Els treballs arqueològics de La Alcudia realitzats durant la XIX Campanya d’Excavacions i Investigacions del MARQ han fet un pas més per a la recuperació i posada en valor de les Termes Occidentals de Illici.
La Diputació i la Universitat d’Alacant han impulsat aquest pla d’urgència per a la documentació arqueològica i diagnòstic dels danys estructurals del front exterior de l’històric conjunt, que han visitat el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, i la regidor de Cultura d’Elx, Irene Ruiz, acompanyats pel vicerector d’Investigació i rector en funcions de la UA, Juan Mora, i la directora de l’Institut d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), Carolina Doménech.
Els objectius d’aquest Pla d’urgència s’han centrat en l’anàlisi, avaluació i diagnòstic de les estructures pertanyents a un complex termal monumental d’època romana situat en el front occidental del jaciment, emplaçament de l’antiga Colònia Iulia Ilici Augusta, amb la finalitat de redactar un document tècnic que permeta escometre la seua posterior consolidació, restauració i posada en valor integral.
El director del MARQ, Manuel Olcina, ha estat al capdavant de les labors al costat del director d’Arquitectura de la institució provincial, Rafael Pérez, així com Mercedes Tendero i Ana Mª Ronda, responsables, respectivament, de les àrees d’Arqueologia i de Catalogació de la Fundació Universitària La Alcudia. Els resultats de la intervenció, que s’ha prolongat durant cinc setmanes, han confirmat la monumentalitat d’aquests banys romans, que superen els 1.500 metres quadrats, així com l’erosió exponencial que pateixen les estructures que ho componen, en un continu procés de deterioració per pèrdues d’elements, fractures i alteracions que amenacen amb l’enfonsament definitiu d’alguns murs i paviments.
Tots aquests treballs en el seu conjunt s’han sumat a la documentació textual i gràfica arreplegada durant els últims 25 anys per la Fundació La Alcudia, informació tècnica que permet fer un seguiment i avaluació de les alteracions, incidències i patologies progressives en l’estat de conservació d’aquest edifici situat al costat de l’accés principal del jaciment.
Com ha explica Olcina, les labors dutes a terme enguany s’han centrat en la neteja manual de la coberta vegetal i de terra agrícola que cobrien la fàbrica original. També s’ha alleujat el pes de les terres superficials que afectaven un bon tros d’un sòl de formigó que pavimenta una palestra de grans dimensions.
Els murs, paviments i restes d’estructures arquitectòniques d’aquestes termes analitzades han sigut tractats pels serveis de topografia i fotogrametria a partir de vols de dron, escàners làser, núvols de punts, etc., tasques que permeten informatitzar tota la documentació arreplegada i vectorizarla per a analitzar els seus components, el seu estat de conservació, diagnòstic, relacions estratigràfiques i situar punts de referència que permeten fer un seguiment futur de possibles desplaçaments dels elements constructius existents.
D’igual mode, s’han realitzat fitxes FRAC (Fitxes de Restauració Arquitectònica i Conservació), que plasmen la documentació descriptiva i les propostes d’intervenció urgent per a l’estabilització i protecció del conjunt de restes constructives que, en definitiva, seran la base per a la redacció d’un informe sobre la viabilitat de recuperació del conjunt termal estudiat.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha visitat aquest matí l’enclavament arqueològic, situat en els vessants del Parc Natural del Penyal de Ifach, per a conéixer de primera mà els detalls d’aquesta campanya que té una duració de cinc setmanes. Acompanyat pel regidor de Medi Ambient de Calp, Juan Manuel del Pi, i pel director del MARQ i coordinador de la Campanya, Manuel Olcina, el responsable provincial ha recorregut l’enclavament en el qual des de fa quatre setmanes treballa un equip de professionals sota la direcció de José Luis Menéndez, especialista en arqueologia medieval i tècnic d’exposicions del museu alacantí.
“Per a la Diputació és una gran satisfacció recolzar aquesta campanya per a recuperar i promocionar part del ric patrimoni cultural que atresorem a la província, en aquest cas a través d’un projecte en el qual s’ha invertit ja més d’un milió d’euros al llarg de quasi dues dècades de col·laboració amb l’ajuntament calpí”, ha matisat el diputat. Per part seua, del Pi ha agraït l’esforç dut a terme per la institució provincial a través del MARQ, l’equip del qual ja treballa en el pla director del jaciment.
Emmarcades en el Pla d’excavacions i investigacions arqueològiques del MARQ, el pressupost global del qual ascendeix als 114.000 euros, les actuacions que es duen a terme a Calp han rebut aquest any 23.000 euros.
La Alcudia d’Elx. Ciutat ibèrica i romana
Amb una destacada ocupació ibèrica sobre la qual es va alçar una colònia romana, perdurant la població fins als inicis de l’Edat mitjana, La Alcudia és un dels més importants jaciments arqueològics espanyols. La intervenció consistirà en la neteja de les estructures de les termes occidentals que formaven el front oest de la ciutat per a obtindre un diagnòstic precís de l’estat de conservació amb el qual es puga elaborar un ampli projecte de consolidació i museïtzació. Eventualment es podria realitzar algun sondeig arqueològic per a conéixer l’estat de conservació d’algun mur o paviment. Les estructures hui dia presenten un avançat estat de degradació amb perill de solsida de murs i paviments i aquesta actuació serà l’inici per a la definitiva recuperació d’aquest important edifici de la Ilici romana. Sota la direcció d’Olcina, Rafael Pérez (Area d’Arquitectura de la Diputació), Ana Ronda i Mercedes Tendero (Fundació Universitària La Alcudia d’Investigació Arqueològica, FUAIA, dependent de la Universitat d’Alacant), les labors es prolongaran durant cinc setmanes i comptaran amb un pressupost de 23.000 euros.
Comentarios