La Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant celebra, com cada any, la festivitat del seu patró, sant Albert Magne, amb un ampli programa d’activitats d’índole cultural i divulgativa que es desenvolupa des d’avui 26 d’octubre, amb una conferència, fins a finalitzar el mes de novembre. En concret, la facultat organitza iniciatives com a conferències, exposicions, jornades científiques, concursos i projeccions cinematogràfiques, entre altres propostes.
Ja al novembre, s’inaugurarà l’exposició «Dones en Química: Desde Mme. Lavoisier fins a la eternitat», organitzada per Sergio Menargues a la Facultat de Ciències I i II, on romandrà fins al març del 2023. També al novembre, el dia 12, tindrà lloc la conferencia «Triángulos de Kobon », a càrrec de José Pedro Moreno, professor de la Universitat Autònoma de Madrid, a les 12 hores en l’aulari I.
Des del dia 15 al 29 de novembre es desenvoluparà el cicle Cinema i Matemàtiques a la sala de graus de la Facultat de Dret. En concret, es projectaran, sempre a les 16 hores, les pel·lícules Cube, presentada per Juan Matías Sepulcre, professor del Departament de Matemàtiques, L’indomable Will Hunting, presentada per Juan Francisco Aguirre Núñez, de l’IES l’Allusser (Mutxamel), Proof, presentada per Miguel Ángel Goberna, professor del Departament de Matemàtiques, i Figures ocultes, presentada per Clementa Alonso González, professora del Departament de Matemàtiques, els dies 15, 17, 22 i 29 de novembre, respectivament. Després de les projeccions tindrà lloc una breu xarrada-col·loqui entre els assistents.
La cita següent serà la de major rellevància del programa, amb la celebració de la festivitat Sant Albert Magne, que tindrà lloc el 18 de novembre amb el Dia de la Química, a la sala de juntes de la Facultat de Ciències. Aquesta proposta començarà a les 9.45 hores amb la presentació i, posteriorment, tindrà lloc la conferencia «Mujeres en Química: Desde Mme. Lavoisier hasta la eternidad», impartida per Sergio Menargues, del Departament d’Enginyeria Química. A les 10.30 hores tindrà lloc el lliurament de premis patrocinats per la secció territorial d’Alacant de la Real Societat Espanyola de Química, que inclou els premis al millor Treball Final de Màster relacionat amb la Química RSEQ-Alacant i a la millor Tesi Doctoral en el camp de la Química «Sant Albert Magne».
Durant la jornada del mateix dia 18 de novembre també tindrà lloc primera jornada del cicle Consciències, que tindrà lloc a la saló de graus Alfredo Orts a les 11 hores i que oferirà les conferències divulgatives a càrrec de Mariola Molina, professora del Departament de Matemàtiques, i Alfredo Corell, conegut immunòleg, divulgador i professor de la Universitat de Valladolid.. Els dies 24 i 25 de novembre tindran lloc les primeres Jornades Científiques Creant Sinergies en Ciències. Es tracta d’unes jornades presentació a la comunitat universitària de les línies d’investigació i projectes d’investigadors predoctorals i grups d’investigació de la Facultat de Ciències. En concret, aquest programa inclou les conferències plenàries «Animales e Investigación por el avance científico», a càrrec de Sonia Segura Llobregat, responsable Benestar Animal UA, i Pedro María Mojica, del Centre de Recuperació de Fauna Santa Faç, el 24 de novembre, a les 9 hores. El mateix dia, a les 16 hores tindrà lloc la conferencia «Más allá de la tercera dimensión», a càrrec de Salvador Segura, professor del Departament de Matemàtiques. Dins d’aquestes jornades es desenvoluparà la segona part del cicle Consciències, amb xarrades de divulgació científica a càrrec de Josefa Antón, professora del Departament de Fisiologia Genètica i Microbiologia, i Carlos Briones, del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el 25 novembre a les 11 hores a la sala de graus Alfredo Orts (amb inscripcions fins al 14 de novembre) .
Concursos
En el marc de la celebració de la festivitat de Sant Albert Magne, la Facultat de Ciències organitza diferents concursos relacionats amb la ciència.
El primer d’aquests serà la 24a edició dels Premis Jorge Juan de Matemàtiques, que s’organitzen amb la finalitat de fomentar l’estudi de les matemàtiques i l’actitud investigadora entre els universitaris més joves. Consten de dues modalitats, de primer i de segon nivell.
El concurs següent és de Microrelats Matemàtics, que fa la 14a edició. Dirigit a la comunitat universitària (inclosos Alumni) i a professorat de centres educatius d’Educació Secundària de la província d’Alacant, les persones aspirants hauran de presentar obres originals i inèdites que, en valencià o castellà (hi ha categories separades per a cada opció), complisquen, amb un màxim de 20 paraules, el requisit que el nombre de lletres de cada paraula siga la xifra corresponent del nombre pi, del nombre e o del nombre phi (eliminant-ne els zeros).
Finalment, el tercer dels concursos serà el de Fotografia Sant Albert Magne, que presenta dues modalitats, una dedicada a fotografia científica i una altra a fotografia de la naturalesa i del medi ambient .