria Aural, Begoña Martínez Deltell (Arts plàstiques i visuals), al museu de La Vila Joiosa Vilamuseu (Audiovisual) i al cantant NACH (Música). Així mateix, en la categoria de promoció i difusió s’ha reconegut la labor d’Editorial Degomagom (Llibre i literatura), del Betlem del Tirisiti (Arts escèniques), del Museu Escolar de Puçol (Arts plàstiques i visuals), de la Companyia Lírica Alacantina (Audiovisual) i del Festival de Guitarra de Petrer (Música).
Amb el Premi a l’ambaixadora cultural de la província d’Alacant, atorgat a Ana María Sánchez Navarro (1959-2022), es reconeix la seua destacada trajectòria internacional en els més importants escenaris del món. Des de les òperes d’Hamburg, Munic, Berlín, Dresden, Zuric, Florència, Venècia, Lisboa, Nàpols, fins al Colón de Buenos Aires o el MET de Nova York. Sense oblidar mai el seu Elda natal, Ana María va anar especialment volguda en el Liceu de Barcelona, el Teatre Real de Madrid, el Euskalduna de Bilbao, el Palau de les Arts, el Campoamor d’Oviedo i en la Maestranza de Sevilla, on va enriquir un enorme i variat repertori. Apassionada de l’ensenyament, va ser professora de Canto en Musikene i en el Conservatori Superior d’Alacant i el Liceu de Barcelona.
Comentarios