La Diputació d’Alacant, a través de l’àrea de Cultura, ha anunciat la decisió del jurat de la XXV edició del Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià 2019, que enguany s’ha atorgat a Iván Carbonell Iglesias per la seua obra ‘Belada de la frontera. Cróniques del Sud’.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat que “la gran varietat i qualitat dels treballs presentats i el significatiu augment del nombre de novel·les participants. Hem passat de les 23 obres que competien en la passada edició a 36 en l’exercici en el qual es compleixen els 25 anys, un clar símptoma del prestigi collit per aquest guardó consolidat com un referent en suport a la literatura valenciana”.
El Premi Enric Valor, dotat amb 20.000 euros, serà entregat la pròxima tardor en el municipi de Castalla en un acte públic que comptarà amb la col·laboració de l’Ajuntament, al capdavant de l’organització. La cerimònia, prevista per al 26 de març, s’ha posposat a conseqüència de les restriccions imposades amb motiu del coronavirus.
La Diputació es compromet, a més, a l’edició de l’obra guanyadora. ‘Balada de la frontera’ és el primer volum de ‘Cròniques del Sud’, una novel·la coral ambientada l’any 1304 del nounat Regne de València. Diferents personatges participen en una trama d’intrigues polítiques, conspiracions, profecies i persecucions en la davantera sud, on es decidirà el destí de la corona d’Aragó.
Les obres concursants han sigut repartides entre el jurat, que ha dut a terme el procés de la lectura, avaluació i deliberació fins a seleccionar el treball premiat. El jurat ha estat presidit per Julia Parra i com a vocals han intervingut el diputat Fulgencio José Cerdán, en representació de la corporació, Rafael Poveda, escriptor i enòleg, Gonçal López-Pampló, professor de la Universitat de València, Isabel Marcillas i María Ángeles Francés, doctores en Filologia Catalana, Vicent Ferrán García Perales, professor adjunt de la Universitat CEU Cardenal Herrera, i Carlos Ferrer, llicenciat en Filologia. Entre altres requisits, la convocatòria de la XXV edició ha establit que les novel·les havien de ser inèdites, de tema lliure, no premiades en altres concursos i escrites en valencià.
La Diputació d’Alacant va convocar per primera vegada en Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià en 1995, una convocatòria de caràcter anual en homenatge a l’autor que li dóna nom que pretén mantindre la seua labor de recuperació i posada en valor de la literatura en valencià. Amb 24 novel·les guardonades, el certamen és considerat com un dels esdeveniments més importants de la literatura valenciana entre autors, lectors, crítica i cercles culturals.
El Premi reconeix el treball emprés per Enric Valor i Vives per a la normalització de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana des de les seues facetes d’autor i investigador reconegut amb els més prestigiosos premis. Entre ells està el de les Lletres Valencianes atorgat per l’Ajuntament de València, el Premi Sanchís Guarner, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya o la Medalla d’Or de la Província d’Alacant concedida a títol pòstum per la Diputació d’Alacant.
Biografia d’Iván Carbonell
Carbonell Iglesias (València, 1979) és llicenciat en Filologia Catalana, llicenciat en Humanitats i graduat en Història per la Universitat de València. Cursa el Màster en Identitat Europea Medieval a la Universitat de Lleida. És professor de valencià en Secundària i Batxillerat i membre del Centre d’Estudis Contestans de Cocentaina.
Ha publicat les novel·les ‘La promesa del gal•lés’ (Premi Ciutat de Sagunt), ‘La paciència del minotaure’ (Premi Literatura de Viatges de Benicàssim), ‘La lluna per Tots Sants’ (Premi 25 d’abril de Benissa) i ‘La cançó del mag Merlí’ (Premi Isabel de Villena) per a adults. Per a joves, una sèrie de novel·les que comencen amb ‘El secret del Mes de la pedra’ reconegudes amb els premis de les ciutats d’Altea, d’Altea, Picanya o Torrent i distintius com el Diafebus.
En el camp de la investigació ha guanyat el premi Bernat Capó amb ‘Fantasmes al palau’ i va obtindre la Beca d’Investigació Vila de Cocentaina per ‘Llegendes de Cocentaina i del Comtat: estudi i difusió’. És l’autor de les ambaixades en valencià que cada any es representen en les festes de Moros i Cristians de Cocentaina que es poden llegir en l’obra ‘La voz y la espada’.
Comentarios