L’Institut Valencià de Cultura presenta al Teatre Arniches el cicle ‘Alacant 2019. Capital de la Memòria’, dins de la programació de La Filmoteca a la capital alacantina.

Conformat per tres documentals i un curt d’animació, el cicle forma part de les activitats d»Alacant 2019. Capital de la Memòria’, que commemora el huitanté aniversari del final de la Guerra Civil i que proposa una àmplia reflexió cultural sobre la recuperació de la memòria històrica.

El cicle s’inicia el dijous 11 d’abril, a les 18.00 hores, amb la projecció del curtmetratge valencià ‘El olvido’, de Xenia Grey i Cristina Vaello. Aquest curt d’animació, realitzat a Alacant i nominat als premis Goya, serà presentat al públic del Teatre Arniches per l’equip de la pel·lícula.

El curt, mitjançant tècniques d’animació en 2D, recorda un succés de la Guerra Civil pràcticament oblidat i ret homenatge a les víctimes amb motiu de la commemoració del huitanté aniversari del cruent bombardeig d’Alacant que va deixar més de 300 víctimes.

Dins de la mateixa sessió també es projecta el llargmetratge «El silencio de los otros» (2018), dirigit per Almudena Carracedo i Robert Bahar. Guanyadora del Goya al millor documental, entre molts altres premis nacionals i internacionals, la pel·lícula és una crònica de la lluita silenciada de les víctimes de la dictadura franquista que continuen buscant justícia fins als nostres dies. Aquesta sessió es repeteix a les 20.15 hores.

El cicle es completa amb dues produccions documentals valencianes que ja han sigut premiades i presentades en diversos festivals.

El dijous, 16 de maig, a les 18.00 hores i 20.00 hores, es projecta ‘Experiment Stuka’ (2018), de Pepe Andreu i Rafa Molés, sobre els bombardejos nazis en quatre pobles de Castelló durant la Guerra Civil. Entre altres guardons, la pel·lícula va guanyar el premi al millor documental en la primera edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià, celebrats precisament a Alacant.

El dijous, 13 de juny, a les 18.00 i 20.00 hores, el cicle conclou amb la projecció de ‘Rodolfo Llopis, la conducta del mestre’ (2018), de Francesc Picó, un documental biogràfic sobre la figura del polític, pedagog i impulsor d’una gran reforma educativa en els primers anys de la República. La pel·lícula serà presentada al públic pel seu equip de producció.