La Fundació Aquae, la fundació d’Hidraqua i la Universitat d’Alacant han signat aquest matí un acord marc «per a impulsar projectes i programes de col·laboració en l’àmbit de la formació i la investigació universitària, centrats en el desenvolupament sostenible i l’aigua». La primera col·laboració de l’acord consistirà en un programa de beques per a doctorats industrials alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la lluita contra el canvi climàtic.
Un dels projectes conjunts que posaran en marxa se centrarà en la creació d’un doctorat en microplàstics, un problema ambiental d’escala mundial. Tal com s’ha evidenciat durant la reunió, «els microplàstics són uns microresidus de menys de 5 mil·límetres de diàmetre que ja han entrat en la cadena alimentària humana i la toxicitat dels quals sobre la nostra salut actualment està en estudi». El 2017, investigadors de la Universitat Johns Hopkins (EUA) van publicar una revisió sobre els microplàstics en el mar i els possibles riscos per a la salut humana i, entre altres conclusions, van demostrar que una persona consumidora habitual de marisc es podria menjar fins a 11.000 partícules de plàstic en un any.
Tal com recull l’acord, la Fundació Aquae i la Universitat d’Alacant es comprometen a treballar conjuntament «perquè els col·lectius presents en aquestes activitats, com ara estudiants o personal docent i investigador, prenguen consciència de la importància d’implementar els ODS i, particularment, l’ODS 6 (“garantir la disponibilitat d’aigua i la seua gestió sostenible i el sanejament per a tothom”)».
“Tant des d’Hidraqua com des de la Fundació Aquae, treballem perquè la nostra tasca i la gestió diària estiga alineada amb els ODS de l’ONU. Per a fer-ho, comptem amb una estratègia específica amb objectius quantificables en aquesta matèria. La col·laboració que avui posem en marxa, i que està previst poder extrapolar a altres universitats i centres d’investigació, és una iniciativa més que palesa el nostre compromís amb els grans reptes mundials, la societat en la qual operem, la innovació i el desenvolupament sostenible; i ho fem, a més, amb una entitat de primer nivell referent en el camp de la investigació com és la Universitat d’Alacant”, explica Asunción Martínez, membre del Patronat i del Consell d’Estratègia de la Fundació Aquae.
Per part seua, Manuel Palomar, rector de la Universitat d’Alacant, destaca que “els ODS són a l’eix de la nostra política de responsabilitat social universitària. De fet, el tema dels plàstics ha sigut un dels primers assumptes abordats en el nostre Pla de Responsabilitat Social amb campanyes informatives, de conscienciació i eradicació total al campus». Per al rector, «és essencial que les institucions i entitats ens alineem per a treballar conjuntament en aquesta mena de propostes basades en la formació, la transferència de coneixement, la conscienciació social i el bé comú”.