La 53é edició de la Fira del Llibre d’Alacant reunirà, del 5 al 14 de maig, en l’Espai Sèneca a un centenar d’autors, dels quals un 60% són nacionals i un 40% locals. La programació, la formen 18 presentacions, 2 conferències i 27 activitats dirigides al públic infantil i juvenil, totes elles amb caràcter presencial.
Enguany s’ha ampliat la presència d’institucions amb la participació del Ministeri de Defensa que exposarà una àmplia bibliografia militar. També cal sumar a la regidoria de Joventut i al Consell Local de la Joventut que realitzarà una activitat en forma de conversa de sofà, a més de les habituals col·laboracions de la Generalitat Valenciana, Institut d’Estudis Catalans i la Universitat d’Alacant.
La xarrada inaugural, serà el divendres 5 de maig a les 18.30 hores a càrrec de l’alacantina Lola Blasco, dramaturga, actriu i directora d’escena espanyola, Premi Nacional en Literatura Dramàtica en 2016 per la seua obra: Segle meu, bèstia meua.
El regidor de Cultura, Antonio Manresa ha destacat en l’acte de presentació que “cada any la Fira d’Alacant pren més impuls amb la presència de més autors i més institucions que volen ser presents. En aquesta edició vull tornar a convidar a tota la societat a visitar les casetes i participar en les activitats que hem programat”.

Autors de reconegut prestigi
Entre els autors nacionals que presentaran i signaran els seus llibres, podem destacar al Premi Nadal 2023 Manuel Vilas, l’actriu Elvira Mínguez, Víctor de l’Arbre, el periodista i reporter Jon Sistiaga, Manuel Cruz, Susana Martín Gijón, Cércol Sainz de la Maça, Sergio del Molino, per als més joves l’autora Inma Rubiales i la dissenyadora Agatha Ruiz de la Prada que també presentarà la seua autobiografia a Alacant.
Quant als escriptors locals que participen en aquesta edició destaquen Elia Barceló, José Manuel Mata, que va ser finalista premi Planeta 2022, J.M. Mulet, Manuel Avilés, Esther López Barceló, Luis Leante, guanyador premi Edebé, Bianca Aparicio Vinsonneau i Blas Grau. A més, la periodista i escriptora Charo Esquerre oferirà una conferència en la qual tractarà la vinculació del periodisme i la literatura.
Per als més joves l’organització ha inclòs en la programació un Chester literari coordinat per la regidoria de Joventut amb la participació de Raquel Pastor Martin, Rubén Serrano, Manuel Ortiz i Marina Pérez, i un trivial literari que tancarà la Fira, organitzat per l’associació juvenil Literates. El trivial literari comptarà amb diverses categories: gèneres literaris, títols de llibres, personatges de ficció, autors i autores, literatura alacantina, etc. I els interessats a participar podran inscriure’s en la web de la fira a partir del 17 d’abril.
La programació de la Fira del Llibre 2023 està enfocada a tota mena de públics i lectors, i la completen previstes conferències, col·loquis, taules redones de múltiples temàtiques, tant per part de l’organització com de les col·laboracions de la Generalitat Valenciana, Institut d’Estudis Catalans i la Universitat d’Alacant, a més de les presentacions de llibres i activitats en les casetes.

Històries a la llum del Mediterrani
Hi ha històries que van succeir i hui es divulguen a través d’un llibre i hi ha històries (fantàstiques o no) que naixen d’un somni, d’una idea, o d’una inquietud que impulsa a l’escriptor a donar-li forma i compartir-la amb el públic a través del llibre, o la il·lusió que suposa de convertir una història escrita en un guió teatral o audiovisual.
Si tot això es concentra en deu dies en un lloc privilegiat com és Alacant, on la llum i la cultura s’uneixen, i on és bressol d’autors i autores, d’històries i de testimoniatge viu de la literatura fan que tot es convertisca durant 10 dies en Històries contades a la llum del Mediterrani.

Visites escolars i concurs literari
En la present edició, la Fira reprén les visites de col·legis amb l’objectiu d’acostar als xiquets a les llibreries, a la figura dels escriptors i, en general, a tot el que engloba el món de la literatura. A més, com a complement a aquestes visites, tornarà el concurs literari, en el qual els guanyadors tindran com a regal un lot de llibres.
En aquest sentit el regidor de Cultura, Antonio Manresa ha valorat positivament la proposta de trobades de l’alumnat amb autors, “ja que involucra activament als alumnes que poden intervindre i no es limiten a escoltar».
D’aquesta manera, “volem aconseguir que els més xicotets coneguen el procés de creació íntegre, des de la seua idea original, passant per la labor d’escriptura, o el treball en equip” ha recordat l’edil.
Al mateix temps, i pensant en el públic més jove, s’ha organitzat de manera completament presencial tallers i contacontes infantils. En total són 27 activitats destinades a xiquets i xiquetes. En cadascuna, s’especifica l’edat recomanada per a assistir. I podran reservar plaça a través de la web a partir del 17 d’abril.

Informació d’horaris i accessos
L’horari de la Fira serà tots els dies d’11.00 a 14.00 i de 17.30 a 20.30, encara que el divendres i dissabte s’ampliarà fins a les 21.30 hores. L’accés a les activitats serà gratuït fins a completar aforament, excepte per a les activitats infantils que podran reservar la seua plaça a partir del pròxim dilluns 17 d’abril des de la mateixa web oficial de l’esdeveniment.
L’any passat la Fira va comptar amb la presència de 12.174 persones en les activitats generals i 435 xiquets en les destinades al públic més jove.