La Fundació Cultural Miguel Hernández va participar en el Congrés Internacional “Miguel Hernández y la pobreza” a la ciutat de Mèxic

La Fundació Cultural Miguel Hernández, representada pel seu director, Aitor L. Larrabide, ha participat en el Congrés Internacional “Miguel Hernández i la pobresa”, que s’ha desenvolupat entre els dies 7 i 10 de juliol a Ciutat de Mèxic.

La trobada acadèmica, coordinat pels professors José Ángel Leyva (Universitat Autònoma de la Ciutat de Mèxic) i Juan Carlos Abril (Universitat de Granada), ha sigut organitzat per la Universitat Autònoma de la Ciutat de Mèxic, l’Ateneu Espanyol de Mèxic, l’Ambaixada d’Espanya i la Cooperació Espanyola, a més de per la pròpia Fundació Cultural Miguel Hernández i l’Àrea de Cultura de la Diputació de Jaén.

Els actes s’han desenvolupat en l’Ateneu Espanyol de Mèxic (dijous 7 de juliol), on va ser inaugurat el Congrés per representants de la Universitat Autònoma de la Ciutat de Mèxic, l’Ateneu Espanyol de Mèxic, la Fundació Cultural Miguel Hernández i la Diputació de Jaén. Després van intervindre David Huerta (fill del poeta Efraín Horta); Juan Carlos Abril; José Ángel Leyva; el diputat de Cultura de Jaén, Ángel Vera Sandoval; i Aitor L. Larrabide, director de la Fundació oriolana que porta el nom de l’universal poeta.

El divendres 8 de juliol el Congrés va tindre lloc en el Centre Vlady de la Universitat Autònoma de la Ciutat de Mèxic, amb les intervencions de José Javier Vila-real (Universitat Nacional de nou León), la professora i poeta veneçolana María Auxiliadora Álvarez, la poeta mexicana Carmen Nozal, l’investigador Alberto Enríquez Perea, i la també poeta mexicana Blanca Luz Pulido.

El dissabte 9 de juliol el Centre Cultural d’Espanya va acollir l’última sessió congressual amb les intervencions de Rosina Conde, Juan Vadillo, Eduardo Casar i Carmen Alemany. A la vesprada es va clausurar el Congrés.

El diumenge 10 de juliol es va celebrar a la Sala Manuel M. Ponce del Palau de Belles Arts un homenatge al poeta oriolà amb les intervencions de Tania Rodríguez, Rectora de la Universitat Autònoma de la Ciutat de Mèxic; Juan Carlos Abril; María Auxiliadora Álvarez; Víctor Toledo; i Carmen Alemany, moderat per Leticia Lluna. En aqueix mateix lloc se li va tributar el primer homenatge públic a Mèxic a Miguel Hernández el 16 de desembre de 1942 amb les intervencions, entre altres, de Pablo Neruda i José Herrera Petere, com bé va documentar Alberto Enríquez Perea en el llibre que la Fundació Cultural Miguel Hernández li va publicar en 2007: “Una veu d’Espanya a Mèxic: Miguel Hernández”.

Les intervencions dels congressistes seran recollides en un llibre que serà publicat l’any pròxim.