La Fundació Caja Mediterráneo reobri amb l’exposició “Orígens” el Centre d’Art d’Alcoi (CADA), una ambiciosa mostra composta per obres de la seua pròpia Col·lecció d’Art Contemporani. La mostra es podrà visitar fins al mes de març de 2019.

Luis Boyer, el president de la Fundació Caja Mediterráneo, afirma que «el nostre compromís era reobrir el CADA en 2018 i després de diversos anys d’intens treball hem aconseguit revertir una situació complexa. És un orgull per a la Fundació emprendre aquesta nova etapa del CADA al costat de la Generalitat, al IVAM i a l’ajuntament d’Alcoi». Referent a açò, Boyer afig que «el CADA és una infraestructura cultural estratègica i de primera magnitud no solament per a Alcoi, sinó per a tota la Comunitat Valenciana. Estem convençuts que es convertirà en un pol d’atracció i d’interès per a alcoians i per a turistes i visitants, i volem contribuir a açò».

Així mateix, sobre la línia de treball futura en aquest centre cultural, Luis Boyer afirma que “l’objectiu de la Fundació Caja Mediterráneo en el CADA és oferir una programació d’activitats i exposicions d’interès, on l’art contemporani i les obres del fons artístic de la fundació tinguen un paper destacat”.

La Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació Caja Mediterráneo és una de les col·leccions de referència d’art contemporani espanyol des de la Transició fins a l’actualitat. L’exposició està comisariada per Joan Bautista Peiró, que al seu torn va ser un dels dos Comissaris que van treballar en la composició de la Col·lecció.

La mostra és una nodrida representació del conjunt dels fons de la Fundació. Per açò, s’exposaran 56 obres de les 213 que componen la col·lecció. “Orígens” tracta d’al·ludir als diferents aspectes significatius que remeten als inicis d’alguna cosa. Com és sabut, l’actual Centre d’Art d’Alcoi (CADA) va ser a l’origen la seu de la Caixa d’Estalvis d’Alcoi, germen al seu torn de l’actual Fundació Caja Mediterráneo.

D’altra banda, els inicis de la col·lecció Fundació Caja Mediterráneo, i aquest és una dada escassament coneguda, també van estar lligats a aquest singular edifici. El primer plantejament de la Col·lecció era conformar una selecció el més representativa possible d’artistes valencians contemporanis, que anava a tenir la seua seu en el CADA. Aquest punt de partida va patir profundes modificacions que es van plasmar en sengles ampliacions conceptuals, tant de caràcter territorial -art espanyol- com de caràcter cronològic -partint dels referents històrics i de la transició democràtica fins a arribar a diverses prospectives del present.

 

Recorregut de l’exposició

“Orígens” és una nova representació del conjunt dels fons de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació Caja Mediterráneo. D’aquesta manera, l’exposició presenta obres dels anys 70 i 80, els inicis de la Col·lecció d’Art de la Fundació, i selecciona nombrosos artistes valencians. Aquest discurs permet realitzar un recorregut que arranca amb la temàtica de la ciutat i les grans urbs, amb els diferents realismes crítics de la dècada dels setanta i les figuracions no solament expressionistes dels anys vuitanta, per a acabar amb diverses aproximacions a la Naturalesa.

En el primer cas, la peça d’arrencada és la instal·lació performativa de Francesc Torres Chicago recognition (1973), en el segon, tanca el recorregut la instal·lació escultòrica S/T (habitació de bambú) (1997) de Cristina Iglesias.

El primer bloc històric inclou obres d’Equip Crònica, Equipe Realitat, Joan Cardells, Rafael Armengol, Sergi Aguilar, Ángeles Marco, Soledad Sevilla, José María Sicília, Ferran García Sevilla, José Manuel Brolle …

En l’últim bloc, lligat a poètiques relacionades amb la Naturalesa i les diverses naturaleses, se succeeixen les obres de Nico Munuera, Juan Olivares, José María Yturralde, Amparo Tormo, Sergio Barrera, José Antonio Orts, Oliver Johnson i Susy Gómez, entre uns altres.

En la sala central que connecta ambdues parts, l’eix central està subratllat per l’escultura de Juan Muñoz Staring at the siga III (2000) i de Jaume Plensa The witches (2000), ambdues de la mateixa data finisecular que marcava la que va anar una de les grans ambicions d’aquest projecte: crear una col·lecció per al segle XXI, capaç de mostrar els antecedents previs al canvi de centúria així com peces i autors rellevants del present segle.

En aquesta sala, subdividida en el seu sentit longitudinal, es concitan obres que giren entorn de la noció d’identitat ben centrada explícitament en el cos (Cabell&Carceller, Esther Ferrer, Juan Hidalgo, Albert Porta, Javier Pérez, Daniel Canogar…), bé implícitament en relacions de diversa naturalesa (Carmen Calvo, Eva Lootz, Pamen Pereira…). De l’altre costat de la sala, diverses peces arrepleguen visions assimilables al concepte ampli de paisatge els extrems del qual queden poderosament tibats per sengles monumentals peces de Treball González i Monserrat Soto. Obres d’Hernández Mompó, Victoria Civera, Santiago Sierra, José Manuel Ballester, Javier Garcerá, Carolina Ferrer, Isidro Blasco conviuen amb altres propostes com les de Perejaume, Xavier Vallhonrat o Joan Fontcuberta.

 

CADA

El Centre d’Art d’Alcoi es troba situat en l’edifici modernista del Mont de pietat i Caixa d’Estalvis d’Alcoi, projecte de l’arquitecte Vicente Juan Pascual, autor d’altres edificis de l’època com La Casa del Gall dindi, el col·legi Cervantes o La Casa la Bola. La seua construcció es va produir després de la Revolució del Petroli gràcies a l’herència de Diego Fernández Muntanyés perquè es constituïra el Mont de pietat, amb l’aportació de 29 il·lustres alcoians i de Rigoberto Albors.

L’edifici compta amb més de 4.000 metres de superfície distribuïts en tres plantes. La Fundació Caja Mediterráneo gestionarà la planta baixa, mentre que el IVAM s’encarregarà de la primera planta. La tercera planta passarà a estar gestionada per l’ajuntament d’Alcoi.

 

Col·lecció d’Art Contemporani

Formada per 213 obres d’art, aquesta col·lecció d’art contemporani abasta un arc cronològic que recorre des de la transició democràtica fins als nostres dies, i inclou pintura, escultura, fotografia, video, instal·lacions, tècniques digitals…, atenent totes les tendències plàstiques i desenvolupant un enfocament multidisciplinari que contempla totes les manifestacions artístiques.

Aquesta col·lecció és el resultat del treball que la Fundació ha realitzat durant els últims quinze anys, i l’exhibició pública dels seus fons permet la possibilitat de realitzar mostres temporals amb un discurs museográfico dissenyat segons els apartats artístics més representatius de la mateixa i amb un component didàctic que reforça la seua funció social.

La Col·lecció Caja Mediterráneo va ser dissenyada per a convertir-se en referent de l’art espanyol de les últimes dècades i així recorre l’obra de 126 artistes representats, els noms més imprescindibles del panorama artístic contemporani.

Varis són els motius pels quals la Fundació va engegar la Col·lecció d’Art, entre ells servir al món de l’art, a la societat i, sobretot, enfortir l’estímul a la creativitat dels artistes com a proposta cultural a la ciutadania.

Fruit d’una profunda reflexió, la Col·lecció posa de manifest la riquesa d’un període artístic a Espanya, el que correspon als últims 40 anys, tan generós, carregat d’il·lusió, d’energia, de desencantament, de malbaratament i d’ingenuïtat, però també de reflexió, de denúncia, de compromís, d’aventura…

El procés de composició de la Col·lecció comptava amb dos òrgans principals, els Comissaris i la Comissió Assessora. La Comissió Assessora tenia la missió de definir els criteris respecte a les línies mestres d’actuació; analitzar i avaluar la política d’adquisicions, etc. Aquesta Comissió estava composta per especialistes del món de l’art contemporani, entre açò Tomas Llorens Serra, Francisco Jarauta Marión, Román del Carrer i del Carrer, Elena Ruiz Sastre, Manuel J. Borja-Villel, José Piqueras Moreno, Francisco Pastor Pérez, Estel de Diego i Segon García López, sent el secretari de la mateixa era Carlos Mateo Martínez. Per la seua banda els Comissaris, Juan Bautista Peiró López i Vicente Ros Pardo, presentaven, defensaven i elevaven les propostes d’adquisició a la Comissió Assessora.