La Diputació d’Alacant invertirà més de 1,1 milions d’euros en la rehabilitació i posada en valor del Palau dels Marquesos de Fontalba, a Xacarella, una singular construcció que data de principis del segle XX. La diputada d’Arquitectura, Carmen Sellés, ha visitat, al costat de l’alcalde de la localitat, Andrés Moñino, aquest enclavament que gràcies a aquesta ajuda podrà obrir les seues portes al públic i acollir la celebració d’actes i esdeveniments.
“Gràcies a aquesta important aportació contribuïm a recuperar una joia arquitectònica de la nostra província”, ha assenyalat la diputada, qui ha explicat que, en els últims anys, “la institució ha reforçat la seua aposta per la recuperació del valuós llegat històric i cultural que atresoren els nostres municipis, especialment els més xicotets que, sense la nostra col·laboració, difícilment podrien afrontar el cost d’aquestes accions”.
El projecte començarà pròximament i contempla, d’una banda, la rehabilitació de la façana exterior, les cobertes i l’estructura de fusta en forjats, una actuació amb un pressupost total de 732.000 euros que sufragarà en un 80% l’Àrea d’Infraestructures de la Diputació amb 571.838 euros.
D’altra banda, i gràcies a una ajuda de 500.000 euros de l’Àrea d’Arquitectura, es durà a terme la rehabilitació interior de l’envolupant, així com la recuperació i conservació de la fusteria, els finestrons de fusta, la vidriera de l’escala, els enreixats i la azulejería. A més, es realitzarà l’apilament de mobiliari mentre s’executen les obres per al seu posterior retorn a l’edifici.
Palacio dels Marquesos de Fontalba
El Palau dels Marquesos de Fontalba és considerat com una de les últimes construccions senyorials de la comarca de la Vega Baixa. Construït entre 1918 i 1922, aquest enclavament està format per una casa-palau, una església neogòtica, amplis jardins, un bosc de pins, una escola i la caserna de la Guàrdia Civil.
La casa-palau és una magnífica construcció de dues plantes. En la planta baixa compta amb un saló de recepció i altres salons d’esbarjo, menjador, cuina, habitacions de convidats i les dependències del servei, mentre que en la primera planta es troben els dormitoris dels senyors de la casa juntament amb uns esplèndids lavabos realitzats en marbre.
L’escala està il·luminada per una gran vidriera que ocupa pràcticament la doble altura de l’espai de comunicació. Està dividida en tres parts desiguals de major a menor altura, conformant un arc de mig punt en la seua part més alta amb tres adorns acolorits en forma circular.
Quant al mobiliari, l’edifici conserva en el seu interior una cuina de ferro amb calderí, una banyera de ferro colat esmaltat i un mecanisme elèctric amb polsador per a requerir la presència del personal de servei.
“El compromís de la Diputació d’Alacant amb aquest valuós conjunt històric-monumental és absolut com posen de manifest, no sols els 1,1 milions d’euros que invertirem en ell, sinó també l’ajuda de 50.000 euros que anualment venim prestant per al manteniment i cura del seu jardí”, ha conclòs Sellés.
Comentarios