El portaveu de Compromís al Senat , Carles Mulet, ha continuat desgranant part de les votacions que s’han produït recentment al Senat amb la tramitació dels PGE en la Cambra Alta.
Mulet ha explicat hui 20 d’aquestes, part de les corresponents a llengua, cultura, espais museístics i patrimoni “són només un resum, estem parlant de més de 900 propostes rebutjades de pla. Sabíem era complicat arrancar noves inversions, però que senadors valencians i valencianes, voten sense rubor en contra d’aquestes inversions, serveix per a fer una bona foto de per a qui treballa cadascun. La intenció era posar sobre la taula la necessitat d’estar inversions, que una vegada votes en contra, intentarem per altres vies parlamentàries aconseguir-les”.
Vots a favor, Compromís, Més per Mallorca, Más Madrid, Avant Andalusia, Geroa Bai, Coalició Canària, PP, Teruel Existeix i UPN. Abstencions: Junts per Cat i Ciutadans. Vots en Contra, PSOE, En Comú Podem, ERC, Bildu i PNB
1. Esmena per a aconseguir una partida per a la Acadèmia Valenciana de la Llengua (mentre altres organismes anàlegs en altres llengües cooficials , o el propi Institut Cervantes dedicat solament a la promoció del castellà, es nodreix de recursos públics, l’entitat per a la protecció del valencià no rep aportacions de l’Estat)
2. Subvenció a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, que agrupa 549 societats, 40.000 músics i 200.000 socis, com a agents de conservació i potenciació del patrimoni cultural de les tradicions musicals i artístiques al llarg de la història.
3. Augment de la partida destinada a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), referència internacional en les arts plàstiques. És necessari augmentar la seua dotació econòmica per a tornar a situar a aquest Museu en el lloc que li pertany. La seua minsa dotació, suposa una discriminació absolutament injustificada, si es compara amb l’MNAC o el Reina Sofia. A més l’espai cultural no va rebre la subvenció de 2016 de manera injusta al, incomprensiblement, al no emetre dins del termini un informe el Ministeri d’Hisenda
4. Creació Museu guitarrista Francesc Tàrrega, a Vila-real, el qual no té un Museu dedicat en exclusivitat a la seua ciutat natal.
5. Inversió per a adequació Castillo de Sant Ferran a Alacant, és una fortalesa existent a la ciutat d’Alacant, que juntament amb el Castell de Santa Bàrbara constitueix un dels elements paisatgístics definitoris de la ciutat, que desgraciadament es troba en un estat de mala conservació.
Vots a favor, Compromís, Més per Mallorca, Más Madrid, Avant Andalusia, Geroa Bai, Coalició Canária, PP, Ciutadans, Teruel Existeix i UPN. Abstencions: Junts per Cat. Vots en Contra, PSOE, EN Comú Podem, ERC, Bildu i PNB
6. Subvenció Federació Muixerangues País Valencià per la seua important labor de recuperació del patrimoni cultural.
7. Finançament per al Museu de Belles arts Sant Pius V de València. És una infraestructura cultural essencial i la segona pinacoteca de l’Estat. Altres museus reben transferències per al seu funcionament, però no aquest museu.
8. Inversions per a la dotació d’un Pla Director del Castell de Miravet a Cabanes.
9. Inversions per a finançar investigació i posada en valor de la Cova de Bolomor, jaciment arqueològic situat a 2 km al sud-est de Tavernes de la Valldigna.
10. Cessió i finançament de museu de la Dama d’Elx, un dels majors referents de l’art iber i suposa, per extensió, un dels emblemes del municipi il·licità. La cessió temporal del bust durant prop de cinc mesos l’any 2006 va atraure 380.000 visitants i va suposar una revitalització de la cultura i economia de la ciutat. La volta del bust ibèric a Elx s’emmarcaria, a més, en una necessària descentralització dels béns culturals de l’Estat i, en aquest sentit, se situa la creació d’un museu d’art ibèric que tinguera la seua seu a Elx. La ciutat és un dels llocs que compten amb més patrimoni iber i compta amb instal·lacions preparades per a albergar aquest museu.
11. Col·laboració de l’Estat per a la creació a Oliva del Museu del Sucre, ciutat que va ser pionera en la producció i exportació de sucre de canya a tota Europa durant els segles XIV al XVII. Existeix en aquesta ciutat un edifici únic a nivell estatal per les seues característiques arquitectòniques (Gòtic Civil) i la seua funció (Fabricació i processament del sucre) que el doten d’un rellevant interés patrimonial. El consistori ha adquirit la majoria de les cases que conformarien aquest complex industrial
12. Col·laboració de l’Estat per a la creació a Alcoi del Museu del Modernisme. És una de les poblacions impulsores de la revolució industrial, i això va comportar un gran interés de la burgesia per les arts Modernista, que han deixat grans i importants petjades modernistes en el nostre patrimoni. La ciutat actualment compta amb espais modernistes aptes per a una exposició permanent.
13. Creació del Museu Principal de Castelló per a permetre explicar la història de la ciutat i poder concentrar tot el material i col·leccions que es tenen actualment repartides per diverses dependències municipals.
14. Col·laboració de l’Estat per a la creació el manteniment del Museu de la Taronja de Borriana, espai dedicat a la difusió de la història i la cultura citrícola valenciana, únic a Espanya i a Europa, que va obrir les seues portes en 1995.
15. Col·laboració de l’Estat per a la creació en Peñiscola d’un museu de destinat a la seua història des dels primers assentaments i especialment en la seua etapa de seu pontifícia bajao el papat de Benet XIII (Papa Lluna).
16. Col·laboració de l’Estat per a la creació del projecte nova biblioteca i museu de la Ceràmica, Costum i la Gastronomia (Casa del Marqués de Benicarló)
17. Col·laboració de l’Estat per a la restauració de la casa de l’Ayora, Almussafes, propietat de l’Ajuntament amb la condició de preservar el seu valor històric, artístic i cultural i al mateix temps dotar aquest edifici públic d’un ús i funció per a les veïnes i veïns d’Almussafes.
Bloc d’esmenes que solament van comptar amb els vots a favor de Compromís, Més per Mallorca, Más Madrid, Avance Andalusia, Geroa Bai, Coalició Canária, l’abstenció de Junts per Cat i Teruel Existeix i vot en contra de PSOE, EN Comú Podem, ERC, Bildu, PP, Ciutadans i PNB
Línies de subvencions a aquestes entitats per la seua imprescindible labor a favor de la llengua pròpia del País Valencià, la qual segons l’article 3 de la Constitució Espanyola, ha de ser objecte d’especial respecte i protecció
18. Acció Cultural del País Valencià
19. Escola Valenciana
20. El Tempir
Comentarios