La família Franco S.A. és un llibre apassionant,resultat d’anys d’investigacions, en el qual el periodista alacantí Mariano Sánchez Soler relata de forma detallada l’ascensió de la família, els seus negocis i privilegis i el seu “ocàs” després de la mort del Cabdill, accelerada amb la defunció de Carmen Polo. Aquesta segona edició es presentarà aquest dimarts 3 de desembre a les 19,30 hores en la Llibreria 80 Mundos i l’autor conversarà amb Juan Antonio Ríos Carratalá, Catedràtic de la Universitat d’Alacant.

Quan Franco va morir, la família va passar a un pla més discret. Ara, amb l’exhumació del cadàver del dictador, torna a estar en el punt de mira. Però els Franc han arribat a estar alguna vegada apartats del poder econòmic i polític d’aquest país? Mariano Sánchez Soler descobreix en el seu llibre La família Franco S.A. els negocis i fils que la família Franco mou en l’ombra per a continuar formant part dels poderosos d’Espanya, posant fins i tot “entre les cordes” al govern socialista de Pedro Sánchez.

La fortuna dels Franc va començar a forjar-se en la guerra civil i encara que és quasi impossible saber a quant ascendeix actualment, “informacions periodístiques calculen que quan va morir el Generalíssim ascendia en més de mil milions de pessetes de l’època”. “Actualment es creu que ronda els 600 milions d’euros”. Sánchez Soler ha seguit el rastre dels negocis de la família fins hui i en el llibre realitza un recorregut des que Franco es converteix en Cabdill als moments clau per a la família i el seu increment pecuniari. Les noces de Carmen Franco amb el marqués de Villaverde va obrir la porta al clan dels Martínez Bordiú al Pardo i va entrar en escena un dels personatges fonamentals per a l’enriquiment dels Franc, el “yernísimo”.

Sánchez Soler va estirant de la madeixa i ens mostra amb dades contrastades com la família va continuar gaudint de privilegis després de la mort del dictador. Cap membre de la família Franco ha entrat mai en la presó malgrat haver estat involucrats en diferents estafes tant a Espanya com a Sud-amèrica. Carmen Franco va intentar traure d’Espanya medalles del seu pare a Suïssa i en 1978 va ser interceptada en l’aeroport. Tot va quedar en una anècdota i tant ella com el seu marit van mantindre el seu passaport diplomàtic fins a l’any 1986. Algunes de les antiguitats que haurien de formar part del patrimoni nacional es van detectar a París, venudes pel reconegut antiquari, Jean Marie Rossi, segon marit de Carmen Martínez-Bordiú, la “nietísima”.

Des de 2008, el Pazo de Meirás està declarat Bé d’Interés Cultural i hauria d’obrir les seues estades al públic. La família Franco continua gaudint del pazo i passant les seues vacances sense complir amb les visites de portes obertes i des de 2018 ho té a la venda, malgrat el litigi amb l’Estat per la seua propietat. L’últim episodi que ha posat a la família d’actualitat és l’exhumació de les restes del Generalíssim de la Vall dels Caiguts, a la qual units com una pinya els Franc s’han negat. Entorn d’ells, principalment de Luis Alfons de Borbó “el successor”, s’està produint un repunt del franquisme. La Fundació Franco, que tenia en 2013: 200 socis, té actualment 1.000 i partits polítics com Vox no amaguen els seus llaços amb la família.

Mariano Sánchez

Mariano Sánchez

Mariano Sánchez Soler

Nascut a Alacant en 1954, és llicenciat en ciències d’Informació. Ha dedicat part de la seua vida professional a la investigació i està considerat un dels principals experts en la família Franco. Ha treballat per a diaris com El Periódico de Catalunya, Diari 16, Temps, Interviú i Le Monde Diplomatique.

És professor de guió en la Universitat d’Elx i dirigeix un taller de novel·la negra en la Universitat d’Alacant, on coordina la trobada anual Mayo Negro. Ha publicat novel·les negres com Carne fresca, Festín de tiburones, Para matar, Nuestra propia sangre o El asesinato de los marqueses de Urbina i, entre altres títols, l’assaig Anatomía del crimen: guía de la novela y el cine negro.