El Museu a l’aire lliure Vila Romana de l’Albir ha rebut una subvenció de 4.720 euros de la Generalitat Valenciana per a dur a terme actuacions de conservació de les col·leccions del museu, modernització d’equipaments i eines de treball i renovació dels recursos que ofereixen al visitant una correcta interpretació dels béns cultur
En concret, aquesta subvenció de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha permés adquirir dos visors de realitat virtual per a l’experiència immersiva del museu. Va ser al novembre de 2022 quan el Museu Vila Romana va presentar al públic aquest nou recurs tecnològic: unes ulleres de realitat virtual que permeten realitzar un viatge en el temps per a posar-se en la pell de les persones que van habitar la Vila Romana de l’Albir en el segle V d. C.
El projecte, realitzat al costat del grup de Patrimoni Virtual de la Universitat d’Alacant, suposa una nova aposta de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi per l’ús de les tecnologies en la interpretació museística i patrimonial, convertint-se en refereAquestes ulleres de realitat virtual estan disponibles en tres idiomes: castellà, valencià i anglés. Es tracta d’un documental dramatitzat virtual en 360é en un entorn totalment immersiu, que recrea, amb una tècnica fotorrealista, tres escenes de la vida diària en la Vila Romana de l’Albir: una recepció en el peristil, un bany en les termes i un banquet en el gran menjador. Està ambientat a principis del segle V d.C, el moment de major esplendor de la Vila Romana de l’Albir.
Una altra de les actuacions finançades a través d’aquesta subvenció és la renovació dels equipaments didàctics del museu, tant la senyalística interna com els panells divulgatius i informatius.
La Vila Romana de l’Albir, catalogada pel Consell com el primer Museu a l’aire lliure de la Comunitat Valenciana, és un jaciment arqueològic d’una gran riquesa patrimonial i científica, les excavacions de la qual reprén en 2008 l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant, 25 anys després de ser descobertes.
És un jaciment clau per a l’estudi del poblament rural a partir del segle IV en el nord de la província d’Alacant. Les termes, que poden visitar-se en aquest museu, són de les millor conservades de la província.
El Museu va obrir les seues portes a l’abril de 2011 i ja acumula més de 60.000 visites. Va ser pioner en l’aplicació de la tecnologia 3D sobre jaciments a l’aire lliure. Compte, a més, amb una Sala d’Audiovisuals en la qual s’exposen 45 peces de rellevant valor.